Для обласного хоспісу шукають приміщення

18 вересня 2015, 18:28
Лариса Соколовська, «Черкаський край», №74, 18 вересня 2015 року

Чи доводилося вам доглядати за невиліковно хворою людиною в останні дні, місяці, а то й роки її життя? Тоді ви добре розумієте, як нашому суспільству потрібна паліативна допомога. Тобто кваліфікований медико-соціальний догляд за такими хворими у спеціально обладнаних закладах (хоспісах) чи підрозділах діючих лікарень, інтернатів. Щоб не бігати в пошуках потрібного розміру памперсів, засобів для здійснення фізіологічних потреб, про які ви досі й не чули. Не мучитись із пристосуваннями для миття, перенесення хворого. Не випробовувати гарячково десь почуті рецепти проти пролежнів — від миючих засобів до мішечків з просом, не хапати за руки лікарів: «Зробіть знеболювальне. Будь ласка, зробіть…»

У кінці серпня депутати обласної ради на сесії ухвалили Програму паліативної допомоги до 2020 року. Як її реалізуватимуть, йшла розмова на прес-конференції цього вівторка.

Віктор Парамонов, головний лікар обласного онкодиспансеру:
— Поки ми роками думали, як все це зробити, вже визріла й нормативна документація МОЗ. Є нарешті положення про хоспіс й окремі паліативні відділення. Прийнята обласною радою програма передбачає трирівневу систему медичних послуг: первинну паліативну допомогу надає ФАП, сімейний лікар; вторинну — ЦРЛ; найвищий рівень — обласний заклад. За п’ять років ми повинні вибудувати ці рівні.

Хворих, які потребують паліативної допомоги, — приблизно 4 тисячі на рік по області. Треба вийти хоча б на вісім хоспісних ліжок на 100 тисяч населення. Це не просто ліжко, з постіллю без швів та з протипролежневими матрацами. Це комплекс послуг: від побутових зручностей, пандусів, ліфтів до спеціального харчування. Медичне забезпечення: пересувні кисневі концентратори, знеболювальне. Для паліативної допомоги треба підготувати кадри. По всіх районах області налагодити доступний прокат інвентарю для надання допомоги невиліковним удома, цілодобові лікарські послуги.
Програма передбачає закласти комп’ютерну базу даних про пацієнтів, доступну по всій області, щоб не виникало питання, де хто прописаний.

Зараз іде пошук приміщення під обласний хоспіс. Але затверджувати вибір приміщення й перші практичні кроки вже буде обласна рада наступного скликання.

Управління майном комунальної власності обласної ради запропонувало десятки приміщень — від Червоної Слободи до «дачі Андрєєва». А містом ширяться чутки, що це буде один із корпусів санаторію «Сосновий бір».

Михайло Лобас, директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації:
— У програмі облради йдеться про те, що для хоспісної допомоги мають бути відремонтовані й облаштовані приміщення онкодиспансеру, адже хоспіс буде підрозділом саме цього медичного закладу. Проте це можуть бути й інші, які до часу створення такого відділення будуть передані на баланс онкодиспансеру. Одне можу сказати напевно: будівлю корпусу №7 зазначеного санаторію використовувати не будуть і права дітей ніхто не збирається порушувати.

Наталія Кравцова, перший заступник голови обласної ради:
— Я б застерегла робити якісь інсинуації з цієї програми. А напередодні передвиборчої компанії таке спостерігаємо. Насправді приміщення під хоспіс ще не визначене. Ми зараз вивчаємо вже восьмий об’єкт. Долучайтеся й ви до наших робочих груп, які працюють уже протягом року, — пропонуємо ми громадським організаціям, депутатам.