«Нам хронічно не доплачують грошей!», - скаржаться сільські вчителі

16 вересня 2015, 21:38
«Черкаський край», №73, 16 вересня 2015 року

Із різким невдоволенням учителів політикою місцевого відділу освіти зіштовхнулась голова обласної ради Валентина Коваленко під час поїздки у Канівський район. Вчителі скаржились на хронічну невиплату коштів за відрядження, індексації, а також на те, що їх змушують письмово відмовитись від половини доплати за престижність.

Під час робочої поїздки на запрошення Степанецького сільського голови Віри Ласкавої Валентина Коваленко взяла участь у відкритті пам’ятного знаку «Герої не вмирають». Знак полеглим героям Революції гідності та героям АТО спроектували та виготовили в кузні родини підприємців, які проживають у Степанцях, за кошти підприємств, що працюють на землях громади.

Валентина Коваленко вручила сільському голові диплом обласної ради за здобуте Степанецькою сільською радою друге місце в обласному конкурсі на кращу сільську раду, а також передала військовим місцевого автобатальйону ключі від автомобіля УАЗ-452, який відремонтували канівські підприємці.

Не оминула увагою й хід капітального ремонту приміщення дитсадка «Білочка», що триває два роки коштом сільського бюджету. За цей час у садку утеплили стіни, дах, облаштували котельню на твердому паливі, водопостачання, каналізацію.
У Канівській райлікарні голова оглянула приміщення інфекційного відділення, де досі не завершили ремонт. За два роки сюди вклали 112 тисяч гривень бюджетних та 60 тисяч спонсорських коштів.

— Більшість виконаних робіт — неякісні. Фактично 65% відділення потребує повноцінного ремонту з урахуванням попередніх недоробок, — відзначила голова, зауваживши, що необхідні документи про виділення коштів на завершення ремонту вже на розгляді в обласній раді.

Валентина Коваленко побувала також у селі Межиріч, де зустрілася з педагогами та вручила Почесну грамоту обласної ради жіночому вокальному ансамблю «Мелодії Надросся». Під час розмови з колективом місцевої школи вчителі поскаржились на низький рівень оплати праці, а також факти невиплати нарахувань за відрядження, що допускає районне управління освіти.

— Щоб не втратити категорію, вчителям потрібно періодично проходити курси післядипломної підготовки. Для цього учителі мають їхати у відрядження. Втім, райвідділ освіти хронічно не виплачує кошти на відрядження. Накази на відрядження є, а коштів немає. Як таке може бути? Ми чули, що у бухгалтерії і документи на наші відрядження зникли. Тож просимо розібратись із цим. Далі, відповідно до розпорядження Уряду, вчителям мала йти індексація, але ми її досі не отримали. За престижність вчителю повинні доплачувати 20 відсотків до зарплати. Вчителям, які працюють у міських школах Канева, платять. Нас змушують писати заяви, щоб нам платили не двадцять, а тільки десять відсотків. Очевидно одне — нам не пощастило у тому, що ми живемо і працюємо у Канівському районі, — поскаржилися Валентині Коваленко та голові Канівської райради Дмитру Шелесту представники педагогічного колективу Межиріцької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів.

Голова райради пообіцяв з’ясувати всі згадані обставини й попросив учителів подати йому письмове звернення. Розібратись у ситуації пообіцяла вчителям і голова обласної ради. А щоб звернення педагогів не поклали під сукно місцеві чиновники, вона запропонувала вчителям подати і на її ім’я відповідне звернення.