Члени Консультативно-координаційної ради озвучили проблемні питання районів

02 лютого 2016, 21:59
Члени Консультативно-координаційної ради озвучили проблемні питання районівУ ході засідання Консультативно-координаційної ради при голові обласної ради присутні заслухали і обговорили питання підготовки, оцінки та відбору проектів регіонального розвитку, що будуть реалізовані за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку.

За словами заступника директора – начальника управління планування регіонального розвитку Департаменту регіонального розвитку облдержадміністрації Сергія Даниленка, Черкаська область і в минулому, і в цьому році йде фактично в авангарді розробки проектів та використання коштів.

Члени Консультативно-координаційної ради озвучили проблемні питання районівНа сьогодні в області до регіональної комісії подано 154 проекти, на які передбачено близько 70 млн. грн. Як наслідок – ті проекти, які планували фінансувати за рахунок коштів Фонду необхідно буде в половину зменшити, визначити найбільш пріоритетні.

– Фактично ми єдина область, що повністю використала передбачений ресурс та не мала втраченого залишку у 2015 році. У цьому році – ми ввійшли в десятку перших серед тих, областей, які подали свої проекти на розгляд створеної відповідної комісії Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, – відзначив Олександр Вельбівець.

Члени Консультативно-координаційної ради озвучили проблемні питання районівВін також нагадав, додав, що кошти ДФРР розподіляються на основі затверджених стратегій розвитку областей і планів із їх реалізації: «Саме тому громади, місцеві органи місцевого самоврядування й адміністрації мають бути максимально зацікавлені у тому, щоб в області з’являлися якісні проекти регіонального розвитку, повинні зайняти активну позицію у їх розробці і реалізації».

Гостра дискусія розгорнулась під час обговорення питання запровадження електронних державних закупівель в області за допомогою системи «ProZorro». Після обговорення практичного досвіду здійснення закупівель із застосуванням «ProZorro» на місцях, присутні озвучили труднощі, з якими стикались при організації закупівель та надали ряд зауважень щодо корегування окремих функцій, внесення змін і доопрацювання цієї системи представнику Департаменту регіонального розвитку облдержадміністрації Олені Богуш.

Члени Консультативно-координаційної ради озвучили проблемні питання районівЩодо нового порядку формування природоохоронного фонду області присутніх поінформувала начальника управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації Олена Звягінцева. Вона відзначила, що відповідно до змін з 1 січня цього року кошти екологічного податку зберігаються на спецрахунках у співвідношенні: 55% – до обласного бюджету та 25% – у місцевих бюджетів. Крім того, цей ресурс має виключно цільове призначення та розподілятиметься відповідно до наявних проектів.

На завершення обговорення члени Консультативно-координаційної ради підтримали позицію голови обласної ради щодо необхідності й надалі продовжувати спільну роботу, збиратись для обговорення й напрацювання рішень як зі спільних, так і специфічних проблем районів. Знайшла підтримку думка й щодо підготовки на основі внесених у ході засідання пропозицій і зауважень відповідних проектів звернень обласної ради до центральних органів влади, керівництва країни стосовно сприяння чи втручання у вирішення того чи іншого питання.