Керівники області вирушать у райони, щоб почути думку громад щодо об’єднання

04 червня 2015, 18:20
Керівники області вирушать у райони, щоб почути думку громад щодо об’єднанняПерспективні плани об’єднання територіальних громад на Черкащині укладатимуть з урахуванням думки людей, навіть інколи нехтуючи методикою. Це пообіцяли керівники області сільським головам Черкащини під час наради, яка відбулася 4 червня і була присвячена темі, яка нині активно обговорюється у суспільстві.

Нагадаємо, під час позачергової сесії, яка відбулася 28 травня, депутати обласної ради не підтримали питання про проект перспективного плану формування територій громад Черкаської області. Тим самим вони відтермінували на місяць ухвалення такого важливого питання, давши можливість людям висловити думку стосовно об’єднання і внести свої пропозиції. Керівники області вирушать у райони, щоб почути думку громад щодо об’єднанняАдже багато експертів висловлювали думку, що проект перспективного плану об’єднання територіальних громад Черкащини не був проголосований саме через те, що влада не дослухалася до думки людей і не надала їм достатньо інформації, що й викликало різкий спротив з боку сільських голів і голів районних рад.

Це питання знову розглядатимуть на сесії облради, яка запланована на 25 червня. До цього має пройти широке обговорення в усіх районах Черкащини. Із наступного тижня голова обласної ради Валентина Коваленко, голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко та їхні заступники виїжджатимуть на місця, щоб роз’яснювати людям плюси та мінуси запланованої адміністративно-територіальної реформи та для того, щоб врахувати пропозиції самих громад.

Одним з елементів широкого громадського обговорення, яке стартувало на Черкащині, стала нарада за участю сільських голів області та обласного керівництва. Під час обговорення представники сільських громад могли висловити свої думки щодо обговорення, задати запитання стосовно територіальної реформи та почути на них фахові відповіді спеціалістів.
Керівники області вирушать у райони, щоб почути думку громад щодо об’єднання
Сільський голова с.Балаклея Смілянського району, заступник голови асоціації сільських голів Черкаської області Олена Ковальська зазначила, що хоч об’єднання територіальних громад і називають добровільним, насправді ж воно все одно буде проведено. Тож потрібно скористатися шансом і надавати свої пропозиції, допоки влада ще дає таку можливість. Ці слова позитивно оцінив голова ОДА Юрій Ткаченко, запевнивши, що думка громад буде почута.

Таїсія Вікторук з села Сорокотяга Жашківського району закликала владців не поспішати із реформою. В європейських країнах на це пішли десятиріччя, в нас же все хочуть зробити за якісь місяці. Вона зауважила, що підхід до цієї справи має бути тоншим, потрібно «не рубати з плеча», щоби «не наламати дров».
Керівники області вирушать у райони, щоб почути думку громад щодо об’єднання
Та загалом учасники наради зійшлися на думці, що проводити реформу необхідно, але підходити до цього потрібно виважено. Голова обласної ради Валентина Коваленко зазначила:

- Майже усі обласні ради, як і Черкаська, не підтримали перспективні плани об’єднання територіальних громад. Це своєрідний сигнал для влади, що не потрібно ігнорувати думку людей. Тепер у нас є час, щоб нормально усе обговорити, дізнатися пропозиції громади і врахувати їх при створенні перспективного плану об’єднання. Реформи – невідворотні, але вони мають бути поступовими і підготовленими на якісно високому рівні, йти «знизу», а не нав’язуватися «згори».