У Черкасах відбулося вручення премії ім. Василя Симоненка і творчий вечір поета

12 січня 2016, 20:23
У Черкасах відбулося вручення премії ім. Василя Симоненка і творчий вечір поета12 січня відбувся літературно-мистецький вечір з нагоди 81-ї річниці від дня народження Василя Симоненка. У заході, який проводили у обласній філармонії, взяли участь перший заступник голови обласної ради Валентин Тарасенко, заступник голови-керівник апарату облдержадміністрації Віталій Коваль, депутат обласної ради, лауреат Симоненківської премії Валентина Коваленко, представники творчої інтелігенції Черкащини, шанувальники творчості поета.

У фойє філармонії учасники заходу мали можливість оглянути тематичну книжкову виставку, присвячену життю та творчості митця, підготовлену обласною юнацькою бібліотекою ім. В. Симоненка.
У Черкасах відбулося вручення премії ім. Василя Симоненка і творчий вечір поета
На початку літературно-мистецького вечора на екрані, встановленому в залі, присутнім продемонстрували фільм про Василя Симоненка. У залі лунали вірші В.Симоненка у виконанні автора.

До присутніх з привітальним словом звернулися керівники області. Віталій Коваль зазначив, що в українській історії важко пригадати людину, яка б у 28 років мала такий потужний, величезний творчий літературний спадок, який має Василь Симоненко. Його творчість вчить усіх нас бути українцями, вважає заступник голови облдержадміністрації. А перший заступник голови обласної ради Валентин Тарасенко підкреслив:
У Черкасах відбулося вручення премії ім. Василя Симоненка і творчий вечір поета
– Нація – це не лише народ, який проживає на певній території. Це в першу чергу народ, який має свою мову і береже традиції. Чудово, що на Черкащині стало доброю традицією кожен рік відзначати день народження видатного земляка Василя Симоненка. Поет прожив коротке життя, але воно для нас є прикладом і сьогодні. Тож я хочу побажати всім нам, щоб ми були достойними нащадками цього видатного поета-земляка.

Потім слово взяв голова конкурсної комісії Всеукраїнської літературної премії імені Василя Симоненка Володимир Поліщук. Він зауважив:

– Одним із виразників нашого пошанівного ставлення до великого поета і громадянина є Всеукраїнська літературна премія імені Василя Симоненка, започаткована Черкаською обласною радою і облдержадміністрацією для заохочення професійних і непрофесійних літераторів до створення високохудожніх творів, у яких відстоюється демократична українська державність. Цьогоріч, як і в попередні роки, конкурс на здобуття цієї премії був дуже достойним, представницьким і конкуренція була гострою. За здобуття премії боролося зо два десятки літераторів.У Черкасах відбулося вручення премії ім. Василя Симоненка і творчий вечір поета

Після цього було оголошено лауреатів премії 2015 року. Ними стали Олександр Кучеренко (Олександр Обрій) з Миколаївщини у номінації «За кращу першу поетичну збірку» за збірку поезій «Абетка юності» та Микола Шамрай з с. Пекарі Канівського району у номінації «За кращий художній твір» за збірку поезій «Клятва грому». Їм вручили дипломи лауреатів та сертифікати на отримання грошової премії у розмірі 15 тисяч гривень.

Та на цьому нагородження не закінчилися. Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Т.Г.Шевченка нагородило Володимира Поліщука дипломом лауреата Всеукраїнської премії ім.Б.Грінченка.
У Черкасах відбулося вручення премії ім. Василя Симоненка і творчий вечір поета
На святковому концерті цьогорічні лауреати зачитали присутнім свою поезію, також зі сцени лунало ще багато поетичних творів, як з доробку Василя Симоненка, так і сучасних авторів. Яскраві і патріотичні музичні композиції присутнім подарували черкаські колективи.