«Район живе і розвивається», ‒ Валентина Коваленко з робочою поїздкою побувала на Корсунщині

23 вересня 2015, 15:46
«Район живе і розвивається», ‒ Валентина Коваленко з робочою поїздкою побувала на Корсунщині22 вересня 2015 року голова обласної ради Валентина Коваленко з робочою поїздкою побувала в Корсунь-Шевченківському районі. Головним пріоритетом перебування в районі було відвідання закладів культурно-освітньої сфери розвитку Корсуньщини, проведення зустрічей з колективами закладів і установ, жителями місцевих громад та огляд об’єктів, що реконструюються. Супроводжували голову обласної ради у поїздці голова районної ради Анатолій Гайдай, заступник голови районної ради Олександр Григоренко та начальник відділу освіти райдержадміністрації Ірина Алексєєва.

Відвідуючи Сахнівську авторську ім. О.А. Захаренка загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів Валентина Коваленко оглянула робочі кабінети школи, басейн та поспілкувалася із педагогічним колективом закладу. У розмові із вчителями і директором закладу Іваном Рибалкою голова обласної ради дізналася, що на сьогодні в школі розглядають можливість запровадження комерційних умов функціонування басейну, адже використовується він лише в першій половині дня.

«В той же час, на разі маємо реальні можливості залучати до занять тут бажаючу молодь нашого села чи сусідніх. Це, в свою чергу, дозволить отримати додаткові кошти, що можна використати як на утримання басейну, так і на розвиток матеріально-технічної бази школи», ‒ зауважив Іван Леонідович.

Найбільш гострими, що озвучували всі без винятку працівники сфери навчальних закладів району, де перебувала цього дня Валентина Коваленко, були питання оформлення та отримання житлових субсидій та пільг, що передбачені законодавством. На сьогодні ж виплата більшості пільг, а також індексація заробітних плат може бути забезпечена лише видатками із місцевих бюджетів. Останні ж, на превеликий жаль, такого ресурсу не мають.«Район живе і розвивається», ‒ Валентина Коваленко з робочою поїздкою побувала на Корсунщині

Директор Державного навчального закладу «Корсунь-Шевченківський професійний ліцей» Олександр Вірченко, де також побувала Валентина Коваленко, провів екскурсію закладом, похвалився здобутками її вчителів та вихованців, а також звернувся до голови обласної ради із проханням підтримати їхній ліцей та вберегти від можливого об’єднання з одним із подібних навчальних закладів району. Голова обласної ради запевнила, що ця інформація – це лише чутки, але, якщо й постане така проблема, вона неодмінно підтримає заклад у питанні збереження його самостійності. Адже за роки свого існування (а це майже 23 роки) ліцей з поглибленим вивченням математики, фізики, біології, хімії закінчили 1016 учнів, з них 138 – це золоті та срібні медалісти. За останні п’ять років учні здобули 163 перемоги у районних олімпіадах та зайняли 50 призових місць в обласних олімпіадах і конкурсах-захистах Малої академії наук України, 9 ліцеїстів здобули перемоги у районних етапах Міжнародного конкурсу знавців української мови ім. П. Яцика та Міжнародному мовно-літературному конкурсі ім. Т. Шевченка.

Наступним Валентина Коваленко відвідала Корсунь-Шевченківський державний історико-культурний заповідник, де, перш за все, оглянула котельню й аварійну димовідвідну трубу. За словами директора закладу Парасковії Степенькіної, труба котельні не підлягає ремонту й у будь-який момент може впасти. Це, в свою чергу, ‒ велика біда для музею, адже на разі коштів на нову немає, а незабаром почнеться опалювальний сезон.

«Район живе і розвивається», ‒ Валентина Коваленко з робочою поїздкою побувала на Корсунщині‒ Я ознайомилась із цією проблемою ще до приїзду в заповідник. І можу на цей час запевнити вас у тому, що питання буде неодмінно вирішено. Зокрема, я мала розмову із директором Департаменту фінансів облдержадміністрації Наталією Кравченко щодо можливості виділення необхідних коштів із резервного фонду обласного бюджету для облаштування тут котельні на альтернативних видах опалення. Це не лише вирішить питання заміни труби, але й дозволить економити кошти закладу на енергоресурсах, адже такого роду опалення в рази дешевше. Я також поспілкувалась із начальником Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи облдержадміністрації Олександром Криворучком, який запевнив, що днями особисто приїздить в музей та вивчить питання заміни котельні, ‒ запевнила директора Валентина Михайлівна.

