Проаналізовано виконання програм підтримки підприємств обласної комунальної власності

19 серпня 2015, 18:12
Проаналізовано виконання програм підтримки підприємств обласної комунальної власності19 серпня 2015 року перший заступник голови обласної ради Наталія Кравцова провела нараду із фахівцями управління майном та бухгалтерії обласної ради, Департаменту фінансів облдержадміністрації, керівниками та бухгалтерами комунальних підприємств обласної ради.

У ході засідання було обговорено звіт про результати державного фінансового аудиту виконання програм підтримки підприємств обласної комунальної власності за період з 01.01.2013 до завершеного періоду 2015 року, що здійснювався Державною фінансовою інспекцією в Черкаській області.

За результатами перевірок у роботі комунальних підприємств інспекцією виявлено ряд порушень та надано пропозицій щодо їхнього усунення. Зокрема, на засіданні присутніми обговорено припис аудиторської групи про необхідність й актуальність реалізації та можливості об’єднання кількох програм, що стосуються управління майном, а саме: Програми підтримки комунального підприємства «Управління по експлуатації будинку рад і об’єктів обласної комунальної власності» на 2013 - 2016 роки, Програми підтримки комунального підприємства «АТП Черкаської обласної ради» на 2013 - 2016 роки та Програми фінансової підтримки підприємств обласної комунальної власності на 2013 - 2017 роки.

Проаналізовано виконання програм підтримки підприємств обласної комунальної власностіЯк відзначила Наталія Кравцова, програми можливо об’єднати в одну, але головним питанням все ж залишається їх фінансування. Адже на сьогодні, за словами представників Департаменту фінансів досить складно, а часом – неможливо, перерахувати кошти на виконання цих програм, при наявності заборгованості захищених статей видатків по головних розпорядниках коштів.

«Тож складається ситуація, що програма є, але вона фактично не діє, адже не має відповідного фінансування. Від того зростають борги наших комунальних підприємств, а окремі статті видатків взагалі доводиться покривати за рахунок інших джерел надходжень (оренди, надання послуг тощо). Тоді як ці кошти могли йти на розвиток матеріально-технічної бази підприємств, покращення й розширення сфери послуг і інше», – наголосила Наталія Олегівна.

Вона також акцентувала увагу присутніх на необхідності вивчення раціонального й ефективного використання майна і коштів окремих підприємств та необхідності корегування ставок оренди винаймачам у зв’язку зі зростанням плати за комунальні послуги, тарифів на опалення тощо.

За результатами обговорення ухвалено пропозицію напрацювати можливості розробки відповідної програми фінансування діяльності згаданих комунальних підприємств, спираючись на досвід інших обласних рад у вирішенні цього питання.