Валентина Коваленко: «У селі дрібні виробники без кооперації не виживуть»

16 вересня 2015, 21:35
Лариса Соколовська, «Черкаський край», №73, 16 вересня 2015 року

Чи можна на асфальті створити сільськогосподарський кооператив з вирощування худоби? А майже в такі умови ставить жителів села відсутність у них повноважень розпоряджатися землею навколо села.

Я живу в Білозір’ї. Односельці надумали створити кооператив з вирощування, зокрема й рогатої худоби, — навела приклад голова обласної ради Валентина Коваленко на організованому облрадою семінарі «Створення кооперативів по вирощуванню та переробці сільськогосподарської продукції на територіях сільських громад», що відбувся у Черкасах минулої п’ятниці. — Але коли люди подали документи, зіткнулися з першою проблемою: їхні пасовища, де вони випасали скот, уже оформлені на одну особу. Ні сільський голова, ні громада не знають, кому, коли і хто оформляє землі. Усім заправляє Держземагентство, а не влада на місцях. Тому зараз ідуть суди. Днями я була на раді регіонального розвитку в Києві, яку проводив Президент України Петро Порошенко. Й там було обіцяно, що ближчим часом будуть прийняті зміни до Конституції, і саме ті землі, які входять у межі села, вже будуть у підпорядкуванні місцевої громади. Всі чекаємо, — повідомила Валентина Коваленко.

В області створено 57 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Але реально працює з них небагато.

Причини відомі: бюрократія, немає стартового капіталу, немає ініціативних і навчених кадрів, мало успішних прикладів. До того ж, якщо раніше кооперативи були неприбутковими, то тепер Кабмін цей статус скасував (кооперативи пристосовуються: стають посередниками, а люди в кінці року платять 20 відсотків свого сукупного доходу, підрахувавши свої витрати).

А отже тієї «селоутворюючої» та «селозберігаючої» функції, на якій наголошували на семінарі фахівці Національної академії аграрних наук України, вони ще не виконують.

— Учора мені вдалося зареєструвати статут багатофункціонального кооперативу «Щедрий двір Смілянщини», — розповів голова обласної громадської організації «Сільськогосподарська дорадча служба» Сергій Тимофієв. — Перед тим я досліджував, чим харчується Черкащина. Посилав запит у супермаркети. Ви не повірите: овочі беруть у Туреччині. Торік у липні в Плескачівці люди викинули в кручу 68 тонн картоплі, бо не могли реалізувати… Українське село спивається, деградує й вимирає. Чому ми не можемо підтримати тих, хто працює, хапається за соломину? Хочемо в «Щедрому дворі» об’єднати в кооперативи ініціативних людей. Є виробник у районі, який варить сири. Три тонни на місяць переробляв молока. Ми допомогли організаційно, зараз п’ять тонн переробляє й випускає дванадцять видів сирів. Будемо забезпечувати його молоком по 3,75 гривні за літр, щоб не в перекупника, не з третіх рук брав. Але ви не уявляєте, на який ми наразилися спротив тих, хто заготовляв за безцінь і перепродував молоко! Ми виростили шалений пласт дармоїдів, які паразитують на сільських трудівниках.

— Дрібні виробники без об’єднання, без створення власних потужностей для зберігання, без формування великих партій товару, переробки, не виживуть, — зауважила Валентина Коваленко. — Що обласна рада може зробити? 25 квітня депутати затвердили обласну програму розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Із січня в області впроваджується грантовий проект Євросоюзу зі створення кооперативів із кролівництва, заготівлі молока, сушіння фруктів, ягідництва. На проект ЄС/ ПРООН дає області майже 500 тисяч євро на безповоротній основі, плюс 124 тисячі євро — кошти обласної ради. Протягом двох з половиною років необхідно створити 50 кооперативів. А також комунальне підприємство «Регіональний навчально-практичний центр розвитку багатофункціональних кооперативів», що здійснюватиме всебічний супровід зі створення та діяльності кооперативів.