Про фінансову дисципліну, соціально-економічний розвиток та проведення весняно-польових робіт в області прозвітували під час колегії облдержадміністрації

15 травня 2015, 18:14
Про фінансову дисципліну, соціально-економічний розвиток та проведення весняно-польових робіт в області прозвітували під час колегії облдержадміністрації15 травня 2015 року голова обласної ради Валентина Коваленко взяла участь у роботі колегії облдержадміністрації, яку провів голова ОДА Юрій Ткаченко. У засіданні взяли участь заступники голови облдержадміністрації, депутати обласної ради, представники правоохоронних та центральних органів влади в Черкаській області, голови районних рад та місцевих адміністрацій, міські голови, представники громадськості.

Для розгляду на колегії було внесено питання: про стан фінансово-бюджетної дисципліни в Черкаській області у січні-квітні 2015 року, про підсумки економічного і соціального розвитку Черкащини та виконання місцевих бюджетів у вказаний період; підсумки проведення весняно-польових робіт і підготовки до збирання ранніх зернових культур, а також стосовно напрямків діяльності органів виконавчої влади області щодо удосконалення антикорупційної роботи та шляхів її запровадження.

Про фінансову дисципліну, соціально-економічний розвиток та проведення весняно-польових робіт в області прозвітували під час колегії облдержадміністраціїНа початку засідання присутні вшанували хвилиною мовчання бійців, які загинули під час війни на Сході України, та колишнього міського голови міста Сміла Василя Бібіка.

За словами голови облдержадміністрації Юрія Ткаченка, соціально-економічні й фінансові питання життєдіяльності Черкащини постійно перебувають на контролі влади. Він зупинився на основних проблемах розвитку області, а саме: дорогах, земельних та кадрових питаннях, та зауважив про ряд економічних переваг, якими слід скористатися у здійсненні політики розвитку області. Також Юрій Олегович озвучив стратегічні напрямки роботи влади, зокрема, підвищення ролі та функціональних можливостей громад за умов децентралізації влади; підвищення конкурентоспроможності та розвитку економки регіону; створення сприятливого інвестиційного середовища та контроль за цільовим використанням видатків і кадровою політикою в області.

Про фінансову дисципліну, соціально-економічний розвиток та проведення весняно-польових робіт в області прозвітували під час колегії облдержадміністраціїЗ інформацією щодо дотримання фінансово-бюджетної дисципліни в області виступила начальник Державної фінансової інспекції в Черкаській області Тетяна Велько. Вона окремо зупинилася на результатах фінансових інспекцій, відзначивши, що за 4 місяці цього року було встановлено фінансових порушень на 22 мільйони гривень (недоотримання фінансових ресурсів, незаконні витрати, недостачі та інше); встановлено, що в деяких місцевих органах місцевого самоврядування і виконавчої влади абсолютно відсутня бухгалтерська документація, а окремі додаткові нарахування посадовим особам склали близько 360% від заробітних плат (премії, надбавки за інтенсивність тощо).

– Всі озвучені порушники мають бути покарані, аби упередити повторення таких зловживань з боку інших чиновників і посадових осіб. Тому що саме відсутність покарання якраз і породжує продовження існування таких схем, а їх, на жаль, – надто багато, – наголосила голова обласної ради Валентина Коваленко. Цю думку підтримав і Юрій Ткаченко, зазначивши, що фінансовий контроль і повернення коштів за завдані бюджетам збитки – є принциповими питаннями на сьогодні.

Про фінансову дисципліну, соціально-економічний розвиток та проведення весняно-польових робіт в області прозвітували під час колегії облдержадміністраціїЗ підсумками економічного і соціального розвитку Черкащини за чотири місяці поточного року ознайомив присутніх директор Департаменту економічного розвитку і торгівлі та графік особистого прийому громадян Роман Карманнік; про виконання місцевих бюджетів у вказаний період доповіла директор Департаменту фінансів Наталія Кравченко.

Особлива увага була приділена питанню ремонту комунальних доріг. За словами Романа Карманніка, у цьому році на фінансування цієї статті видатків збільшено у 2 рази, при цьому близько 30 млн. грн. уже надійшло до бюджетів області від сплати акцизного податку. Тобто, є всі об’єктивні можливості для виконання робіт, але по факту – нічого не робиться. Крім того, як зазначила Наталія Кравченко, у 43% місцевих бюджетів не передбачено жодної гривні на фінансування ремонту доріг.

На запитання голови обласної ради Валентини Коваленко, чому місцеві ради не використовують надходжень від акцизного податку на фінансування ремонтних робіт у межах населених пунктів, доповідачі зауважили, що саме цей податок не визначений як такий, що обов’язково має витрачатись для ремонту доріг, але все ж може й повинен би стати основною статтею для здійснення таких робіт, адже залишається основним джерелом доходів до бюджетів.

Про фінансову дисципліну, соціально-економічний розвиток та проведення весняно-польових робіт в області прозвітували під час колегії облдержадміністраціїПро підсумки проведення весняно-польових робіт та підготовку до збирання ранніх зернових культур поінформував директор Департаменту АПК облдержадміністрації Ігор Колодка. Також було заслухано питання про напрямки діяльності органів виконавчої влади області щодо удосконалення антикорупційної роботи та шляхи їх запровадження та інші питання.

Також до присутніх керівників районів області звернувся голова громадської організації «Бійців-реформаторів», учасник АТО Сергій Лугеря, який закликав розробити та схвалити місцеві програми на зразок нещодавно затвердженої депутатами обласної ради комплексної програми щодо медичного, соціального забезпечення, адаптації, психологічної реабілітації, професійної підготовки (перепідготовки) учасників антитерористичної операції на 2015-2017 роки. Адже це – найменше, що може зробити влада для бійців, які ціною власного здоров’я захищали рідну країну.

В обговоренні питань порядку денного взяли активну участь депутати обласної ради, представники громад та спеціалісти окремих галузей. За результатами колегії, з урахуванням внесених пропозицій, було прийнято відповідне рішення.