Проблемні питання внутрішньо переміщених осіб розглянули на засіданні обласного штабу

10 лютого 2016, 16:15
Проблемні питання внутрішньо переміщених осіб розглянули на засіданні обласного штабу10 лютого 2016 року перший заступник голови обласної ради Валентин Тарасенко взяв участь у засіданні обласного штабу з питань пов’язаних із соціальним забезпеченням громадян України, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення АТО. Засідання провів перший заступник голови облдержадміністрації Віталій Коваль за участі директора обласного контактного центру Лариси Ходаковської, першого заступника начальника Управління ДСНС України у Черкаській області Сергія Озерана, керівників структурних підрозділів ОДА, представників органів виконавчої влади, соціального захисту населення, громадських організацій області та інших зацікавлених сторін.

У ході засідання було обговорено актуальні питання забезпечення переміщених осіб з тимчасово окупованих територій, зокрема, щодо соціального забезпечення, розселення і працевлаштування, надання освітянських та медичних послуг тощо.

За словами директора обласного контактного центру Лариси Ходаковської, на сьогодні в області перебуває 13 037 внутрішньо переміщених осіб, зокрема 2008 дітей. Серед головних проблем цих громадян доповідач назвала пошук постійного місця проживання. На разі майже вичерпаний резерв вільного житла в області для розселення. Віталій Коваль вніс пропозицію щодо залучення до вирішення питання голів місцевих рад і новообраних сільських голів, адже в селах наразі легше вишукати вільні помешкання.Проблемні питання внутрішньо переміщених осіб розглянули на засіданні обласного штабу

З питання залучення додаткових коштів для забезпечення тимчасово переміщених Валентин Тарасенко відзначив, що на сьогодні в місцевих бюджетах вже сформувався вільний залишок коштів за минулий рік, тому є резон звертатися до рад відповідних рівнів щодо виділення матеріальної підтримки діяльності відповідальних структур, що займаються розміщенням і забезпеченням громадян цієї категорії.

Щодо соціального забезпечення переміщених заступник директора Департаменту соціального забезпечення Олександр Павлюк зауважив, що за отриманням адресної допомоги на проживання та оплату компослуг звернулось 13 349 сімей, з яких 12 963 вже призначено допомогу; 53 особи в області отримала одноразову грошову допомогу. Стосовно пенсійного забезпечення звернулося 6 406 осіб, з них 1 253 особи залишили регіон,, 5 146 особам – здійснюються відповідні нарахування.

Проблемні питання внутрішньо переміщених осіб розглянули на засіданні обласного штабуВажливою проблемою залишається працевлаштування цих громадян, адже питання актуальне для усіх жителів області загалом. Так, на облік Обласного центру зайнятості взято 1 643 особу. Із них 966 осіб мали право на отримання допомоги по безробіттю, 522 особи працевлаштовані. За направленням центрів зайнятості професійне навчання проходили 114 безробітних, у громадських роботах та інших роботах тимчасового характеру взяли участь 256 осіб та 21 особа отримала одноразово виплату допомоги з безробіття та започаткували власну справу. На разі продовжують отримувати послуги 278 осіб, в тому числі 259 осіб має статус безробітного.

Також присутні обговорили питання охоплення цих громадян освітніми і медичними послугами, інші проблемні аспекти забезпечення життєдіяльності переселенців.

За підсумками засідання дано ряд протокольних доручень керівникам структурних підрозділів та відповідальних служб із соціального забезпечення тимчасово переміщених осіб.