Свято, яке об’єднує покоління. На Черкащині відзначають День Перемоги

09 травня 2015, 16:38
Свято, яке об’єднує покоління. На Черкащині відзначають День Перемоги9 травня на Черкащині відбулися урочистості з нагоди 70-ї річниці перемоги над нацизмом у Європі. Зранку на Соборній площі обласного центру провели урочистий мітинг, участь у якому взяли представники влади, ветерани Другої світової війни, учасники АТО та небайдужі Черкащани.

На площі майоріли національні прапори. Одяг людей прикрашали червоні маки – символи Перемоги, та українська символіка. В руках черкащани тримали квіти та повітряні кульки.

Зі сцени зі святом людей привітали представники влади, а також воїни колишньої і нинішньої війни.

– Ця жахлива Друга світова війна показала героїчні подвиги подолання нелюдських труднощів. Воїни Черкащини проявили найкращі риси українського народу: мужність, героїзм, самопожертву задля захисту рідної землі. У цю війну було втягнуто 67 країн світу. Найбільше полягло українців, - зазначив голова обласної державної адміністрації Юрій Ткаченко.Свято, яке об’єднує покоління. На Черкащині відзначають День Перемоги

До привітальних слів приєдналася голова обласної ради Валентина Коваленко. Вона подякувала ветеранам війни за здобуту Перемогу:

– Дорогі ветерани! Слава вам за те, що ви зайняли активну позицію і 70 років тому плекали оцю перемогу, яку ми зараз абсолютно по-новому оцінюємо. І вже не з підручників історії, а в нашому сьогоденні, в якому зконцентрувалася абсолютно інша реальність, де ми знову переживаємо війну. Але коли в тій війні всі народи зібралися разом і боронили свою землю, то ця війна спровокована російським агресором і спонукає нас до іншої оцінки нашого сусіда, який своїми діями посягнув на нашу країну і думав, що в нас немає пам’яті і кореня. Але в нас відродилася пам\'ять і оживився український патріотичний корінь, і ми знову постали на захист своєї країни. Спасибі вам, ветерани, за перемогу, яку ви виплекали для нас. І спасибі воїнам АТО, які зараз боронять нашу Україну на Сході.

– Вслухайтеся у ці цифри! За час Другої світової війни загинуло, за різними даними, від 8 до 14 мільйонів українців, тобто кожен 5 українець. На території України було збудовано 230 концтаборів, загинуло більше 1 мільйона військовополонених. Але людство об’єдналося проти фашизму і перемогло його, - зазначив секретар Черкаської міської ради Олександр Радуцький.
Свято, яке об’єднує покоління. На Черкащині відзначають День Перемоги
З вітальними словами до черкащан звернулися також і представники захисників різних поколінь: ветерани війни та нинішні воїни.

– Ветерани високо цінують наших воїнів, які воюють в зоні АТО. Які чесно і сумлінно виконують свій обов’язок. Ветерани війни закликають усіх виховувати у підростаючого покоління відчуття гордості за великий подвиг нашого народу в боротьбі за незалежність нашої країни, - сказав голова ради ветеранів Черкас Іван Губський.

А голова громадської організації -Черкаський союз учасників АТО Олексій Колісник зазначив від імені нинішніх бійців, що на захист рідної землі їх надихає славетний приклад наших дідів-бійців з фашизмом.
Свято, яке об’єднує покоління. На Черкащині відзначають День Перемоги
– Дорогі ветерани! Ваш подвиг для нас є зразком там на передовій відстоювати ті демократичні перетворення, які ми вибороли на майдані. Зараз у нас хочуть їх відібрати. Ворог дуже серйозний. Але ваш приклад дає нам наснагу одержати перемогу. І в нас теж буде свій день перемоги. Зі святом усіх!

Після цього молодь Черкас урочисто подарувала ветеранам квіти. А учасники заходу під звуки оркестру пройшлися парадом до пагорба Слави. До пам’ятника воїнам-інтернаціоналістам і до підніжжя монумента Матері-Батьківщини лягли квіти – як символ вдячності нинішнього покоління за Перемогу.