Олександр Вельбівець обговорив ситуацію в області із представниками спеціальної моніторингової місії в Україні

21 січня 2016, 11:10
Олександр Вельбівець обговорив ситуацію в області із представниками спеціальної моніторингової місії в Україні20 січня 2015 року голова обласної ради Олександр Вельбівець зустрівся із представниками спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні. Під час розмови були обговорені питання післявиборчої ситуації на Черкащині, здійснення реформування різних сфер життєдіяльності в регіоні та головні аспекти соціально-економічного розвитку області.

На запитання щодо ситуації в області під час та після місцевих виборів Олександр Вельбівець зауважив, що виборча кампанія загалом пройшла спокійно. Результати також не стали несподіванкою і є, здебільшого, прогнозованими для людей, очікуваними для представлених політичних сил.

– Кожні вибори (чи то місцевого, чи загальноукраїнського рівня) – це, перш за все оцінка влади її виборцями. Останні вибори не стали виключенням. За результатами, зокрема на прикладі обласної ради, ми бачимо, що черкащани здебільшого підтримують означений владою курс, але вже більше довіряють місцевим авторитетним політикам, управлінцям чи господарникам, які зарекомендували себе конкретними справами. Я маю на увазі не лише ВО «Черкащани», яке створене безпосередньо місцевими лідерами й отримало значну підтримку населення, але й такі політичні сили як «Солідарність», Радикальна партія, «Відродження» та інші, – зазначив голова обласної ради констатуючи проте, що серед суспільства проте зберігаються тенденції голосувати за політичний бренд, популярні лозунги партій центрального рівня.

Коментуючи загальнополітичну ситуацію в країні Олександр Вельбівець відзначив, що «складність полягає в тому, що наша країна фактично із моменту проголошення незалежності постійно перебуває у виборчому процесі. Часте проведення виборів різного рівня, кризові і революційні процеси, які ми переживаємо, а також зміна політичних курсів і стратегій розвитку країни загалом призвело до відсутності поступальності, прогресу в реалізації запланованого. Та й загалом бачимо наскільки це втомлює людей, викликає антипатію й розчарування до самого процесу волевиявлення. Люди не вірять у реальність декларованого політиками й зачасту просто ігнорують вибори, а в результаті – й реформи започатковані владою».

Говорячи про реформи голова обласної ради зазначив, що на сьогодні «зміни в країні не просто життєво необхідні країні, без них в нас немає майбутнього».

– Це складний шлях, адже будь-які зміни, перш за все, лякають людей невідомістю. Однак, вважаю, що започатковані владою перетворення більше ніж актуальні для нашого суспільства. Ми втратили багато часу й на разі маємо багато надолужити. Світ не стоїть на місці й ми також повинні адекватно реагувати на виклики часу. І починати, перш за все, потрібно кожному із себе, – наголосив Олександр Іванович та додав, що легких реформ не буває: «не можна заснути в одній країні, а прокинутись вранці в зовсім іншій, оновленій».
Чи не основне місце в реформуванні держави голова обласної ради назвав імплементацію реформи місцевого самоврядування, що має на меті розширити права й фінансові можливості громад.

– На сьогодні ми відчуваємо певні зрушення. Зокрема, частково передані фінансові повноваження і податки на місця, розширені права місцевих органів самоврядування в наданні адміністративних послуг громадянам тощо. Але є й проблеми: наявний фінансовий ресурс не дозволяє повністю покрити бюджетні витрати на утримання соціальної сфери громад, стоїть питання оптимізації мережі відповідно до потреб жителів, а не в розрахунку на «ліжко-місце» чи приміщення школи, – наголосив Олександр Вельбівець.