Правда про війну. Черкаським бібліотекам передали збірники спогадів «Цитати Сходу»

11 листопада 2015, 16:17
Правда про війну. Черкаським бібліотекам передали збірники спогадів «Цитати Сходу» «Правда про війну. Очевидна, неприкрита, гола…». Такими словами розпочинається ця книга, в якій реальні історії, думки і переживання про події на Донбасі. Вона невеличка, але за задумом журналіста, упорядника і волонтера Сергія Могилка вміщує у собі величезний пласт подій, що стали свідченням незламності духу українців, які боронять свою землю від посягань будь-кого, хто б на неї не зазіхав.

Книга містить всього 175 сторінок. У ній – біля 70 спогадів очевидців і учасників про реальні події, які їм довелося пережити. Троє авторів – черкащани. Це – «айдарівець» із Чигирина Олексій Семенов, відома черкаська волонтерка, керівник ГО «Громадський Блокпост» та Центру допомоги Армії Оксана Циганок та боєць 95-ї окремої аеромобільної бригади черкасець Василь Шкут. Є спогади бійців лише за позивними, є спогад невідомого «кіборга»…

Правда про війну. Черкаським бібліотекам передали збірники спогадів «Цитати Сходу» Прочитується на одному подиху. І це не перебільшення. Як зауважила голова обласної ради Валентина Коваленко, ця книга – імпульс, який збуджує нашу свідомість і спонукає зовсім іншими очима дивитися та оцінювати наше життя, рідну країну, свої власні вчинки.

Таку характеристику книзі Валентина Михайлівна дала 11 листопада 2015 року, в КЗ «Обласна бібліотека імені Т.Г.Шевченка Черкаської обласної ради» під час передачі першої сотні примірників книги-збірника представникам бібліотек Черкащини.

– Я хочу особливо подякувати Сергію Могилку, що зібрав такий цінний матеріал, – наголосила голова обласної ради. – І надалі треба буде продовжити збір спогадів і сповідей задля пам’яті. Іде війна, хоча й досі вона називається «АТО». Треба тираж помножити, щоб книга дійшла до кожної бібліотеки і, навіть, до кожної домівки. Ми мусимо вистояти і зберегти наше українство.

Правда про війну. Черкаським бібліотекам передали збірники спогадів «Цитати Сходу» Своїми враженнями поділилися з присутніми і упорядник книги Сергій Могилко, і боєць 95-ї окремої аеромобільної бригади черкасець Василь Шкут, і волонтер Олександр Піньковський.

Зокрема, Сергій Могилко зауважив: «Я особисто дякую тим людям, чиї спогади увійшли до книги. Завдяки цим спогадам ми усі можемо дізнатися реальну правду про те, що там відбувалося. Ці історії відкрили очі на багато речей. Більшість з них важко сприймати. Але розкажіть, що таке «важко» тим, хто лежить в окопах, хто миється лише однією пляшкою води… Ми маємо пам’ятати і шанувати наших Героїв».

Додамо, що книга вийшла спонсорським коштом. Перші примірники передано безпосередньо на передову бійцям, решта – бібліотекам і навчальним закладам.

Присутні на заході вирішили провести акцію: оголосити збір макулатури і за виручені кошти та кошти небайдужих громадян видрукувати додатковий тираж цього видання, щоб поширити його серед жителів області.