Олександр Вельбівець: «Обласна рада має працювати конструктивно»

06 січня 2016, 15:25
Тетяна Калиновська, «Черкаський край», № 1-2, 6 січня 2016 року

У ході спілкування з журналістами регіональних ЗМІ голова обласної ради Олександр Вельбівець поділився враженнями від роботи на посаді та планами на 2016 рік.

Найперше, що вдалося на кінець року, — відзначив Олександр Вельбівець, окреслюючи перші дні неспокійної діяльності новообраного депкорпусу, — знайти конструктив, щоб запрацювала обласна рада. Оскільки ми перебували на тому етапі, що потрібно було вносити зміни до бюджету 2015 року, врахувавши надходження субвенцій із держбюджету. На початку роботи ради VIІ скликання відбувалися події політичного характеру, які, на мій погляд, носять суб’єктивний характер — спосіб політичного впливу в досягненні політичних планів щодо розподілу посад у керівництві обл¬ради, постійних комісіях. Перше і друге засідання сесій були непростими, з «залученням громадськості», яка, на жаль, керувалась інформацією і людьми, які настирливо продукували цю інформацію.

Голова обласної ради зауважив важливим у цій ситуації, що після численних консультацій сформовано робочі органи, створені постійні комісії облради та обрані їхні очільники, і на сьогодні депутати працюють конструктивно, дискутують, висловлюють власні бачення й позиції:

— Ми не намагалися створити чи задекларувати більшість у обласній раді й у подальшому таких планів перед собою не ставимо. Не може бути в органі місцевого самоврядування якоїсь більшості чи меншості, бо кожен депутат представляє відповідну територію, округ, громаду. Прогалини у виборчому законодавстві щодо місцевих виборів призвели до того, що деякі території й громади не отримали свого депутата. Тому хтось має брати на себе відповідальність за вирішення питань всієї Черкащини. Головне, щоб усе це несло конструктив, не мало політичного характеру і в кінцевому результаті не шкодило нашим громадянам.

Характеризуючи ухвалений обласний кошторис-2016, Олександр Вельбівець наголосив, що це бюджет забезпеченості діяльності об’єктів комунальної власності та соціальних гарантій категорійних верств суспільства. Документ соціально орієнтований, спрямований на вирішення не лише проблемних питань життєдіяльності області, а й тих викликів, які ставить перед нами життя, у тому числі пов’язані з подіями на Сході країни.

Головним критерієм у подальшій роботі вважає виконання покладених на себе зобов’язань та виправдання авансу довіри виборців і колег-депутатів, які підтримали його обрання на посаду голови обласної ради.

Щодо реформи місцевого самоврядування, перспектив та проблем, з якими стикаються громади області, Олександр Вельбівець наголосив: реформи невідворотні й життєво важливі. Головна проблема нині — непідготовленість суспільства до змін, низький рівень розвитку громадянського суспільства й фінансового ресурсу на місцях.

Позитивно відзначив Олександр Іванович схвалене на останній сесії звернення депутатів обласної ради до центральних органів влади щодо внесення змін до держбюджету та системи оподаткування сільгоспвиробників. Адже соціальна напруга в суспільстві, протестний рух селян виникли не самі собою. На сьогодні в областях, районах і на підприємствах немає достатнього фінансового ресурсу, аби в повній мірі бути самодостатніми, тож вони потребують підтримки й допомоги держави.

Щодо обрання заступника голови обласної ради Олександр Вельбівець зазначив, що відсутність заступника — це, перш за все, економія фонду заробітної плати. У той же час є багато важливих гуманітарних питань, що вимагають уваги. Тож без конкретної людини, яка б відповідала за ці питання, не обійтися. В разі узгодження різними політичними силами в раді єдиної кандидатури, заступника буде обрано.

З нагоди Різдвяних свят голова облради привітав усіх жителів Черкащини й побажав, щоб настав мир — у сім’ях, родинах, містах і селах, державі, а головне — мир у наших душах. Хай Божа благодать буде у починаннях, які всі собі задумали на 2016 рік.