Олександр Вельбівець: В умовах реформування і забезпечення децентралізації необхідно обов’язково передбачити у структурах об’єднаних територіальних громад службу, що опікувалася б дітьми, які потрапляють у складні життєві обставини

05 лютого 2016, 19:34
Олександр Вельбівець: В умовах реформування і забезпечення децентралізації необхідно обов’язково передбачити у структурах об’єднаних територіальних громад службу, що опікувалася б дітьми, які потрапляють у складні життєві обставиниГолова обласної ради Олександр Вельбівець 5 лютого 2016 року взяв участь у роботі розширеного засідання колегії служби у справах дітей облдержадміністрації за підсумками 2015 року.

Начальник служби у справах дітей облдержадміністрації Оксана Покатілова, виступаючи із звітною доповіддю, зазначила, що в області обліковується 2245 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Із загального числа цих дітей 2 068 проживають і виховуються в сім’ях опікунів, піклувальників, прийомних сім’ях та дитбудинках сімейного типу.

– Найкращим влаштуванням долі дитини є її усиновлення. І цей показник в області щорічно зростає, – зазначила Оксана Покатілова.

Вона детально проаналізувала ситуацію та діяльність служб кожного району і міста щодо своєчасного виявлення дітей, що потрапили в складні життєві умови, їх опіки та піклування, умов утримання та проживання, проведення щомісячного моніторингу влаштування в сім’ях чи державних інтернатних установах, фінансування, навчання та оздоровлення дітей, надання комплексної допомоги, забезпечення житлом тощо.Олександр Вельбівець: В умовах реформування і забезпечення децентралізації необхідно обов’язково передбачити у структурах об’єднаних територіальних громад службу, що опікувалася б дітьми, які потрапляють у складні життєві обставини

«Актуальним на цей час стало питання захисту прав та законних інтересів дітей, вимушено переселених із зони АТО. В області у 2015 році в дитячому будинку сімейного типу, в сім’ях опікунів, піклувальників нараховується таких 27 дітей, – зауважила Оксана Покатілова. – Ці родини забезпечено продуктами, одягом, шкільним приладдям, вирішено питання навчання, призначення і виплати соціальної допомоги».

Аналізуючи стан справ, начальник служби підкреслила, що обласна рада активно працює з питань опіки дітей, адже в області прийнято та діють дві програми, а саме: обласна цільова соціальна програма реформування системи закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування на 2012-2017 роки та обласна програма з виконання плану дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини.

Олександр Вельбівець, виступаючи перед членами колегії та начальниками служб у справах дітей райдержадміністрацій та міськвиконкомів, директорами обласних центрів соціально-психологічної реабілітації дітей і запрошеними на колегію уточнив, насамперед, чи прийнято і діють такі програми на місцях, як вони фінансуються, які проблеми виникають.
Олександр Вельбівець: В умовах реформування і забезпечення децентралізації необхідно обов’язково передбачити у структурах об’єднаних територіальних громад службу, що опікувалася б дітьми, які потрапляють у складні життєві обставини
–Особисто у мене є своє бачення причин і наслідків щодо дітей такої категорії, – сказав Олександр Іванович. – Одні з них, наприклад, соціального характеру, і мовчати про це не треба. Перше, що хвилює, це втрата почуття культури і зв’язку поколінь, поваги дітей до батьків і батьків до дітей. Друге, це рівень відповідальності. У ланцюжку: сім’я – школа – колектив – органи управління – суспільство, особливу роль відігравати має така ланка як родина. Сьогодні, якщо виникають проблеми у дітей, звинувачують всіх: школу, владу, оточення, директора школи, службу у справах дітей, центр соціальних служб, начальника відділу освіти, тільки не сім’ю і батьків.

«Друга проблема, – продовжив голова обласної ради. – рівень фінансування. Держава таку категорію забезпечує краще, порівнюючи з іншими. Шість-сім тисяч в сім’ю, мабуть, немало. Але, як вони використовуються, який вплив і контроль служб і управлінь, сільських голів та органів місцевого самоврядування, з яких вимагають опікуватися проблемами дітей, що потрапили в складні життєві умови? Ми бачимо на практиці, що у використанні коштів, їх розподілом і витратами в родинах є проблеми. Значить, держава має робити зміни в законодавстві щодо механізму виплат і використання фінансових ресурсів. Звичайно, є проблеми, що для змін у законодавстві навіть не потребують фінансових затрат. Наприклад, щодо рівня відповідальності батьків.Олександр Вельбівець: В умовах реформування і забезпечення децентралізації необхідно обов’язково передбачити у структурах об’єднаних територіальних громад службу, що опікувалася б дітьми, які потрапляють у складні життєві обставини

Певні заходи щодо розв’язання проблем дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, можна вирішити, об’єднавши зусилля органів влади на місцях, адже всі виконують загальнодержавну справу».

Виходячи з цього, Олександр Вельбівець підкреслив, що наразі в державі започатковано реформування місцевого самоврядування, здійснюються заходи з децентралізації, тому треба обов’язково передбачити у структурах об’єднаних територіальних громад службу, що опікувалася б дітьми, які потрапили у складні життєві обставини, забезпечувала їх права та захист.

На завершення голова обласної ради подякував працівникам служб за роботу і побажав консолідувати зусилля у справі опіки і захисту дітей, щоб дати суспільству повноцінних громадян.