Перші вибори старости в об’єднаній територіальній громаді проведено в Ірдині Черкаського району. Наступні – на Катеринопільщині

18 січня 2016, 14:08
Перші вибори старости в об’єднаній територіальній громаді проведено в Ірдині Черкаського району. Наступні – на Катеринопільщині17 січня 2016 року в селищі Ірдинь Черкаського району проведено вибори старости селища. Це перші вибори старости в Україні, що проведено у відповідності до ст. 14-1 та ст.51 Закону України \"Про місцеве самоврядування в Україні\" у селах, селищах, визначених за рішенням місцевої ради об’єднаної територіальної громади, утвореної відповідно до Закону України \"Про добровільне об’єднання територіальних громад\".

Нагадаємо, що така територіальна громада утворена 26 серпня 2015 року. До складу громади ввійшли 3 населених пункти — смт Ірдинь, село Білозір\'я (центр) та селище Баси.

25 жовтня 2015 року відбулись перші місцеві вибори Білозірської об’єднаної територіальної громади, на яких головою ради громади було обрано Володимира Міцука, який до цього обіймав посаду Білозірського сільського голови, а також 26 депутатів від громади.

У листопаді 2015 року Білозірська сільська виборча комісія прийняла рішення про призначення перших виборів старости смт Ірдинь.

На цю посаду претендувало дві кандидатури місцевих жителів – Юрій Перевалов та Олександр Максимов. Із результатом 246 (78,5%) голосів «за» Олександр Леонтійович і став переможцем виборів. Юрію Перевалову голоси віддали лише 67 виборців.

Зазначимо, що староста є посадовою особою місцевого самоврядування і обирається на строк повноважень місцевої ради. Положення про старосту затверджується сільською радою відповідної об’єднаної територіальної громади, яким визначаються права і обов’язки, порядок його звітності, інші питання, пов’язані з діяльністю старости у відповідністі з чинним законодавством.

Нагадаємо також, що об’єднані територіальні громади було утворено в Катеринопільському районі – Єрківська та Мокрокалигірська. Найближчої неділі, 24 січня, вибори старост відбудуться в с.Радчиха, Єлизаветка, Суха Калигірка, Ярошівка і Надвисся.