Валентина Коваленко: «Люди хочуть, щоб влада йшла їм назустріч...»

11 вересня 2015, 18:58
«Черкаський край», №72, 11 вересня 2015 року

Минулого вівторка голова обласної ради Валентина Коваленко побувала в Тальнівському районі, де ознайомилася з діяльністю виробничих і культурно-освітніх закладів, зустрілася з сільгоспвиробниками. Супроводжували Валентину Михайлівну голова районної ради Наталія Руснак, голова райдержадміністрації Василь Клименко та інші.

Передусім Валентина Коваленко побувала на ЗАТ «Тальнівський щебеневий завод», який, маючи високі виробничі потужності, змушений працювати впівсили. Основна причина — проблеми зі збутом щебеню, оскільки раніше, більшу його частину реалізовували в Росію. Окрім того, на підприємстві ніяк не дочекаються повернення ПДВ — держава заборгувала заводу 5 мільйонів гривень. Отож велася мова про шляхи виходу з кризи.

Водночас досить непоганий старт взяв колектив тамтешнього ДП ТРК «Влад», який спеціалізується на виготовленні деталей для автомобільної промисловості Німеччини та кабелів й аксесуарів мобільного зв\'язку. Тут можуть значно збільшити обсяги виробництва за умови розширення ринків збуту. Цю проблему, на думку Валентини Коваленко, яка ознайомилася зі станом справ на підприємстві, можна певним чином вирішити, взявши участь у інвестиційному форумі, який незабаром відбудеться у Києві.

Ознайомлюючись із роботою дитячої дошкільної установи «Ромашка», де функціонують логопедичні групи, та побувавши у міській загальноосвітній школі №2, яка славиться своїм своєрідним музеєм українського побуту та етнографії, голова обласної ради подарувала обом установам бібліотечки дитячих книг та історико-краєзнавчих видань.

Не проминули керівники району й міста нагоди запросити Валентину Коваленко оглянути ще один об\'єкт, який є гордістю тальнівчан. Свого часу міська рада з ініціативи її голови Олександра Біленка, взявши на свій баланс занедбане й аварійне приміщення колишнього кінотеатру та здійснивши значний обсяг ремонтних робіт, подарувала жителям Тального міський Центр культури та дозвілля. Нині на його базі діє майже півтора десятка різноманітних гуртків та студій на різні вподобання, які приваблюють людей різного віку. Мають своїх шанувальників і юні дарування — вихованці студій «Котигорошко» та «Розмай».

Характерно, що у вирі таких от різнобічних захоплень не забули тут і про кіно. Художні фільми в кінозалі центру демонструються двічі на тиждень — щоп\'ятниці та щосуботи.

Хвилює лише господарів центру і міського голову відсутність сучасних крісел у глядацькій залі. Посприяти у їх придбанні й попрохали Валентину Коваленко.

На тлі населених пунктів, що потерпають від необлаштованості й безробіття, приміське село Білашки виглядить досить оптимістично. І заслуга в цьому керівників місцевого ТОВ «Промінь АА». Товариство, як повідала сільський голова Любов Чмига в ході зустрічі з Валентиною Коваленко, постійно дбає про село, його інфраструктуру. І має звідки — тут успішно займаються і рослинництвом, і тваринництвом. А звідси і трудовлаштування людей, і їхні заробітки. Середня зарплата, до речі, становить 4,5 тисячі гривень. Окрім всього іншого працівники сільгосппідприємства можуть отримувати безвідсоткові кредити для власних потреб. При цьому «Промінь АА» без затримок сплачує всі податки, які, за словами директора Миколи Скіченка, становлять 10 відсотків від усього районного бюджету.

Сільгосппідприємство у Білашках продемонструвало, як сьогодні може жити українське село, коли в ньому є господар, — резюмувала голова обласної ради. — Оце якраз і є та реальна децентралізація. Це якраз те, чого нам не вистачає — справжнього господаря на землі, який міг би всі питання вирішувати у співпраці з людьми.

В ході перебування на Тальнівщині Валентина Коваленко відвідала Державний історико-культурний заповідник «Трипільська культура» та Тальянківський агротехнічний коледж Уманського національного університету садівництва, де мала зустріч зі студентами, викладачами та сільгоспвиробниками району.

– Дуже втішило сьогодні спілкування з людьми, — поділилася вона з представниками ЗМІ своїми враженнями від робочої поїздки . — Люди розумні, люди мудрі, вони хочуть, щоб влада їм ішла назустріч, а не заважала працювати. Вони знають, як дати лад у себе на землі. І тільки допомога, і тільки врегулювання законодавчих актів — це те, що їм потрібно від влади. Решту вони зроблять самі...