Валентина Коваленко ознайомилася із роботою навчальних закладів Шполянщини

24 вересня 2015, 15:42
Валентина Коваленко ознайомилася із роботою навчальних закладів Шполянщини23 вересня голова обласної ради побувала із робочим візитом у Шполянському районі. Тут Валентина Коваленко відвідала низку навчальних закладів, ознайомилася із їхньою роботою та дізналася про існуючі здобутки та проблеми.

Спочатку голова обласної ради зустрілася із депутатами Шполянської районної ради. Під час свого виступу вона наголосила, що пріоритетним завданням для місцевої влади на даному етапі є забезпечення проведення чесних виборів. Також Валентина Коваленко відповіла на запитання депутатів. Валентина Коваленко ознайомилася із роботою навчальних закладів ШполянщиниЇх цікавили питання, що стосуються процесу децентралізації, її бачення щодо того, як зробити прозорішими стосунки у сфері земельних відносин. Розповіли депутати райради Валентині Коваленко і про факти зловживань з боку деяких місцевих чиновників, які у складний для країни час наживаються на незаконній торгівлі м’ясом та іншими продуктами харчування. Голова облради порекомендувала їм тримати питання на контролі, озвучити його на сесії районної ради та вжити заходів, щоб ця посадова особа понесла відповідальність за свої дії. Крім того, депутати районної ради звернули увагу Валентини Коваленко на те, що в районі дуже чекають, щоб питання уточнення меж Шполи було проголосовано на найближчій сесії обласної ради. Валентина Коваленко заспокоїла їх, що таке питання є у порядку денному 43-ї сесії, друге засідання якої відбудеться найближчим часом.
Валентина Коваленко ознайомилася із роботою навчальних закладів Шполянщини
Потім Валентина Коваленко побувала у Шполянському НВК «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2 – ліцей». Заклад має фізико-математичний і технологічний профіль. Тут навчається більше півтисячі дітей. Багаторічний директор школи Іван Каракаш розповідає, що учні мають можливість освоїти виробничі спеціальності у Шполянському міжшкільному навчально-виробничому комбінаті, а саме: професії швачки, водія, оператора комп’ютерного набору та інші. За словами директора, матеріальну базу закладу на належному рівні вдається підтримувати завдяки допомозі районної влади та батьків. Однак нині існує потреба в оновленні комп’ютерної техніки.

У Шполянській школі №5 директор закладу Світлана Сотник звернула увагу голови обласної ради на те, що в школі існує проблема з опаленням. За її словами, наявний газовий котел вже застарілий, постійно ламається. Валентина Коваленко ознайомилася із роботою навчальних закладів ШполянщиниТож 191 учнів навчального закладу ризикують узимку залишитися в холоді, якщо не придбати і не встановити новий опалювальний котел. Вона попросила голову обласної ради посприяти у вирішенні цієї проблеми. Також Світлана Сотник подякувала обласній владі за те, що були виділені кошти, за які був обладнаний внутрішній туалет у школі, тож тепер дітки не застуджуються внаслідок відвідин санвузла на вулиці у холодну пору року.

Потім голова обласної ради відвідала Шполянську спеціальну загальноосвітню школу-інтернат І-ІІ ступенів Черкаської обласної ради. Тут живуть і навчаються 160 дітей. Заклад розташований у палаці 18 століття, який належав князю Олександру Абазі. Будинок оточений старим парком, де є рідкісні рослини, такі, як пірамідальний дуб та 400-річний дуб. Будівля старовинна, проте підтримується у належному санітарному та робочому стані. Валентина Коваленко ознайомилася із роботою навчальних закладів ШполянщиниЗа словами директора школи Віталія Вербівського, підопічні закладу оточені турботою та максимальним забезпеченням їхніх потреб. Деякі діти потрапляють сюди у 14-річному віці, не вміючи читати і писати. А к закінченню навчання успішно освоюють шкільну програму та вступають до вишів.

Як зауважив Віталій Вербівський, за останні 10 років школу було газифіковано, реконструйовано І та ІІ поверх спального корпусу, відремонтовано їдальню, дах та замінено систему опалення в школі, відремонтовано спортзал та майстерню, придбано 50 комп’ютерів, легковий автомобіль, автобус, мікроавтобус, замінено всі вікна та двері. Це стало можливим завдяки підтримці влади, спонсорів та партнерів.

Також Валентина Коваленко ознайомилася із роботою Товмацького навчально-виховного комплексу. Тут навчається 77 учнів та 20 дошкільнят. Завдяки участі с.Товмач у проекті ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», у цьому закладі найближчим часом будуть замінені усі вікна на енергозберігаючі та проведена реконструкція опалювальної системи. Частину коштів на це дає ООН, частину – сільська рада і місцеві жителі.
Валентина Коваленко ознайомилася із роботою навчальних закладів Шполянщини
В усіх навчальних закладах Шполянщини, де побувала голова обласної ради, вона вручила для бібліотек літературу рідного краю.

– Приємно вражена тим, що побачила сьогодні роботу освітян, які цілком віддаються улюбленій справі. Вони працюють, як справжні менеджери, незважаючи на складні економічні і політичні обставини в державі. Вони не скаржаться на життя, а просто якісно роблять свою роботу. Проте і влада має більше приділяти увагу освітній галузі, її потребам і проблемам, – зауважила голова обласної ради.