Олександр Вельбівець: «Найбільш вдалою формою управління вважаю місцеве самоврядування»

02 лютого 2016, 21:26
Олександр Вельбівець: «Найбільш вдалою формою управління вважаю місцеве самоврядування»2 лютого 2016 року відбулося засідання Консультативно-координаційної ради, яке відкрив і провів голова обласної ради Олександр Вельбівець.

Відкриваючи захід Олександр Іванович зауважив, що, на жаль, через брак часу не випадає можливості зустрічатися частіше, проте ті важливі питання, що накопичилися у районах потребують спільної уваги та скоординованих дій щодо їх вирішення.

– Ми живемо в непрості часи. Країна переживає війну, економічні труднощі, що, своєю чергою, провокують соціальну напругу і недовіру людей до влади. Особливо це стосується питань впровадження реформ. Але всі ми розуміємо, що вони незворотні та є необхідною запорукою майбутнього країни, – наголосив голова обласної ради та висловив загальне переконання в тому, що «хоча реформи розпочаті не вчора, досі не всі громадяни розуміють суті перетворень, їх перспективності особисто для себе. Це й породжує несприйняття і страх змін».Олександр Вельбівець: «Найбільш вдалою формою управління вважаю місцеве самоврядування»

Найбільше це проявилось у реформі місцевого самоврядування. Не в останню чергу через те, що перетворення розпочалися за фактичної відсутності законодавчої бази і чітких механізмів дій.

– На сьогодні ж ми вже маємо певну законодавчу основу, але вона не може в повній мірі дати відповіді на всі питання щодо розподілу повноважень, стосовно бюджетного ресурсу, інших проблем об’єднаної громади. Із цієї позиції ми тут, на місцях повинні відкинути власні амбіції, політичні інтереси. У ситуації, що склалася, нам сьогодні не можна продукувати деструктив і дисонанс у суспільстві, – зауважив Олександр Іванович та наголосив, що особливо це стосується співпраці із органами виконавчої влади – адміністраціями: «Ми не повинні діяти відособлено, адже відстоюємо інтереси наших громадян. Наш обов’язок сьогодні забути про перетягування повноважень і зайнятися вирішенням наших проблем спільно, злагодивши і поєднавши всі важелі впливу, що маємо. Лише так зможемо досягти позитивних зрушень в області».Олександр Вельбівець: «Найбільш вдалою формою управління вважаю місцеве самоврядування»

Більш детально про практичну сторону реалізації реформи місцевого самоврядування, а саме – створення самодостатніх об’єднаних громад, про проблемні питання і успіхи розповів Білозірський сільський голова Володимир Міцук. Він, зокрема, відзначив, що в с. Білозірʼя розпочалось обговорення питання створення об’єднаної громади задовго до старту самої реформи. Були проведені громадські слухання у громадах, проговорені перспективи, заслухані побоювання людей та напрацьовані спільні плани на перспективу в разі об’єднання.

Під час місцевих виборів вже об’єднана громада обрала 26 депутатів із них – 23 від Білозір’я та три від селища Ірдинь. Були сформовані виконавчі органи влади, пройшли вибори старости у селищі Ірдинь. Олександр Вельбівець: «Найбільш вдалою формою управління вважаю місцеве самоврядування»

– На разі створено відділи освіти, охорони праці, цивільного захисту населення, охорони здоров’я та відділ юридичної роботи, місцевий центр надання адміністративних послуг тощо. Разом з тим, ми очікуємо на отримання обіцяної субвенції з державного бюджету на розвиток інфраструктури та намагаємось спільно вирішити поточні питання щодо утримання і забезпечення закладів соціальної сфери, розглядаємо питання оптимізації школи в Білозірʼї (адже їх на сьогодні 3), соціального забезпечення громадян тощо. При цьому, жодним чином не утискаючи у правах іншу громаду, що приєдналася. Навпаки, можу сказати, що сума видатків на забезпечення Ірдинської громади збільшилася.

Олександр Вельбівець: «Найбільш вдалою формою управління вважаю місцеве самоврядування»Під час обговорення досвіду Білозірської громади окремі голови районних рад висловили вичікувальну позицію відзначивши, що спираючись на негативний досвід інших, відсутність законодавства і несприйняття громади – об’єднання в цих районах на разі призупинено.

– Ви сьогодні почули і побачили як працює сільський голова, як він налаштовує людей. Ми вже бачимо ряд позитивних змін у громаді. Звичайно, є проблеми, є труднощі. Але люди мають мету – змінити своє життя на краще і попри все, долаючи перешкоди рухаються до цієї мети. Тож я не розумію вичікувальну позицію окремих із вас, зайняту роль спостерігача. Даруйте, але ж ви – представляєте громаду, ви є влада, на яку сьогодні ця громада спирається і сподівається. І якщо ми називаємо себе державою, якщо ми боремось за свою державу, проливаючи кров на Сході України – будьмо ж державниками і управлінцями, берімо на себе відповідальність за свої кроки. Не чекаймо, що прокинемось у новій, зміненій країні. Змінюймо систему і змінюймося самі, – наголосив Олександр Вельбівець.