На Черкащині хочуть провести фестиваль національних громад «Я люблю Україну!»

21 липня 2015, 21:36
На Черкащині хочуть провести фестиваль національних громад «Я люблю Україну!»У важкі для України часи війни і економічної нестабільності усі, хто живе в цій державі, мають об’єднати зусилля заради встановлення миру і процвітання. Так вважає голова обласної ради Валентина Коваленко. На цьому вона наголосила під час наради з представниками національних громад Черкащини, яку провела 21 липня. Метою зібрання було виокремити проблеми, які турбують представників різних етносів, та спланувати кроки, як досягти порозуміння між українцями та представниками різних національностей, які живуть в Черкаській області. На захід прийшли представники єврейської, ромської, вірменської, німецької, азербайджанської громад.

– Ми з вами зустрічалися близько року тому. Тоді ви розповіли про труднощі, з якими стикається кожна з ваших національних громад і про те, і про ваші очікування від етнічних українців Черкащини та представників інших етносів. Тоді я надіслала листи на райони, щоб місцева влада сприяла вам у проведенні різних заходів, допомагала у впорядкуванні захоронень тощо. Приємно відзначити, що на останній сесії обласної ради було прийнято звернення депутатів Черкаської обласної ради щодо вшанування пам’яті жертв трагедії вірменського народу. Тепер мені хотілося б, щоб ви розповіли, що вас турбує на сьогоднішній день. А також хочу запропонувати вам провести фестиваль національних громад, щоб ми всі відчули, що всі ми – єдина родина, разом переживаємо важкі події, і готові разом боротися із негараздами, – звернулася до учасників наради Валентина Коваленко.
На Черкащині хочуть провести фестиваль національних громад «Я люблю Україну!»
Представники різних етнічних груп поскаржилися голові обласної ради, що останнім часом відчувають деяке погіршення ставлення до представників нацменшин на Черкащині і загалом в Україні. Побільшало ксенофобських і антисемітських написів на стінах та парканах, які ніхто не замальовує. Нарікають представники національних громад і на інші прояви нетолерантного і несправедливого ставлення.

– Близько року тому була закрита єдина у Черкасах єврейська школа, яка тривалий час була розташована у дитячому садочку №38, де навчалося більше 20 дітей. Міська влада не хоче йти нам назустріч. Також хотілося б почути про результати розслідування сумнозвісної акції «Бий жидів!». Минуло вже більше, ніж два роки, але ми не чули, щоб когось покарали, - обурився голова Черкаської міської громадської організації «Об’єднана єврейська громада» Давид Летичевський.

– Дуже часто черкаські ЗМІ підкреслюють, що злочин вчинила людина саме певної національності. Але ж правопорушення скоює конкретний громадянин, а не ціла нація, - наголосив голова Черкаської обласної організації «Альянс ромен Черкащини» Петро Бурлаченко.
На Черкащині хочуть провести фестиваль національних громад «Я люблю Україну!»
Валентина Коваленко пообіцяла представникам національних громад, присутнім на нараді, допомогти у вирішенні озвучених ними питань у межах своїх повноважень. Ідею ж щодо проведення фестивалю творчості національних громад під гаслом «Я люблю Україну!» і приурочити його до Дня Незалежності присутні представники різних етносів сприйняли з ентузіазмом. Кожен пообіцяв, що їхня громада підготує кілька номерів художньої самодіяльності, які б презентували культуру та традиції окремої національності. Із часом і місцем проведення ще будуть визначатися, але попередній, робочий варіант – 23 серпня, Соборна площа. Планується, що національні громади підготують для черкащан ще й національні страви, і вироби прикладного мистецтва. Організацією опікуватимуться також і профільні підрозділи облдержадміністрації.

– Це має бути яскравий, позитивний і потужний фестиваль. Він має продемонструвати, що ви є, і є в контексті України. За допомогою такого заходу ми будемо популяризувати ваші національні культури, та доведемо, що ми єдині, - зазначила Валентина Коваленко.

Також, на думку голови обласної ради, під час цього заходу можна було б збирати благодійні пожертви для потреб армії.