Олександр Вельбівець: «Успіх будь-якої справи залежить від нас самих. Ми маємо бути активними й спільно реагувати на будь-які суспільні виклики»

16 грудня 2015, 16:36
Олександр Вельбівець: «Успіх будь-якої справи залежить від нас самих. Ми маємо бути активними й спільно реагувати на будь-які суспільні виклики»16 грудня 2015 року голова обласної ради Олександр Вельбівець, голова ЦК Профспілки працівників державних установ України Юрій Піжук, голова Федерації профспілок області Петро Шевченко взяли участь у семінарі-навчанні із головами, скарбниками, головами ревізійних комісій міськкомів, райкомів, головами профкомів та профорганізаторами первинних організацій м. Черкаси, членами Молодіжної ради обласної організації профспілки держустанов.

Відкрила засідання голова Обласної організації профспілки держустанов Катерина Кучугурна. Серед питань порядку денного вона озвучила: соціально-економічний захист членів профспілки, реформування суспільства і нові виклики, проблемні питання й напрями спільної роботи влади і профспілок задля захисту інтересів громадян та інші.

Олександр Вельбівець: «Успіх будь-якої справи залежить від нас самих. Ми маємо бути активними й спільно реагувати на будь-які суспільні виклики»Звертаючись до присутніх Олександр Вельбівець наголосив, що на разі в країні започатковано низку життєво необхідних для країни реформ, які без профспілкового руху неможливі, однобокі. У цьому переконує й досвід країн Євросоюзу. Тому зараз усі профспілкові організації мають стати підтримкою державі у проведенні реформ, а влада – підтримати справедливі вимоги спілок, за якими власне – бажання наших громадян.

– Насамперед, слід усвідомити, що будь-яка профспілка буде більш ефективно захищати соціально-економічні інтереси своїх членів, коли чинні профспілкові органи, всі члени профспілки, усі ми з вами – не будемо байдужими, не будемо чекати, що хтось для нас щось зробить. Ми маємо бути активними, реагувати на будь-які виклики, насамперед, – у сфері захисту соціально-економічних інтересів наших громадян. При цьому, вкрай важливо, щоб такі реагування були колективними, – тоді наші дії будуть ефективними, – наголосив Олександр Іванович.

Олександр Вельбівець: «Успіх будь-якої справи залежить від нас самих. Ми маємо бути активними й спільно реагувати на будь-які суспільні виклики»У ході виступу голова обласної ради окрему увагу звернув на реформування системи державної влади й місцевого самоврядування зазначивши, що соціальні аспекти децентралізації – один із найбільших викликів, що стоїть перед майбутніми об’єднаними громадами, а отже й профспілками.

Зупиняючись на питаннях співпраці він нагадав ряд ефективних методів й важелів впливу, що мають і надалі використовувати сторони. Це – практика укладання колективних договорів (в тому числі й на місцевому рівні); участь профспілок у засіданнях постійних комісій обласної і місцевих рад та їхніх сесіях, внесення пропозицій і зауважень до бюджетів і рішень; робота в складі громадських рад та колегій при органах місцевого самоврядування, місцевих органах влади тощо.

Олександр Вельбівець: «Успіх будь-якої справи залежить від нас самих. Ми маємо бути активними й спільно реагувати на будь-які суспільні виклики»На питаннях поточної роботи ЦК Профспілки та завданнях територіальних і первинних організацій, членів профспілки зупинився у своїй доповіді Юрій Піжук. Серед іншого, він поінформував про участь спілчан у підготовці рішень і законів загальнодержавного рівня, дії щодо соціально-правового захисту громадян, які були вивільнені в результаті скорочень держслужбовців, а також зупинився на основних положеннях нового Закону України «Про державну службу».

Також голова ЦК Профспілки висловив переконання, що між профспілками і владою «буде налагоджена ефективна взаємодія, «адже це – наші спільні інтереси, наша довіра й можливість прогресивних змін, а не лише декларацій».

У ході семінару-навчання також виступив Федерації профспілок області Петро Шевченко, члени територіальних організацій обласної профспілки держслужбовців, які обмінялись досвідом із питань бюджетування, організаційної роботи та правового захисту членів профспілки.