«Ще дихне вогнем пекучим всім ворогам Холодний Яр»

25 квітня 2015, 19:12
«Ще дихне вогнем пекучим всім ворогам Холодний Яр»25 квітня 2015 року в м. Чигирин розпочалися святкові і пам’ятні заходи з відзначення 95-ї річниці Холодного Яру під назвою «І повіяв вогонь з Холодного Яру» у ході яких було вшановано борців за волю України різних епох – від гетьмана Богдана Хмельницького, керівника гайдамацького повстання 1768 року Максима Залізняка й отамана полку гайдамаків Холодного Яру Василя Чучупаки до героїв сьогодення – полеглих на Майдані та бійців різного роду військ і з’єднань, які боронять волю й незалежність України на сході.

Серед почесних гостей та організаторів свята – бійці добровольчих підрозділів, формувань Збройних сил та Національної гвардії України: полк «Азов» і батальйон «Айдар», Добровольчий Український Корпус «Правий сектор», об’єднання комбатантів-свободівців «Легіон Свободи», окрема добровольча чота «Карпатська Січ», батальйон ім. генерала С. Кульчицького, батальйонів «Чернігів», «Миротворець», «Золоті Ворота» й «Інгул», члени ОУН та ветерани-вояки УПА, українські козацькі та пластунські організації.«Ще дихне вогнем пекучим всім ворогам Холодний Яр»

У заходах також взяли участь Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, владика Черкаський і Чигиринський Іоан, голова обласної ради Валентина Коваленко та голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко.

Кілька тисяч гостей із різних куточків України зібралися у самому серці Чигирина – на головній алеї й подвір’ї бастіону Дорошенка, що на Замковій (Богдановій) горі, щоб привітати колони військових, які прибули сюди з передової для вшанування пам’яті героїчних козаків-холодноярців.

Благословив присутніх гостей свята та вояків Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Він також відправив службу за мир і злагоду та разом із владикою Іоаном благословив вояків на боротьбу за волю України й освятив холодноярські прапори, бойові стяги частин, зброю і хоругви.«Ще дихне вогнем пекучим всім ворогам Холодний Яр»

Звертаючись до зібрання Патріарх Філарет зазначив, що сьогодні українські вояки, стоячи на захисті країни, відстоюють не лише цілісність країни, але й відновлюють історичну правду нашого народу – миро- й свободолюбивих українців. Адже це саме Росія, що виступала у свій час гарантом цілісності й недоторканості кордонів України, тепер підступно порушила міжнародні домовленості й на разі посягає на соборність нашої Батьківщини.

– Ми добре знаємо, що наміри цього агресора не обмежуються ні Кримом, ні Донбасом, ні навіть Україною… він хоче повернути собі славу другої наддержави. І заради цієї мети він готовий іти на все. Тому Україна – це не кінцева мета цього агресора… і це означає, що він готовий розв’язати третю світову війну, – зауважив Філарет та побажав усім українцям віри та мужності протистояти поневолювачам.«Ще дихне вогнем пекучим всім ворогам Холодний Яр»

Голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко та голова обласної ради Валентина Коваленко відзначили, що саме на Чигиринщині з давніх-давен гуртувалися захисники української державності, звідси бере свій початок національно-визвольний рух за свободу й незалежність, який і до тепер живить українців духовно.

«Дорогі холодноярці, сьогодні наш Холодний Яр єднає Україну… Адже цього року, як ніколи, ми вітаємо тут справжній квіт нашої нації – її захисників-героїв!.. На жаль, біда об’єднує нашу Україну. Але ми добре усвідомлюємо, що лише об’єднавшись і забувши про чвари ми зможемо відстояти нашу державу… Сьогодні всі українці вкотре доводять, що ми сильні духом, даючи відсіч нахабним російським загарбникам. І я переконана – завдяки самовідданим патріотам, яких дуже багато тут серед нас, Україна вистоїть у ці складні часи, – наголосила Валентина Коваленко та додала, що на державному й обласному рівнях теж робляться кроки щодо відновлення історичної справедливості. Зокрема, Верховною Радою ухвалені антикомуністичні закони, визнано вояків ОУН-УПА борцями за незалежність, готуються рішення стосовно реабілітації героїв Холодноярської республіки тощо.«Ще дихне вогнем пекучим всім ворогам Холодний Яр»

Юрій Ткаченко також зачитав текст-звернення Президента України з привітаннями до учасників заходів та вручив державні й обласні відзнаки та грамоти командирам військових формувань. Церковні нагороди вручив Патріарх Філарет.

Присутні командири й отамани військових з’єднань у своїх виступах наголосили, що тепер українці лише шляхом збройної і духовної боротьби зможуть повернути собі свободу, вигнати окупанта із рідної землі й здобути мир, адже той, «хто взяв до рук зброю ніколи не повернеться в кайдани». Також присутні склали спільну «Присягу» на вірність Україні, текст якої зачитав член ОУН і вояк УПА Володимир Караташ.«Ще дихне вогнем пекучим всім ворогам Холодний Яр»

Після короткого брифінгу почесних гостей, колона рушила на Замкову гору, де присутні вшанували учасників національно-визвольного повстання покладанням квітів до пам’ятника гетьмана Богдана Хмельницького.

Святкові заходи продовжилися на центральному стадіоні Чигирина, де пройшов книжковий фестиваль «Чигирин – 2015», ярмарок виробів народних майстрів, конкурс дитячих малюнків та інших виробів-подарунків, що були вручені воякам. У рамках святкувань також відбулися військовий й медичний вишкіл інструкторами «Українського легіону», а завершаться сьогоднішні заходи мистецьким фестивалем козацької слави «Холодний Яр – 2015» за участі провідних українських гуртів і митців-аматорів.

26 квітня святкування продовжаться у с. Мельники, Мотронинському монастирі й на хуторі Буда.