Лікарі з Великобританії подарували сільським дітям посмішки

16 вересня 2015, 21:34
Роман Кирей, «Черкаський край», №73, 16 вересня 2015 року

Вже третю пересувну стоматологічну амбулаторію благодійники з Великобританії передали черкаським стоматологам.

Як повідомив голов¬ний лікар обласної стоматологічної поліклініки Черкаської обласної ради Іван Коваленко, вартість відремонтованої техніки та обладнання в ній — близько 15 тисяч фунтів стерлінгів. А користь від таких амбулаторій особливо відчутна в малих селах, куди за графіком виїжджають лікарі. З допомогою пересувних амбулаторій уже проліковано понад 70 тисяч пацієнтів, 30 тисяч з яких — діти.

Керівник організації «Реставратори посмішок» Брендон Болл у понеділок урочисто передав Іванові Коваленку пересувну стоматологічну амбулаторію, оснащену за останнім словом техніки. До того ж, тут є і рентген, і гаряча вода, і дезинфекція.

Благодійники з Великобританії більше десяти років співпрацюють з черкаськими фахівцями. За їхньої доброї волі в області з 2002 року з’явилася перша сучасна стоматологічна амбулаторія, а 2004 — необхідні інструменти й ще одна.

Голова обласної ради Валентина Коваленко подякувала благодійникам:
— Це проблема для сільської людини — знайти час і кошти, аби поїхати в районний центр у лікарню і полікувати зуби. Ви надали надзвичайно актуальну підтримку для наших жителів. Особливо це стосується пенсіонерів, людей з особливими потребами та учасників бойових дій, для яких така увага — неоціненна.

Валентина Коваленко вручила гостям почесні ювілейні відзнаки «200 років із дня народження Тараса Шевченка», книги. Представникам організації «Реставратори посмішок» подякував і заступник голови обл¬держадміністрації Віталій Коваль та вручив почесні грамоти ОДА.

— Ці автомобілі не простоювали у нас жодного дня, вже відпрацьовано 150 змін, — зауважує Іван Коваленко.
Порада від британського стоматолога

Брендон Болл працює стоматологом понад 40 років. За його спостереженнями, ще в 2002 році розрив між якістю стоматологічних послуг в Україні (а зрештою й якістю посмішок українців) та Великобританії був разючим. Зараз же здоров’я зубів українців значно покращало. А щодо того, як зберегти голівудську посмішку, лікар каже:

— Секрет здорових зубів — у ретельному чищенні двічі на день. Після чищення не полоскати рота, аби паста продовжувала свою дію й після гігієнічної процедури. Проте це стосується лише якісних профілактичних паст із вмістом фтору, трав. Абразивні ж пасти навпаки треба добре змивати.