Члени профільної комісії обласної ради обговорили питання розвитку освіти, науки, культури, духовності, молодіжної політики та спорту

22 червня 2015, 20:22
Члени профільної комісії обласної ради обговорили питання розвитку освіти, науки, культури, духовності, молодіжної політики та спорту22 червня 2015 року відбулось засідання постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, культури, духовності, молодіжної політики та спорту, яке провів голова комісії Юрій Лега. У роботі комісії взяла участь голова обласної ради Валентина Коваленко.

У ході роботи депутати обговорили проект перспективного плану формування територіальних громад Черкаської області. На сьогодні це питання є найбільш дискусійним не лише в нашій області, але й по всій Україні, адже реформа місцевого самоврядування, що стартувала нині, викликала неоднозначні відгуки в суспільстві.

За словами депутатів, наразі питання залишається суперечливим серед наших громадян й обговорення формування територіальних громад триває в районах досі. Тож, як відзначила Валентина Коваленко, важливим є гарантування жителям громад можливості вносити зміни до затвердженого плану об’єднання, адже життя буде вносити корективи, тож буде потреба корегувати затверджені моделі.

– Особисто я була у восьми районах, я щодня спілкуюся із громадою. Люди, які нас почули розуміють, що перспектив реформам немає. Вони визріли і дуже потрібні сьогодні нам. Але, знову ж таки, без згоди громадян ми не маємо жодного морального права здійснювати об’єднання тих чи інших громад… І на сьогодні ми своїм голосуванням, фактично, маємо дати шанс тим громадам, які висловились «за» об’єднання й готові це зробити. Ті, що не хочуть – мають на це абсолютне право. Нехай вони побачать результати цих громад, що об’єднуються, а вже потім зроблять висновки й для себе, – наголосила голова обласної ради.Члени профільної комісії обласної ради обговорили питання розвитку освіти, науки, культури, духовності, молодіжної політики та спорту

Крім того, як зауважили присутні, важливим питанням залишається забезпечення законодавчої бази реформи та фінансова складова подальшого розвитку громад.

Розглянули та підтримали члени комісії внесення змін до Програми розвитку інформаційного простору Черкаської області на 2012-2016 роки, Програми підтримки розвитку українського козацтва в області на 2012-2015 роки та зміни до обласного бюджету. Також розглянуто план реалізації Стратегії розвитку області на період 2015-2017 роки.

Обговорили й підтримали депутати обласну цільову програму з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації та впровадження заходів з енергозбереження у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького. Метою програми є завершення капітального ремонту навчального корпусу №4 закладу, що у 1990 році був майже знищений пожежею; зменшення споживання енергоресурсів і, відповідно, здешевлення вартості навчання, а також забезпечення доступності вищої освіти для дітей соціально вразливих категорій населення.

Крім того, депутати підтримали внести на розгляд чергової сесії питання про присудження щорічної Премії Верховної Ради України вчителю Іваньківської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів Маньківської районної ради Олені Іщенко. Було заслухано депутатські звернення й інші листи, що надійшли для розгляду комісією, а також заслухали інформацію про хід виконання програми розвитку туризму в Черкаській області та інші питання.