Валентина Коваленко привітала Віктора Співака з ювілейною виставкою витинанок «З Україною в серці»

04 червня 2015, 21:12
Валентина Коваленко привітала Віктора Співака з ювілейною виставкою витинанок «З Україною в серці»В обласному художньому музеї презентовано виставку витинанок відомого черкаського художника, члена Національної спілки майстрів народного мистецтва України та Національної спілки архітекторів України Віктора Співака. Він – живописець, графік, карбувальник, різьбяр, реставратор, плідно працює в монументально-декоративному та декоративно-прикладному мистецтві. Його твори неодноразово експонувалися на міських, обласних та Всеукраїнських виставках.

Нинішню виставку автор присвячує двом ювілеям – 75-річчю від дня народження та 40-річчю плідної праці в Черкасах.

Привітати ювіляра на відкритті виставки завітала голова обласної ради Валентина Коваленко.
Валентина Коваленко привітала Віктора Співака з ювілейною виставкою витинанок «З Україною в серці»
Звертаючись безпосередньо до ювіляра, Валентина Михайлівна підкреслила його самобутність.

– З цих творів дихає Україна, – наголосила голова обласної ради.– Важко відірвати очі від багатьох шедеврів, які вийшли з під вашої руки. Ми бачимо не просто багатство вашої уяви, а оту ментальність і багатство духу українського народу. Мене вразили картини про родовідне дерево, яку ви назвали просто «Яблунька». А ще – «Весільні дзвони», де передано одвічне почуття любові і заручин. У кожну представлену вами витинанку закладено глибоке національне коріння.
Валентина Коваленко привітала Віктора Співака з ювілейною виставкою витинанок «З Україною в серці»
Валентина Коваленко подякувала Віктору Співаку за працю і побажала нових творчих здобутків.

З ювілеєм художника також привітали депутат обласної ради, голова обласної організації Національної спілки майстрів народного мистецтва України Ольга Мартинова, директор обласного художнього музею Ольга Гладун, друзі і шанувальники.

Своїми роздумами щодо творчості з присутніми поділився сам художник.

Віктор Михайлович розповів, що з мистецтвом витинанки він знайомий ще з дитинства, адже на Поділлі, звідки він родом, витинанки разом із розписами, тканими і вишитими виробами, різьбленими дерев’яними побутовими речами складали основу цілісного і неповторного інтер’єру української хати. Але серйозно цим видом мистецтва захопився у 2005 році, працюючи викладачем на кафедрі образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва у національному університеті імені Б. Хмельницького.
Валентина Коваленко привітала Віктора Співака з ювілейною виставкою витинанок «З Україною в серці»
У 2009 році вийшли друком підготовлені митцем методичні вказівки до вивчення курсу «Витинанки в декоративно-прикладному та образотворчому мистецтві України» для студентів вузів і коледжів.

Більшість експонованих на виставці творів відображають світ символів українського народу: це різноманітні варіації «Древа життя», солярні знаки, стилізовані жіночі постаті, птахи, які здавна вважалися оберегами роду, народу. Разом з тим, на основі давніх українських витинанок, він розвиває нові орнаментальні мотиви, впроваджує сюжетну композицію й сучасну тематику.

Довідково.

Народився Віктор Співак 5 липня 1940 року у селі Михайлівка Жмеринського району Вінницької області. У 1962 році закінчив Косівське училище прикладного та декоративного мистецтва (відділ художньої обробки дерева), а у 1970 році – Львівський інститут декоративно-прикладного мистецтва (факультет інтер’єру та обладнання, декоративно-прикладного мистецтва).

Його вчителями в училищі були О. Соломченко, В. Гуз, М. Федірко, а в інституті - видатні українські митці М. Курилич, Д. Крвавич, І. Добушинський.

Віктор Співак – автор кількох десятків декоративних та тематичних робіт в техніках маркетрі, мозаїки, карбування, кованого металу, які прикрашають інтер’єри та фасади багатьох державних установ.

Його творам притаманні силуетне узагальнене зображення, лаконізм форми, обмеженість деталей, логічна відповідність між формою, матеріалом та технікою виготовлення.

Варто зазначити, що нині Віктор Співак передає свої знання і досвід студентам Черкаського художньо-технічного коледжу, де працює викладачем декоративно-прикладного мистецтва.