Комісія обласної ради розглянула організаційні питання та питання порядку денного майбутньої сесії

09 лютого 2016, 17:46
Комісія обласної ради розглянула організаційні питання та питання порядку денного майбутньої сесіїЗасідання постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, культури, молодіжної політики та спорту 9 лютого 2016 року розпочалося з організаційних питань. Її члени обрали заступника голови і секретаря комісії. Ними стали відповідно Роман Похольчук та Оксана Ковбоша.

А потім приступили до розгляду одного з головних питань – проекту програми економічного та соціального розвитку Черкаської області на 2016 рік.

Інформуючи присутніх щодо основних її заходів, начальник управління економічного розвитку Департаменту регіонального розвитку облдержадміністрації Сергій Довгенко зазначив, що програма, насамперед, відповідає завданням та пріоритетним напрямам Стратегії розвитку області. В її основу покладено принцип, що цей рік повинен стати роком регіонального розвитку. Вона окреслює основні напрями, на виконання яких будуть готуватися нові профільні програми та спрямовуватися кошти державного і місцевих бюджетів, залучатися грантові кошти, хоча ряд напрямків і заходів передбачено у вже діючих програмах.

«В цілому ж в проекті ми маємо основні чотири складові, – зауважив Сергій Довгенко. – Це: місцевий та регіональний економічний розвиток, гуманітарний розвиток, охорона навколишнього природного середовища та розбудова інституціональної спроможності. Останній розділ, це те, чого не було у всіх інших програмах раніше. В ньому зібрані заходи стосовно того, як нам підвищити ефективність регіонального управління, як забезпечити сталий розвиток територіальних громад, яким чином розвивати громадянське суспільство та співпрацювати з громадськістю. Ключовим завданням, яке пронизує майже всі розділи Програми є інвестиційний розвиток. Більше уваги планується приділити розвитку малого та середнього підприємництва. Буде продовжено роботу із залучення бізнесу до системи електронних закупівель, адже впровадження електронного документообороту та інших сучасних рішень є на сьогодні нагальним і прогресивним».Комісія обласної ради розглянула організаційні питання та питання порядку денного майбутньої сесії

Інформуючи членів комісії, начальник управління економічного розвитку Департаменту регіонального розвитку облдержадміністрації Сергій Довгенко окремо виділив питання щодо заходів, передбачених програмою щодо реалізації політики об’єднання територіальних громад та їх діяльності. Буде продовжено інформаційно-роз’яснювальну роботу, надання допомоги вже сформованим громадам в плануванні свого розвитку та підтримки їх коштами ДФРР та інших джерел фінансування.

Обговоривши проект програми, члени комісії рекомендували включити його до порядку денного сесії, що відбудеться наступного тижня..

Після цього комісія перейшла до розгляду профільних питань. Було заслухано інформації про виконання ряду програм, термін дії яких закінчився у 2015 році, зокрема: «Шкільний автобус»; розвитку фізичної культури і спорту в області на 2007-2011 роки» (зі змінами від 05.03.2015 № 38-9/VІ); підтримки та розвитку сільських клубних закладів, з якими виступили відповідно начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Валерій Данилевський, начальник управління сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Максим Зеленський та заступник начальника управління культури облдержадміністрації Микола Суховий.

Натомість члени комісії ознайомилися з проектом нової програми «Шкільний автобус» на 2016-2020 роки та, підтримали її, внісши в ході обговорення ряд пропозицій, а також розглянули і підтримали зміни до програм підвищення якості шкільної природничо-математичної освіти та розвитку фізичної культури і спорту в області на 2007-2011 роки».

Окремо розглянуто питання про виконання рішення обласної ради від 28.12.2010 № 13-10/VІ «Про затвердження програми правової освіти населення Черкаської області на 2012-2015 роки» та проект нової програми правової освіти населення Черкаської області на 2016-2020 роки. Інформував членів комісії перший заступник начальника Головного територіального управління юстиції у Черкаській області Євген Спєваков. Було відзначено, що всі попередні роки заходи на виконання програми не фінансувалися, але нині є нагальна потреба виділити певні кошти, що насправді лише поліпшить якісно правову освіти, насамперед, нашої молоді.

Активно обговорювалися на засіданні і решта питань. Члени комісії підтримали проект рішення щодо реорганізації Чигиринської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІ ступенів Черкаської обласної ради та рішення щодо дострокового припинення виконання програми розвитку хортингу в Черкаській області на 2013-2017 роки; схвалили план роботи комісії на 2016 рік.

Члени комісії розглянули і Положення про постійні комісії обласної ради.

У роботі постійної комісії взяв участь, а також активно обговорював питання порядку денного, вносив пропозиції перший заступник голови обласної ради Валентин Тарасенко.