Депутати затвердили обласний кошторис на 2016 рік

29 грудня 2015, 18:44
Депутати затвердили обласний кошторис на 2016 рік29 грудня 2015 року голова обласної ради Олександр Вельбівець провів засідання позачергової сесії обласної ради. У його роботі взяли участь народний депутат України Сергій Рудик, голова облдержадміністрації, депутат обласної ради Юрій Ткаченко, заступники голови, керівники департаментів та управлінь облдержадміністрації, голови районних рад і райдержадміністрацій області, міські голови, керівники правоохоронних органів, комунальних підприємств, установ та закладів, представники громадськості, засобів масової інформації.

Після реєстрації Олександр Вельбівець надав слово для виступу народному депутату України Сергію Рудику. Останній, зокрема, ознайомив присутніх із позитивними сторонами й недоліками ухваленого Парламентом Державного бюджету, озвучив окремі статті видатків і субвенцій, запланованих для Черкаської області, а також заплановані кроки щодо збільшення таких надходжень.

Депутати затвердили обласний кошторис на 2016 рікЖваву дискусію викликало обговорення схваленого Верховною Радою України змін до Податкового кодексу в частині скасування пільг на оподаткування підприємств аграрної галузі. За словами присутніх сільгоспвиробників зміни можуть стати фатальними, тому й викликали хвилю протестів по всій Україні. На підтримку сказаного виступив Олександр Вельбівець, зауваживши, що раніше депутатами обласної ради було схвалено звернення до Парламенту і Уряду щодо підтримки сільгоспвиробників, продовження дії знижених податків тощо.

У ході сесії виступили зі зверненнями: Віктор Гончаренко та Валентин Судакевич стосовно підтримки дрібних і середніх аграрних підприємств; Володимир Костюченко озвучив звернення голови обласної організації «Захист дітей війни» Олександра Коваленка щодо фінансування діяльності громадської організації; Олександр Бурсак зачитав звернення голови Тальнівської громадської організації ветеранів учасників антитерористичної операції стосовно допомоги військовим в отриманні земельних ділянок.

Депутати затвердили обласний кошторис на 2016 рікДепутати підтримали запит Юрія Жмуда до голови облдержадміністрації про сприяння у питаннях виділення землі учасникам АТО у Жашківському районі та запит Володимира Копійченка стосовно вирішення проблеми фінансування пільгового перевезення категорійних громадян у Тальнівському районі.

Основним питанням, яке виносилося на розгляд депутатів, було «Про обласний бюджет на 2016 рік». Директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Наталя Кравченко, доповідаючи з цього питання, зазначила, що обласний кошторис передусім спрямований на забезпечення соціально-культурної сфери і на підтримку незахищених верств населення.

Обсяг доходів обласного бюджету на 2016 рік прогнозується в сумі 4 мільярди 743 мільйони 742 тисячі гривень, з них доходи загального фонду – 4 мільярди 641 мільйон 675 тисяч гривень, спеціального – 102 мільйони 67 тисяч гривень, у тому числі бюджету розвитку 1 мільйон 56 тисяч гривень.

Депутати затвердили обласний кошторис на 2016 рікОсновним джерелом надходжень до загального фонду бюджету, як і у попередніх роках, залишається податок на доходи фізичних осіб. Серед податкових агентів основними платниками є ПАТ «Азот», ПРАТ «Миронівська птахофабрика», ВАТ «Черкасигаз», СТОВ «Пальміра».

Обсяг видаткової частини проекту обласного бюджету на 2016 рік визначено у сумі 4 мільярди 742 мільйони 774 тисяч гривень. Видатки обласного кошторису на утримання установ обласного підпорядкування та фінансування обласних заходів розподіляються таким чином: більше 697 мільйонів гривень спрямовують на галузь охорони здоров’я, 362 мільйони – на освіту, більше 160 мільйонів – на соціальний захист і соціальне забезпечення. На культуру і мистецтво планують витратити близько 53 мільйонів гривень, на фізкультуру і спорт – 19 мільйонів, близько 6 мільйонів – на державне управління, на ветеринарну медицину – 41 мільйон, ще 49 мільйонів – на інші галузі.

За рахунок видатків на галузь освіти утримуватимуться 38 навчальних закладів, з них 16 шкіл-інтернатів, 1 дитячий будинок, 3 навчально-реабілітаційні центри, 3 позашкільні навчальні заклади, 2 вищі навчальні заклади І-ІІ рівнів акредитації, інститут післядипломної освіти педагогічних працівників, обласна психолого-медико- педагогічна консультація та централізована бухгалтерія.

Депутати затвердили обласний кошторис на 2016 рікУ складі видатків обласного бюджету на охорону здоров’я, серед іншого, передбачені цільові кошти медичної субвенції на лікування хворих на цукровий та нецукровий діабет в сумі 25,99 мільйонів гривень. На забезпечення лікування хворих на хронічну ниркову недостатність методом гемодіалізу передбачено 55,7 мільйонів гривень. На виплату щомісячної державної допомоги ВІЛ-інфікованим дітям – 536 тисяч гривень. На забезпечення харчуванням хворих у лікувальних закладах та інших установах охорони здоров’я області передбачено 33 мільйони гривень.

Заплановано кошти у бюджеті-2016 на реалізацію програм соціального захисту інвалідів, пільгове медичне обслуговування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, виконання комплексної програми щодо медичного, соціального забезпечення, адаптації, психологічної реабілітації, професійної підготовки (перепідготовки) учасників АТО; на фінансову підтримку організації харчування дітей у навчальних закладах області, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції на територію Черкаської області тощо.

Депутати затвердили обласний кошторис на 2016 рікНезважаючи на те, що проект бюджету був детально представлений депутатам на спільному засіданні постійних комісій перед сесією, питання викликало жваве обговорення серед представників депутатського корпусу. Окремих народних обранців цікавило, як фінансуватиметься галузь культури, чи передбачені кошти на підтримку молодих спеціалістів-медиків, на що будуть спрямовані кошти, передбачені на розвиток громадянського суспільства тощо. Керівник фракції «Свобода» Юрій Ботнар виступив з заявою, що їх не влаштовують окремі пункти нового бюджету, тому її представники утримаються під час голосування за бюджет. Після обговорення проект обласного кошторису на 2016 рік був підтриманий більшістю депутатів.

Після цього народні обранці підтримали два звернення до керівництва держави: щодо необхідності внесення змін до держбюджету і щодо екологічної ситуації у Золотоніському районі.

Наостанок Олександр Вельбівець вручив подяки депутату Анатолію Скіченку від військовослужбовців двох військових частин за активну волонтерську діяльність, вагомий внесок у вирішення матеріально-технічного забезпечення Збройних Сил України та зміцнення їх обороноздатності, привітав присутніх у залі із прийдешніми святами.