Перебуваючи в музеї Корсунь-Шевченківської битви, голова обласної ради ознайомилась із новою експозицією музею, що відображає воєнні події на Сході України та містить артефакти, які передали на зберігання із передової бійці-корсунчани. Також Валентина Коваленко зустрілась та поспілкувалась із колективом заповідника, поцікавившись, зокрема, проблемами працівників.

«На жаль, останні кілька років галузь культури області перебуває в ущербному становищі. Не можна сказати, що раніше фінансування покривало усі потреби наших закладів, але в останні роки додалась ще й управлінська криза та проста неувага з боку влади», ‒ констатувала Валентина Михайлівна та звернулась до присутніх із проханням активно долучатись до вирішення питань галузі, зайняти активну громадянську позицію, не боячись і не пристосовуючись до політичної кун’юктури, що складається в країні.«Район живе і розвивається», ‒ Валентина Коваленко з робочою поїздкою побувала на Корсунщині

Оглянула Валентина Коваленко фасад міської гімназії, віднайти кошти на відновлення якого раніше посприяла голова обласної ради. У розмові з педагогами, вона поцікавилася проблемами школи і її колективу, оглянула класні кімнати й робочі кабінети, забезпечені найновішим навчальним обладнанням інформаційно-інтерактивного характеру.

Біля районного Будинку культури голова обласної ради ознайомилась із планом реконструкції Пагорбу Слави, а в центрі міста біля пам’ятника Т.Г. Шевченка ‒ з будівництвом алеї на честь Кобзаря. Також Валентина Михайлівна побувала на районному стадіоні «Колос», де на сьогодні триває повномасштабна реконструкція ігрового поля, зон для вболівальників та кімнат для футболістів і суддів. За словами депутата обласної ради, директора сільгосппідприємства «Агрофіра «Рось» та головного ініціатора і благодійника відновлення стадіону Петра Євича, на разі майже завершені роботи з укладки поля, залишилось лише накрити його верхнім шаром піску і застелити зеленим покриттям. Також завершено відновлення суддівських і командних кімнат, обладнаних душовими кабінами й місцями для перепочинку. Залишаються роботи із завершення облаштування сидінь для вболівальників, доріжки навколо ігрового поля та фасадних робіт.

«Завдячуючи допомозі небайдужих громадян, втручанню районної влади нам вдалося в десятки разів скоротити витрати на ремонт стадіону, при цьому не втративши у якості. Ігрове поле, що ми матимемо на завершення реконструкції буде відповідати усім вимогам Міжнародної федерації футболу, а стадіон зможе приймати для проведення тренувань та влаштування матчів команди будь-якого рівня», ‒ наголосив Петро Петрович.

«Район живе і розвивається», ‒ Валентина Коваленко з робочою поїздкою побувала на КорсунщиніНа запитання місцевих журналістів щодо актуальності здійснення у непростий час сьогодення будівництва подібних культурних і спортивних об’єктів Валентина Коваленко відзначила, що навіть у часи воєн і економічних негараздів люди не повинні втрачати духовності та пам’ятати про загальнолюдські пріоритети культурного розвитку суспільства, зберігати й примножувати надбання свого народу, «щоб не сказали грядущі: їх на Землі не було!». Крім того, за її словами, будівництво культурних і спортивних об’єктів стане важливим фактором розвитку фізкультурно-спортивного руху в районі, сприятиме оздоровленню молоді і зростанню зацікавленості відвідувачів та туристів, а отже – стане додатковим джерелом наповнення місцевого бюджету.

Підбиваючи підсумки робочого візиту на Корсунщину Валентина Коваленко відзначила надзвичайну активність і динамізм життя в районі, не останню роль в якому відіграють місцеві жителі, керівники громад і небайдужі до майбутнього свого краю меценати.

‒ Подібні поїздки дають мені можливість справжнього, посутнього спілкування із людьми, відчуття градусу їхнього життя та, звичайно ж, ‒ почути проблеми жителів місцевих громад безпосередньо від них самих та зробити все від мене залежне, щоб їх вирішити, допомогти цим людям… Спілкуючись із педагогами, жителями сіл і міста я переконалась, що незважаючи на війну, економічні негаразди життя в районі активно продовжується, а його жителі ‒ кожен на своєму місці ‒ доводять, що вони не дали слабину в цей складний час. І ми всі сьогодні маємо зробити те саме: не думати лише про своє, про меркантильне, але й спробувати зробити щось для загального добра. І всі ці справи неодмінно повернуться кожному вдячністю інших людей і прийдешніх поколінь, я переконана в цьому, ‒ резюмувала Валентина Михайлівна.