Президія обласної ради розглянула та рекомендувала питання на позачергову сесію

27 травня 2015, 20:56
Президія обласної ради розглянула та рекомендувала питання на позачергову сесію27 травня 2015 року як і передбачено Регламентом роботи обласної ради проведено засідання президії, на якому розглянуто питання порядку денного позачергової сесії, що має відбутися завтра.

Вела засідання голова обласної ради Валентина Коваленко. У роботі президії взяв участь голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко.

Одне з питань стосувалося затвердження проекту перспективного плану об’єднання територіальних громад в Черкаській області, що передбачено чинним законодавством у плані децентралізації влади та адміністративно-територіальної реформи.

Як відомо, відправною точкою «перекроювання» карти краю стала постанова Кабінету Міністрів України про затвердження методики формування спроможних територіальних громад, за якою на місцях мали розробити перспективні напрацювання.

В області формування нової карти обговорювали з представниками усіх без винятку районів та міст обласного значення на засіданні робочої групи з представлення перспективних проектів об’єднання, що проходило 18-19 травня.

За висновками роботи цієї робочої групи було підготовлено проект рішення і перспективного плану, які членам президії презентував директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікації з громадськістю облдержадміністрації Сергій Пасічник.Президія обласної ради розглянула та рекомендувала питання на позачергову сесію

В ході засідання президії до доповідача виникало багато запитань щодо того чи іншого територіального утворення, яке було запропоновано в проекті. Найбільше ставився під сумнів головний принцип – добровільності та чи ці задекларовані об’єднання підтверджені рішеннями сесій місцевих рад або зборами громад тощо.

Разом з тим, висловлювалися думки, що пора робити перші кроки в цьому напрямку, не стояти на місці, рухатися, бо саме життя вимагає змін.

Вносилися пропозиції, що Кабінет Міністрів і Верховна Рада України перед тим, як розглянуть та затвердять об’єднання громад, мають виконати дві умови, а саме: повернути право громадам розпоряджатися запасами земель і змінити місце реєстрації підприємств у місцеві громади, туди, де вони здійснюють виробничу діяльність тощо.

Після дискусії, в якій взяли участь всі члени президії, було внесено зміни до проекту рішення, після чого рекомендовано до розгляду на пленарному засіданні. Компромісом у прийнятті рішення стала пропозиція, що перспективний план мають обговорити безпосередньо у громадах впродовж місяця, а потім, врахувавши їхні пропозиції, схвалити на наступній сесії обласної ради.

Члени президії розглянули і наступні питання. Зокрема, про внесення змін до рішення обласної ради від 21.01.2015 № 36-1/VI «Про обласний бюджет на 2015 рік» інформувала директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Наталія Кравченко.

Вони стосуються змін в частині міжбюджетних трансфертів з Державного бюджету щодо освітньої субвенції, зокрема, перерозподілу коштів на проведення капітальних ремонтів Бабанської, Вільшанської, Ладижинської та Чигиринської шкіл-інтернатів.Президія обласної ради розглянула та рекомендувала питання на позачергову сесію

Серед іншого, передбачено збільшення видатків на реалізацію проекту «Створення регіонального навчально-практичного Центру розвитку багатофункціональних кооперативів» за рахунок надходження коштів в рамках програм допомоги Європейського Союзу. Також передбачаються кошти на добудову школи у с.Родниківка Уманського району та інше.

Члени президії рекомендували до порядку денного низку звернень депутатів обласної ради до керівництва країни з приводу необхідності повернення права органам місцевого самоврядування розпоряджатися землями сільськогосподарського призначення поза межами населених пунктів, внесення змін до законодавства щодо вирішення нагальних проблемних питань, які негативно впливають на втілення реформ на рівні місцевого самоврядування, зниження тарифів ЖКГ для населення та інші.

Рекомендовано до порядку денного сесії питання про оренду майна бюджетною установою та про передачу виробів медичного призначення.