Питання профілактики корупції обговорили в обласній раді

06 травня 2015, 16:09
Питання профілактики корупції обговорили в обласній раді6 травня в обласній раді відбулася експертна дискусія на тему: «Через врегулювання конфлікту інтересів до профілактики корупції». Участь у обговоренні взяли голова обласної адміністрації Юрій Ткаченко, перший заступник голови обласної ради Наталія Кравцова, заступник голови ОДА Юрій Сас, керівники департаментів та управлінь облдержадміністрації, громадські активісти, низка депутатів обласної ради: Юрій Громовський, Любов Майборода, Юлія Воєвода, Наталія Старікова, Віктор Беззубенко.

Спочатку експерт проекту Сергій Гончар представив присутнім аналітичний звіт за результатами опитування публічних службовців щодо обізнаності у питанні врегулювання конфлікту інтересів. Опитування щодо обізнаності посадових осіб місцевого самоврядування у Виконавчому комітеті та представників депутатського корпусу Черкаської міської ради проводилось Черкаською обласною благодійною фундацією «Паритет» за підтримки Українського інституту публічної політики та Трансперенсі Інтернешенел-Україна в рамках проекту «Залучення громадянського суспільства до моніторингу конфлікту інтересів», спрямованого на підвищення якості антикорупційної політики в Україні, що підтримується Європейською Комісією. Опитування здійснювалось шляхом анкетування працівників Черкаського МВК та депутатів Черкаської міської ради. Усього кількість опитуваних склала 234 особи. Таке ж опитування проводилося в Черкаській ОДА і обласній раді, проте його підсумки ще не підбили.
Питання профілактики корупції обговорили в обласній раді
Питання, які задавали респондентам, стосувалися розуміння ними поняття «конфлікт інтересів» та різних проявів цього конфлікту. Так, результати показали, що більшість чиновників ототожнюють потенційну можливість корупційних дій з безпосередньою корупцією. Також, у рамках цього дослідження, на питання прийнятності укладення чиновником контракту на держзакупівлі з фірмою, якою керують його родичі, 81,4% респондентів відповіли негативно. На питання, чи має місце корупція в установі, ствердно відповіла майже третина опитаних. І лише половина респондентів відповіли, що повідомили б відповідні органи, якби дізналися про випадок корупції.

Організатори заходу пояснили учасникам обговорення саме поняття «конфлікт інтересів». За їхніми словами, він виникає тоді, коли приватні інтереси особи суперечать її посадовим обов’язкам. Наприклад, коли на роботу працевлаштовують друзів чи родичів, або коли депутат-підприємець голосує за питання, яке стосується його фірми. Саме по собі це не є корупцією, але створює ризик її виникнення.
Питання профілактики корупції обговорили в обласній раді
На думку експертів, у попередні роки боротьба з корупцією в Україні велася формально і декларативно. Нині ж в нашій державі є нове антикорупційне законодавство, створено два дієвих органи для боротьби із цим явищем(Антикорупційне бюро і Агентство з питань запобігання корупції). Це дозволяє сподіватися, що боротьба з корупцією буде тепер приносити більше серйозних результатів.

Учасники дискусії говорили про те, що конфлікти інтересів нині часто виникають у різних сферах життя: у вирішенні кадрових питань, під час працевлаштування, під час голосування за те чи інше рішення у радах різних рівнів. Учасники обговорення висловлювали свої пропозиції щодо того, як можна змінити ситуацію в цій сфері на краще. Так, депутат обласної ради Віктор Беззубенко вніс конкретні пропозиції щодо того, як забезпечити прозорість проведення тендерів. Питання профілактики корупції обговорили в обласній радіДепутат облради Любов Майборода зауважила, що дієвим засобом запобігання корупції у владі є її публічність. Голова ОДА Юрій Ткаченко запропонував, щоб на сайті облдержадміністрації було створено розділ, у якому громадяни змогли б повідомляти про випадки конфлікту інтересів, про які їм відомо. А заступник голови ОДА Юрій Сас зауважив, що потрібно розробити пам’ятку, у якій би був розписаний чіткий порядок дій посадової особи, яка стикнулася у своїй роботі із конфліктом інтересів.