На засіданні обласної Ради регіонального розвитку обговорили перспективні плани формування територій громад Черкаської області

19 червня 2015, 19:19
На засіданні обласної Ради регіонального розвитку обговорили перспективні плани формування територій громад Черкаської області19 червня 2015 року відбулось засідання обласної Ради регіонального розвитку з розгляду перспективних планів формування територій громад Черкаської області. Участь у засіданні взяли: голова обласної ради Валентина Коваленко, голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко, заступник голови облдержадміністрації Юрій Сас, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, депутати обласної ради, голови районних рад та райдержадміністрацій, міські голови, представники громадськості і журналісти.

Відкриваючи засідання голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко зауважив, що нещодавно відбулося засідання Ради регіонального розвитку при Президентові України, на якій відбулося широке обговорення проблем та перспектив здійснення реформи місцевого самоврядування, а також розглянуто хід схвалення в областях перспективних планів об’єднання територіальних громад. Щодо втілення змін у нашій області він зазначив, що на сьогодні це не простий процес, але є політична воля, є відповідальність керівництва країни, і на місцях й потрібно реальними «кроками переконувати людей, що зміни на краще можливі і вони обов’язково будуть».На засіданні обласної Ради регіонального розвитку обговорили перспективні плани формування територій громад Черкаської області

– Минула сесія не дала тих результатів, на які сподівалися всі. Зокрема і я утрималася, оскільки ви всі були свідками того, що не було активного обговорення в громадах тих моделей, які могли б стати основою для формування об’єднаних територіальних громад. Але я про це ні на хвилю не пожалкувала, оскільки ми таким чином дали можливість – три тижні – поїхати до людей… і «віч-на-віч» зустрітися з людьми і почути їх… І, зрештою, донести до них інформацію, якої вкрай не вистачає для того, щоб зрозуміти: що таке реформа?, – відзначила Валентина Коваленко, звертаючись до присутніх.

Вона також наголосила, що також абсолютно підтримує реформу, як представник місцевого самоврядування з поправкою на те, що її проведення має здійснюватись не тими методами, що спочатку були озвучені:

На засіданні обласної Ради регіонального розвитку обговорили перспективні плани формування територій громад Черкаської області«Реформа не повинна схвалюватись формально. Тому й на Раді регіонального розвитку при Президентові я вкотре підкреслила, що думка про те, що органи місцевого самоврядування блокують реформу – хибна… Ми – за реформи… вони однозначно потрібні… тільки ми маємо йти до людей, ми маємо їм пояснити і почути їх. І саме ті моделі, запропоновані громадами… схвалити на сесії обласної ради. Що, я й сподіваюся, ми зробимо на сесії 25 червня».

У ході обговорення виступили заступник голови обласного відділення Асоціації сільських та селищних рад, Балаклеївський сільський голова Олена Ковальська та Білозірський сільський голова Володимир Міцук, які відзначили окремі моменти підготовки планів об’єднання громад. Щодо повноважень, що будуть передаватись на місця і їх характеру поінформував присутніх начальник Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Черкаській області Олександр Власенко.

На засіданні обласної Ради регіонального розвитку обговорили перспективні плани формування територій громад Черкаської областіДалі директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Сергій Пасічник представив пропозиції перспективних планів формування територій громад по районах.

У ході представлення виступили також голови районних рад та райдержадміністрації, міські голови, які відзначили певні складнощі у процесі затвердження планів та зазначили, що дискусії й обговорення в громадах продовжуються.

За словами керівників області, будь-які зміни чи доповнення до представлених планів об’єднання приймаються, а запропонований на сесію обласної ради проект рішення буде відкорегований відповідно до наданих пропозиції від громад.