Влада і жителі сіл провели тригодинну дискусію щодо будівництва пташників та пошуку компромісів

26 травня 2015, 12:58
Влада і жителі сіл провели тригодинну дискусію щодо будівництва пташників та пошуку компромісів25 травня 2015 року у Черкаській ОДА відбулася зустріч голови облдержадміністрації Юрія Ткаченка та голови обласної ради Валентини Коваленко з жителями сіл Черкаського району, які протестують проти забудови нових пташників підприємством ДП «Нова перемога».

Мешканці сумніваються щодо дотримання законності робіт на місці майбутнього будівництва, зверталися до інвестора, а також в усі інстанції майже півроку, щоб дізнатися про екологічні ризики в результаті введення в дію такого виробництва, однак отримати чіткої відповіді не вдалося. Вони також нарікають на те, що у місцевих громад ніхто не питав згоди. Тому налаштовані на радикальні дії, якщо не отримають відповіді на свої побоювання.

– Як керівник області, я зацікавлений в тому, щоб у регіоні запрацювало потужне підприємство, яке дасть нові робочі місця й наповнюватиме бюджет податками. Водночас усе це не повинно жодним чином бути на шкоду громадам. Важливо, щоб інвестор працював у рамках законів України, – наголосив голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко і підкреслив, що діятиме винятково в межах своїх службових повноважень, на основі Конституції та чинного законодавства України. Тому принципово відмовляється від адміністративного тиску як на підприємство «Миронівський хлібопродукт», так і на жителів району.Влада і жителі сіл провели тригодинну дискусію щодо будівництва пташників та пошуку компромісів

Зі своїми пропозиціями щодо врегулювання конфліктної ситуації виступила і голова обласної ради Валентина Коваленко. Вона сказала, що не з чуток знає ситуацію, адже напередодні взяла участь у загальних зборах жителів села Яснозір’я і вислухала їхні тривоги та занепокоєння. Вони полягають в тому, що люди не можуть уже більше п’яти місяців добитися від інвестора пояснень про екологічну небезпеку від нового будівництва.

–Я вболіваю за те, щоб область розвивалася, щоб були створені нові робочі місця, люди мали зарплату, розвивалася інфраструктура населених пунктів тощо, – сказала Валентина Коваленко. – Але виникає запитання: чому людям досі не надають жодних експертиз, жодних висновків, не пояснили, не надали необхідні документи. І ситуація виглядала б зовсім інакше. З громадами сьогодні треба рахуватися. Тому якщо інвестор може запропонувати серйозні підтверджуючі документи, які повністю розвіють сумніви, то люди повернуться до діалогу. Тому необхідно якнайшвидше провести з громадою предметну, аргументовану розмову. Інакше заспокоїти людей не вдасться.Влада і жителі сіл провели тригодинну дискусію щодо будівництва пташників та пошуку компромісів

Один із шляхів для врегулювання ситуації запропонував віце-президент ПАТ «Миронівський хлібопродукт» Максим Писарєв:

– Ми відчуваємо напруження, але ми готові до діалогу та вирішення питань шляхом конструктивних перемовин. Якщо є незадоволенні або недостатньо інформовані про будівництво, запрошуємо відвідати підприємство, поспілкуватися з нашими фахівцями. Окрім того, ми пропонуємо представникам ініціативної групи поїхати та відвідати подібні підприємства в Європі. Також пропонуємо підписати меморандум, в якому зафіксуємо таке: інвестор будує перші 4 бригади, а потім зупиняється та проводить незалежний аудит із залученням іноземних спеціалістів. Результати оприлюднюємо. Якщо запитань та відхилень не буде, то будуємо далі. Якщо знайдуться – зупиняємо. Ми – за розвиток району, тому і пропонуємо такий підхід.Влада і жителі сіл провели тригодинну дискусію щодо будівництва пташників та пошуку компромісів

У дискусії також взяли участь голова Черкаської райдержадміністрації Костянтин Омаргалієв, начальник управління містобудування та архітектури облдержадміністрації Василь Дмитренко, начальник Державної екологічної інспекції в Черкаській області Микола Клименко, начальник Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Черкаській області Олена Звягільцева, депутати обласної ради – заступник голови постійної комісії обласної ради з питань екології, природокористування, ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та інших надзвичайних ситуацій Петро Євич, начальник Головного управління Державної фіскальної служби України в Черкаській області Володимир Коломієць, Любов Майборода, працівники інших структурних підрозділів та спеціалісти, які мають відповідну професійну підготовку.

Інтереси мешканців сіл представляли депутат Черкаської районної ради Катерина Онопрієнко, Заслужений лікар України Микола Маніло, голова Народної ради Черкаського району Микола Бабич та Яснозірський сільський голова Лідія Поповиченко.
В обговоренні питань виступив також народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко. Він прокоментував ситуацію так:

– Я почув обидві сторони. Уся проблема у браку достовірної інформації про нові потужності підприємства або небажанні її сприймати. Звідси й усілякі міфи. Однак треба знайти компроміс і почути один одного. Пропозицію інвестора щодо підписання меморандуму вважаю слушною.