Єдиний шлях зберегти Україну – досягти злагоди та соборності у суспільстві

22 січня 2016, 18:46
Єдиний шлях зберегти Україну – досягти злагоди та соборності у суспільстві22 січня 2016 року жителі Черкащини відзначають знакове національне свято для кожного українця – День Соборності України та 97-му річницю проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки і Західно-Української народної Республіки.

Урочисті і пам’ятні заходи також відбулись в обласному центрі. Зокрема, в Соборному парку керівники області, військовослужбовці та жителі міста взяли участь у молебні та покладанні квітів до пам’ятного знаку 20-ти черкащанам-воїнам АТО, які загинули на Сході України, захищаючи самостійність і цілісність держави, мир і спокій її громадян.

Цього ж дня в обласній філармонії відбулися урочистості та святковий концерт.Єдиний шлях зберегти Україну – досягти злагоди та соборності у суспільстві

Відзначити урочисту подію та привітати краян зі святом завітали голова обласної ради Олександр Вельбівець, голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко, перший заступник голови обласної ради Валентин Тарасенко, заступник голови облдержадміністрації Юрій Сас, військовослужбовці і мобілізовані учасники війни на Сході країни, громадськість області і міста.

Перед початком офіційних урочистостей гості оглянули тематичні виставки Черкаського обласного краєзнавчого музею та обласної універсальної наукової бібліотеки імені Т.Г. Шевченка.

Єдиний шлях зберегти Україну – досягти злагоди та соборності у суспільствіПісля виконання вокально-хореографічної композиції та Гімну України учасниками Черкаського академічного заслуженого українського народного хору до присутніх звернувся голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко. Звертаючись до історичних події, що передували об’єднанню нашої країни, а потім її соборності та незалежності він особливо відзначив героїзм і відданість теперішніх захисників України, її кордонів і суверенності на східних рубежах.

Пам’ять загиблих героїв присутні вшанували хвилиною мовчання.

Привітав гостей свята із Днем Соборності України голова обласної ради Олександр Вельбівець зауваживши, що оцінюючи історичну значимість події українці зараз усвідомлюють їх важливе значення для нашого сьогодення й особливо – майбутнього. Розуміючи, що ідея єдності була важливою століття тому та залишається актуальною нині. Єдиний шлях зберегти Україну – досягти злагоди та соборності у суспільстві

– Духовну і політичну свободу наш народ виборював впродовж багатьох століть. І, хоч це було нелегко, наші прабатьки все ж зуміли відкинути власні амбіції та політичні протиріччя і поставили за мету головне – здобуття самостійності України… І, щоб зберегти рідну Україну, маємо єдиний шлях – злагоди та соборності. Адже ми сильні, коли маємо спільну мету і разом до неї йдемо, – наголосив Олександр Іванович та додав, що «для кожного громадянина України настав час усвідомити себе повноцінним господарем держави – вимогливим до влади, але не пасивним у своїх очікуваннях, а діяльним для власного добробуту».

З нагоди свята Юрій Ткаченко та Олександр Вельбівець вручили низці громадян області державні нагороди і відзнаки.

Єдиний шлях зберегти Україну – досягти злагоди та соборності у суспільствіЗокрема, за значний особистий внесок у розвиток української державності, багаторічну сумлінну працю, високу професійну майстерність, вагомі трудові досягнення орденом «За заслуги» IІІ ступеня нагороджено головного лікаря комунального закладу «Черкаська обласна дитяча лікарня» Черкаської обласної ради Миколу Кондрацького та тракториста-машиніста сільськогосподарського товариства «Воля» Олександра Комишного; орденом княгині Ольги III ступеня голову Городищенської районної ради Інну Ус. Також присвоєно ряд почесних звань освітянам, господарникам і митцям області, та вручено ряд пам’ятних відзнак «420 років з Дня народження гетьмана Богдана Зиновія Хмельницького» військовослужбовцям, які брали участь у бойових діях поблизу м. Іловайськ Донецької області.

Проявити мудрість і виваженість, любов до рідної землі закликав присутніх заступника голови громадського об’єднання «Спілка воїнів АТО Черкащини» Олександра Володимирович Чубенко. Він також подякував усім українським патріотам в залі й на фронті які роблять усе можливе і неможливе, щоб ворог не прийшов на нашу землю.

Завершились урочисті заходи святковим концертом.Єдиний шлях зберегти Україну – досягти злагоди та соборності у суспільстві



Довідково:

Акт Злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки було підписано 22 січня 1919 року.

У цей день, також, прийнято згадувати й іншу подію, що відбулась рівно на рік раніше 22 січня 1918 року – прийняття IV Універсалу Українською Центральною Радою, яким проголошувалася повна незалежність Української Народної Республіки.

22 січня 1990 року близько 3-х мільйонів людей організували «живий», безперервний ланцюг від Києва до Львова. Ця акція стала яскравим символом духовної єдності народу України.

Офіційно в Україні День Соборності України відзначається з 1999 року.