Реалізація державної політики з підвищення кваліфікації посадових осіб органів місцевого самоврядування та державних службовців Черкащини

01 липня 2015, 15:43
Реалізація державної політики з підвищення кваліфікації посадових осіб органів місцевого самоврядування та державних службовців ЧеркащиниПідвищення кваліфікації посадових осіб органів місцевого самоврядування та державних службовців набуває в сучасних умовах особливого значення і стає одним з ефективних методів забезпечення належного рівня професіоналізму посадовців, здатних реалізовувати поставлені Президентом і Урядом України завдання.

Черкаський обласний центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів – єдиний в регіоні навчальний заклад, що реалізовує державну політику щодо підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб органів місцевого самоврядування за освітнім напрямом 1501 «Державне управління».

У Центрі підбито підсумки виконання плану-графіку за перше півріччя 2015 року. За інформацією директора Центру Сергія Демченка, за всіма видами підвищення кваліфікації проведено 42 семінари, за програмами яких 1 300 посадовців області підвищили професійну компетентність. У тому числі:

державних службовців – 718 осіб;
посадових осіб органів місцевого самоврядування – 461 особа;
працівників державних підприємства, установ і організацій – 62 особи;
депутатів місцевих рад – 59 осіб.

Проведені виїзні тематичні семінари в Городищенському та Маньківському районах.

На базі Обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів спільно з Управлінням державної служби Головдержслужби України в Черкаській області проведено II тур щорічного Всеукраїнського конкурсу «Кращий державний службовець». В умовах реформування державної служби конкурс є індикатором професійної активності державних службовців і слугує підвищенню авторитету державної служби України.

З метою підвищення обізнаності посадових осіб органів місцевого самоврядування й державних службовців, місцевих громад з питань реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, на виконання доручень обласної ради й обласної державної адміністрації до робочих навчальних програм семінарів включені модулі із питань децентралізації державної влади та розвитку місцевого самоврядування; адміністративно-територіальної реформи в Україні; методики формування спроможних територіальних громад.

Значна увага в Центрі приділяється вивченню нового антикорупційного законодавства, обговоренню шляхів запобігання та врегулювання конфлікту інтересів у діяльності посадових осіб органів місцевого самоврядування.

Якісному методичному забезпеченню навчального процесу підвищення кваліфікації державних службовців, посадових осіб органів місцевого самоврядування за професійними напрямами, програмами тематичних короткострокових, постійно діючих тематичних та виїзних тематичних семінарів сприяє професорсько-викладацький колектив у складі 125 викладачів – керівників структурних підрозділів обласної ради, облдержадміністрації, територіальних органів виконавчої влади і викладачів вищих навчальних закладів.

Для ефективної реалізації державної політики у сфері інформації, створення інформаційних ресурсів для організації самостійної роботи слухачів семінарів функціонує офіційний веб-сайт Черкаського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів, структура якого передбачає впровадження елементів дистанційної форми навчання шляхом використання активних банерів із посиланням на інформаційні ресурси центральних органів виконавчої влади та місцевих державних адміністрацій.