«Сьогодні ми не маємо морального права діяти формально у вирішенні питань цивільного захисту населення», – Олександр Вельбівець

09 лютого 2016, 20:42
«Сьогодні ми не маємо морального права діяти формально у вирішенні питань цивільного захисту населення», – Олександр Вельбівець9 лютого 2016 року на базі Черкаського інституту пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля МНС України пройшла нарада із підведення підсумків роботи Черкаської територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту населення і територій за 2015 рік та визначення пріоритетних завдань на 2016 рік.

Участь у засіданні взяли: голова обласної ради Олександр Вельбівець, голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко та його заступники, заступник директора Департаменту організації заходів цивільного захисту Державної служби України з надзвичайних ситуацій Олександр Лещенко, голови районних рад та адміністрацій, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, територіальних органів міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, начальники служб цивільної захисту Черкаської області, керівний склад Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи облдержадміністрації, Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в області та інші.

На початку засідання представникам служби з надзвичайних ситуацій вручили Почесні грамоти обласної ради та Почесні грамоти облдержадміністрації, а також присвоєні чергові звання.«Сьогодні ми не маємо морального права діяти формально у вирішенні питань цивільного захисту населення», – Олександр Вельбівець

Відкриваючи нараду, Юрій Ткаченко зауважив, що система цивільного захисту є однією з важливих складових національної безпеки, а запобігання виникненню надзвичайних ситуацій та ефективна ліквідація їх наслідків віднесена до одного із головних пріоритетів діяльності центральних і місцевих органів виконавчої влади.

– Рік, що минув, у плані техногенно-екологічного навантаження був для області відносно спокійним. Наслідки п’яти надзвичайних ситуацій, що виникали у 2015 році, були оперативно ліквідовані завдяки злагодженим діям органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, спеціалізованих служб цивільного захисту та підрозділів управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в області, – зазначив голова облдержадміністрації.

Слід зазначити, що у 2015 році на заходи із ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій та попередження їх виникнення було закладено резервний фонд обласного бюджету у сумі 2,5 млн. грн. У поточному році із резервного фонду обласного бюджету виділено 2 млн. 347 тис. грн.«Сьогодні ми не маємо морального права діяти формально у вирішенні питань цивільного захисту населення», – Олександр Вельбівець

Про хід реалізації державної політики у сфері цивільного захисту в області у 2015 році прозвітував директор Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи облдержадміністрації Олександр Криворучко. Він зокрема, зазначив, що головною метою роботи впродовж минулого року стало забезпечення готовності до проведення ефективних заходів захисту населення і територій при виникненні надзвичайних ситуацій, в тому числі забезпечення готовності до переводу системи цивільного захисту з мирного часу на особливий період. Для цього: проведені штабні тренування з органами управління та силами цивільного захисту із залученням фахівців Управління ДСНС в області, обласної організації товариства Червоного хреста та спеціалізованих служб цивільного захисту області, районів та міст обласного значення; вжито заходів щодо забезпечення протипожежного захисту об’єктів соціальної сфери, із масовим перебуванням громадян та підвищення вибухо- і пожежобезпеки місць зберігання військових засобів ураження; проведено перевірку готовності аварійно-рятувальних служб до дій за призначенням тощо.

«Сьогодні ми не маємо морального права діяти формально у вирішенні питань цивільного захисту населення», – Олександр ВельбівецьВажливим підґрунтям здійснення зазначених заходів є схвалення обласною радою комплексної програми функціонування та розвитку системи цивільного захисту області, забезпечення мобілізаційної готовності та мобілізації, створення регіонального матеріально технічного резерву щодо попередження і ліквідації надзвичайних ситуацій у мирний час та особливий період на 2014-2015 роки. Проект нової програми на період 2016-2017 років буде запропоновано для розгляду на черговій сесії 19 лютого. Програмою передбачено запровадження заходів щодо модернізації регіональної системи оповіщення на загальну суму 800 тис. грн.

Окрім зазначеного, з метою попередження виникнення надзвичайних ситуацій, своєчасного і повномасштабного реагування на них, надання допомоги населенню у мирний час та особливий період в області розроблено та затверджено Комплексну програму на 2014-2015 роки. Подібні програми діють в усіх районах і містах обласного значення.

З метою попередження та ліквідації надзвичайних ситуацій в області створені і діють: оперативний штаб для координації роботи з безпеки громадян та захисту об’єктів інфраструктури та Центр допомоги учасникам антитерористичної операції, що займаються сприянням соціальному захисту учасників АТО. «Сьогодні ми не маємо морального права діяти формально у вирішенні питань цивільного захисту населення», – Олександр Вельбівець

На сьогодні існує проблема у частині забезпечення регіональної системи оповіщення, адже у розділі «Заходи і завдання з виконання» Загальнодержавної цільової програми захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2013-2017 роки відсутня Черкаська область.

– Два роки тому – із початку військових подій на Сході України – ми всі чітко усвідомили для себе всю небезпеку і повноту відповідальності, що лежить на органах влади, місцевого самоврядування, відповідних служб за стан й готовність системи цивільного захисту до дій в умовах надзвичайних ситуацій. І не важливо: чи це події техногенного або природного характеру, чи навіть воєнні дії. Ці події показали певну формальність з боку відповідних служб у підходах до взаємодії і виконання завдань цивільного захисту, що й спричинило цілий ряд проблем, – наголосив Олександр Вельбівець та додав, що на сьогодні «жоден із присутніх не має морального права діяти відокремлено, підходити формально до вирішення цих питань. Особливо зважуючи на проведення реформ, надто – децентралізації влади і передачі повноважень на місця».

Як відзначив голова обласної ради, зміна цивільно-правових відносин між різними суб’єктами господарювання в значній мірі вплинула на стан і готовність спеціалізованих служб цивільної оборони в районах.

«Сьогодні ми не маємо морального права діяти формально у вирішенні питань цивільного захисту населення», – Олександр Вельбівець«Давайте будемо відвертими: на сьогодні система оповіщення через дротове радіомовлення безпідставно почала втрачати своє значення і увагу з боку відповідальних служб. Але донедавна це була найбільш ефективна і дієва система повідомлення населення про загрози чи надзвичайні ситуації», – зауважив Олександр Іванович, акцентуючи увагу присутніх на необхідності відновлення такого рівня комунікації із жителями навіть найвіддаленіших населених пунктів, враховуючи сучасні технологічні можливості й виклики сьогодення.

Голови районів і адміністрацій також висловили низку своїх зауважень і пропозицій до роботи служб цивільного захисту, автодору та інших структур, відповідальних за попередження і ліквідацію надзвичайних явищ і ситуацій.

На завершення учасники наради оглянули техніку, сили та засоби мобільної оперативної групи і спеціальних служб цивільного захисту області.