Про автономію в університетських закладах розповідав на зустрічі в ЧНУ ім. Б. Хмельницького Міністр освіти і науки України Сергій Квіт

17 квітня 2015, 19:09
Про автономію в університетських закладах розповідав на зустрічі в ЧНУ ім. Б. Хмельницького Міністр освіти і науки України Сергій Квіт17 квітня 2015 року Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького відвідав Міністр освіти і науки України Сергій Квіт, який перебуває на Черкащині з робочим візитом.

Спочатку урядовець разом з головою обласної ради Валентиною Коваленко, головою облдержадміністрації Юрієм Ткаченком та в. о. ректора Олександром Черевком поклали квіти до погруддя Богдана Хмельницького, що біля головного корпусу університету.

Про автономію в університетських закладах розповідав на зустрічі в ЧНУ ім. Б. Хмельницького Міністр освіти і науки України Сергій КвітПотім їх чекала зустріч зі студентством і науково-педагогічними працівниками, а саме: проректорами, директорами навчально-наукових інститутів, деканами факультетів вищого навчального закладу, де відбулася зацікавлена розмова у контексті реформування вищої освіти: законодавчі новації та шляхи їх реалізації.

Спочатку коротке вітальне слово виголосив голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко та поділився думками щодо розвитку і реформування освітньої галузі, підготовки спеціалістів, здатних конкурувати на ринку праці.

Про автономію в університетських закладах розповідав на зустрічі в ЧНУ ім. Б. Хмельницького Міністр освіти і науки України Сергій КвітПотім виступив Сергій Квіт. Міністр освіти і науки, зокрема, розповів про ті кроки, що їх здійснює підпорядковане йому відомство, в тому числі щодо імплементації Закону «Про вищу освіту», що його прийнято минулого року, і деякі нормативні документи якого, на його думку, впроваджуватимуться складно.

«Головне – щоб закон запрацював, а для цього потрібно докласти всіх зусиль не тільки ректорам, а й всій академічній громаді», – підкреслив міністр.

Сергій Квіт звернув увагу, що Законом України «Про вищу освіту» передбачено запровадити університетську автономію, інтегрувати науку і освіту, і таким чином творити українську еліту нової якості. Коли йдеться про автономію, то мається на увазі організаційну, фінансову і академічну.Про автономію в університетських закладах розповідав на зустрічі в ЧНУ ім. Б. Хмельницького Міністр освіти і науки України Сергій Квіт

За його словами, необхідно розробити шляхи оптимізації вищих навчальних закладів за участю представників місцевих органів влади та університетів, які запропонують своє бачення цього питання, запровадити нові правила виборів ректорів тощо.

Після виступу до спілкування з урядовцем мали змогу долучитися всі бажаючі. На їхні запитання Міністр давав повні і конкретні відповіді.

Потім згідно програми візиту Сергій Квіт ознайомився з роботою ННІ української філології та соціальних комунікацій університету, зробив запис в студентській телестудії з питань реформування вищої освіти та оглянув навчальні корпуси.