Депутати перейменували села та об’єднали два санаторії

18 вересня 2015, 18:23
Лариса Соколовська, «Черкаський край» №74, 18 вересня 2015 року

Тут осіння посівна, а депутати затягують з розглядом кожного питання! З такою реплікою звернувся до колег у сесійній залі, де вчора проходило закінчення — друге пленарне засідання — сорок другої сесії обласної ради, депутат Петро Євич. Депутатів зареєструвалася ледь половина. З двох питань у залі не виявилось вчасно доповідачів. Майже кожне питання голосувалося разів по п’ять — після неприйнятого рішення голосували за повернення, за основу, в цілому… Що це було? Втома обранців? Протест? Збайдужіння перед новими виборами, в тому числі до облради, які відбудуться 25 жовтня? Рачачим кроком сесію ополудні закінчили. І приступили… до початку наступної, сорок третьої.

Депутати не прийняли звернень до керівництва держави, профільних міністерств: про повернення борцям за волю України генералу Роману Шухевичу та провіднику ОУН Степану Бандері звання Героя України, про повернення вкладів членів кредитних спілок. Не підтримали клопотання щодо присудження Премії Верховної Ради за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування, хоч його ставили на голосування двічі, і ще й утретє по закінченню сесії. Так і не звільнили від орендної плати, з півгодини потоптавшись навколо питання, комунальне підприємство «Облпаливо», хоч аргументи були «залізні»: цим депутати підписують вирок на банкрутство.

Народні обранці підтримали злиття дитячих санаторіїв «Зміна» та «Пролісок». Перейменували драбівські села — Ленінське на Богданівку, а Радгоспне на Квітневе.

Депутати спеціально зробили перерву, щоб вислухати мітингувальників — колектив Черкаського обласного музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка. Допомогти після пожежі, виконувача обов’язків художнього керівника театру Сергія Проскурню «забрати на Банкову» та залишити директором Володимира Осипова — такі були основні лозунги. Голова облради Валентина Коваленко пояснила, що призначення художнього керівника — в компетенції директора театру, а призначення директора в 90-их роках відбулося не сесією облради, а наказом управління культури. Надалі треба внести зміни в статут цього комунального закладу, щоб кадрові питання не вирішувались поза сесією. Від театру висловила позицію заслужена артистка України Наталя Мамалига: «У нас горе подвійне — театр згорів, немає приміщення і немає злагоди між керівниками».

Мітигнувальники назвали Сергія Проскурню ставлеником попередньої влади. Попросили оголосити конкурс на керівника галузі культури та директора театру.
У свою чергу Сергій Проскурня назвав пожежу в театрі результатом «безсистемної системи роботи театру». І повідомив з трибуни сесії, що він подає заяву на звільнення.

Почавши по обіді сорок третю сесію, депутати не розглянули й половини питань: не стало кворуму, при перереєстрації в залі виявилося вже лише 43 депутати. Встигли взяти до відома звіт голови облдержадміністрації Юрія Ткаченка про виконання програм економічного і соціального розвитку області. Затвердили зміни в обласному бюджеті, спричинені змінами соціальних стандартів з 1 вересня у державі. Крім того, спрямовується 999 тисяч на реконструкцію облмуздрамтеатру та 350 тисяч гривень з різних джерел на придбання театром музично-акустичної апаратури й пального. На капремонт мосту через річку Ірклій у Чорнобаї спрямовується 200 тисяч гривень субвенції районному бюджету.

Внесли зміни до обласної програми «Турбота» — вирішили надати по 5 тисяч гривень одноразової матеріальної допомоги працівникам правоохоронних органів, які були поранені під час подій біля Верховної Ради 31 серпня.

«Я так бачу, що ніхто з депутатів не хоче розходитись, щоб ще сесію збирати», — з цими словами Валентина Коваленко закрила пленарне засідання.