Відбулася 39 сесія обласної ради

24 квітня 2015, 19:09
Відбулася 39 сесія обласної ради24 квітня 2015 року відбулося пленарне засідання сесії обласної ради, яке відкрила і вела її голова Валентина Коваленко.

Після реєстрації голова обласної ради запропонувала вшанувати пам\'ять загиблого під час захисту територіальної цілісності України колеги – депутата обласної ради по Канівському мажоритарному округу, прославленого «кіборга», який відстоював Донецький аеропорт, Анатолія Чупилка. Спочатку присутнім було продемонстровано фрагмент його інтерв’ю, яке депутат дав під час короткої відпустки, а потім вшановано хвилиною мовчання.

Було також вшановано жертв аварії на Чорнобильській атомній електростанції, чергова річниця якої виповнюється 26 квітня, та жертв масового знищення вірменського народу на території Османської імперії, роковини якого припадають на ці дні.
Відбулася 39 сесія обласної ради
Потім голова обласної ради оголосила про створення депутатського об’єднання «За відродження села» (керівник Наталія Старікова) та депутатської групи «Милосердя» (керівник Іван Гретченко).

Згідно Регламенту роботи обласної ради на початку розгляду питань порядку денного відводиться час для оголошення заяв і звернень. Таким правом скористалися ряд депутатів.

Галина Кучер запропонувала, враховуючи потреби сьогодення та курсу України на Євроінтеграцію, переглянути розміри мінімальної норми жилої площі з розрахунку на одну особу.

Петро Євич висловив стурбованість ситуацією в агропромисловому комплексі, назвавши її критичною, у зв’язку з тим, що банки визначили високу процентну ставку з надання кредитів, що незадовільна цінова політика, відсутність паритетних цін, безхазяйність лісових смуг, обмеження держави на переміщення зерна тощо.
Відбулася 39 сесія обласної ради
Олександр Лошков розкритикував певні норми Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», які, на його думку, прискорять занедбання малих сіл, а тому запропонував, щоб такі рішення приймалися громадами тільки через місцевий референдум.

Із заявами виступили також депутати Віталій Полях, Василь Касян, Олексій Озірний. Потім депутати затвердили порядок денний і приступили до обговорення його питань.

Спочатку народні обранці заслухали звіт голови обласної ради про роботу у 2014 році. Після обговорення, участь у якому взяли депутати Любов Майборода, Наталія Старікова та Віктор Роєнко, звіт було прийнято до відома.
Відбулася 39 сесія обласної ради
Потім депутати розглянули кілька нових обласних програм. Обласна комплексна програма щодо медичного, соціального забезпечення, адаптації, психологічної реабілітації, професійної підготовки (перепідготовки) учасників антитерористичної операції на 2015-2017 роки, «Обласна програма розвитку громадянського суспільства на період до 2019 року», «Програма підтримки розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів у Черкаській області на період до 2020 року» і «Програма профілактики та лікування стоматологічних захворювань на 2015-2020 роки» були схвалені депутатами.

Також депутати внесли зміни до обласної комплексної програми «Турбота» на 2014-20120 роки та до обласних програм збереження здоров’я та кадрового потенціалу медичних та фармацевтичних працівників на 2010-2014 роки і до обласної цільової програми забезпечення збереженості документів Національного архівного фонду на 2011-2015 роки.
Відбулася 39 сесія обласної ради
Депутати проголосували за внесення змін до рішення обласної ради «Про обласний бюджет на 2015 рік».

«Програма соціального розвитку навчально-матеріальної бази, гуртожитків Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького та поліпшення умов навчання і проживання студентів на 2015-2019 роки» та питання, що стосуються надання у користування мисливських угідь, які виносилися на розгляд сесії, не отримали необхідної підтримки депутатського корпусу.

Окрім цього, депутати ухвалили низку питань управління майном обласної комунальної власності. Серед іншого, розглянули і кадрові питання. А саме, призначили Марину Валову на посаду директора комунального закладу «Черкаський обласний центр планування сім’ї та репродукції людини Черкаської обласної ради» та звільнили з посади директора КП «Фармація» Олега Борисенка за його власним бажанням.

Також на сесії народні обранці схвалили кілька звернень до керівних органів держави, зокрема, і звернення до Президента України щодо присвоєння депутату обласної ради Анатолію Чупилці, який загинув в АТО, звання Героя України. Народні обранці підтримали заяву депутата обласної ради Анатолія Рибака про припинення ним депутатських повноважень та ухвалили ще кілька питань, які стосуються життєдіяльності області.