Валентина Коваленко: «Люди вже не вірять словам, їм потрібні юридичні гарантії та документальні підтвердження»

09 червня 2015, 13:59
Валентина Коваленко: «Люди вже не вірять словам, їм потрібні юридичні гарантії та документальні підтвердження»8 червня 2015 року голова обласної ради Валентина Коваленко, голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко, голова Черкаської райдержадміністрації Костянтин Омаргалієв, депутати та сільські голови населених пунктів області, на території яких планується будівництво пташників, ознайомились із роботою сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Старинська птахофабрика», що вже 15 років провадить свою діяльність у с. Мирне Бориспільського району, Київської області та є одним із дочірніх підприємств приватного акціонерного товариства «Миронівський хлібопродукт».

Валентина Коваленко: «Люди вже не вірять словам, їм потрібні юридичні гарантії та документальні підтвердження»Метою поїздки стала потреба у вивченні роботи філії ПАТ «Миронівський хлібопродукт», адже аналогічне підприємство – «Перемога Нова» – діє й на території Черкаського району (на території сіл Будище, Мошни, Яснозірʼя та Свидівок), а розпочаті останнім часом там будівельні роботи нових пташників, розширення виробництва спричинили спротив місцевих жителів. Вже кілька разів керівники області зустрічалися із сільськими головами, громадянами сіл та протестувальниками, під час яких останні висловлювали сумніви щодо законності підготовчих робіт на місці майбутнього будівництва, нарікали, що у місцевих громад ніхто не запитує дозволу та висловили ряд побоювань щодо негативних екологічних наслідків через розширення виробничих потужностей підприємства. Йдеться, зокрема, про забруднення повітря, води і ґрунту засобами виробництва та його відходами, зниження рівня води у криницях приватних домоволодінь та інших непередбачуваних наслідків.

Валентина Коваленко: «Люди вже не вірять словам, їм потрібні юридичні гарантії та документальні підтвердження»Під час перебування у Мирному керівники області й територіальних громад, а також представники засобів масової інформації мали змогу не лише поспілкуватись із директором господарства Олександром Зубчуком, сільським головою Оксаною Коваленко, але й особисто побачити технологічний процес вирощування курей – відвідати пташники.

У ході розмови директор підприємства наголосив, що «Старинська птахофабрика» окрему увагу приділяє не лише трудовлаштуванню місцевих жителів (на підприємстві працюють близько 1 300 осіб), забезпеченню своїх працівників житлом та соціальними гарантіями, але постійно дбають про розвиток інфраструктури і соціальної сфери навколишніх сіл. Керівництво птахофабрики виконує усі соціальні зобов’язання, що бере на себе перед жителями і територіальними громадами, де розміщуються її об’єкти: надає посильну матеріально-технічну допомогу сільським радам в справі благоустрою території сіл; допомагає закладам соціальної інфраструктури – дитсадкам, школам, медпунктам; здійснює ремонт доріг в межах населених пунктів; відповідно до звернень сільських рад, виділяється транспорт для поїздок спортсменів на змагання, учасників самодіяльності на виступи; надається спонсорська допомога коштами та продуктами харчування для дитячих садків та шкіл. Окрім того, у селі Мирне побудовано новий стадіон, капітально відремонтовано шкільний спортзал та місцевий Будинок культури.Валентина Коваленко: «Люди вже не вірять словам, їм потрібні юридичні гарантії та документальні підтвердження»

Сільський голова с. Мирне Оксана Коваленко переконана, що без птахофабрики не буде життя у селі: «Я корінна жителька, тому можу порівняти, що було і що є. У 90-ті роки, поки не було повноцінного інвестора – село стало занепадати, люди виїжджали і шукали кращого. Сьогодні молоді люди залишаються, або й приїздять працювати з інших районів, бо керівництво птахофабрики забезпечує своїх працівників житлом та гарантує повний соціальний пакет. Підприємство виплачує досить великі зарплати, чесно платить податки, відповідно із цих податків формується місцевий бюджет. Що означає для села 1300 робочих місць? Минулого року тільки до державного бюджету надійшло 1,5 мільйонів гривень податку від сільської ради. Відрадно, що у непростий для країни час, продовжують діяти соціальні ініціативи підприємства. Щомісяця дитячий садок отримує 200 кілограмів курячого м’яса та 900 штук яєць. Стільки ж загальноосвітня школа… На мою думку, сьогодні втратити інвестора – це просто злочин».

Валентина Коваленко: «Люди вже не вірять словам, їм потрібні юридичні гарантії та документальні підтвердження»Саме у виконанні соціальних зобов’язань перед громадою та відкритості у спілкуванні з людьми й побачили переваги місцевого підприємства і його керівництва гості з Черкащини. Представники влади обласної і місцевої та журналісти зауважували, що саме відсторонена позиція директора «Перемоги Нової» Віктора Гринюка, небажання вести діалог з жителями стали причинами конфлікту з підприємством.

– Звичайно, і цього ніхто не заперечить, – інвестор потрібен, адже це й робочі місця, і поповнення місцевих бюджетів… Однак, розпочинаючи будівництво нових пташників, інвестор мав би публічно надавати всю інформацію жителям, проговорити з ними про всі можливі ризики та всі переваги. Надати переконливі документальні докази і підтвердження екологічних та інших досліджень, йти до людей і говорити із ними. Бо люди налякані, а реальної ситуації, фактично, не знають, – наголосила у розмові з колегами й господарем птахофабрики Валентина Коваленко. – Я неодноразово була в селах, говорила із жителями та бачу, що люди найбільше невдоволені поведінкою інвестора, зневагою до себе і своїх проблем. Люди вже не вірять словам, їм потрібні юридичні гарантії та документальні підтвердження… Сьогодні ми наочно переконалися, що подібні підприємства із такими великими потужностями можуть бути не лише економічно вигідними, але й соціально відповідальними та екологічно безпечними для тих, хто живе поряд. Тож, напевне, нашому інвестору потрібно брати приклад роботи підприємства «Старинська птахофабрика» і його керівника та практично переконувати людей у позитивних наслідках розширення виробництва на Черкащині. Тож, в першу чергу, має бути врахована думка громади і дотримано норм законодавства.