Депутати працювали у складі постійних комісій обласної ради

16 лютого 2016, 19:37
Депутати працювали у складі постійних комісій обласної ради16 лютого 2016 року депутати обласної ради провели засідання постійної комісії з питань регламенту, місцевого самоврядування, забезпечення правопорядку та захисту прав людини, яку провів голова комісії Олександр Лошков. Участь в обговоренні питань порядку денного постійної комісії взяли голова обласної ради Олександр Вельбівець, перший заступник голови обласної ради Валентин Тарасенко, а також представники громадських організацій – «Народна довіра Черкащини» Олена Фюдр та Голова правління Фундації «Паритет» Сергій Слинько.

Під час засідання присутні розглянули Регламент обласної ради. На обговорення представили два варіанти проекту: розроблений фахівцями обласної ради і погоджений із пропозиціями голови комісії та запропонований депутатом Анатолієм Ярішем. У ході розгляду депутати вирішили за основу взяти проект обласної ради та вносити зміни чи пропозиції в документ постатейно.

Найбільш дискусійним став пункт про участь у роботі пленарних засіданнях сесій обласної ради громадськості, а саме – чисельних груп осіб. Проектом Регламенту визначено, що на пленарних засіданнях обласної ради можуть бути присутніми громадяни, представники громадських організацій у кількості, обумовленій технічними можливостями приміщення. Однак, за словами представників громадськості, ці умови є перешкоджанням участі громадян у публічному заході, їх доступу до публічної інформації.Депутати працювали у складі постійних комісій обласної ради

Виключив доречність такого трактування голова обласної ради, зауваживши, що готувався проект Регламенту виключно задля забезпечення роботи депутатів у сесійній залі та із урахуванням досвіду пленарних засідань, що вже відбулися у сьомому скликанні.

– Не зрозумійте нас неправильно. Головне завдання цього положення – спрямувати роботу представницького органу у толерантне і конструктивне русло. І в жодному разі не для того, аби відгородити вас – громадськість від того, які рішення приймаються у сесійній залі. Люди мають бачити, як вони розглядаються, як приймаються, хто як голосує тощо, – наголосив Олександр Вельбівець.

У той же час він наголосив на неприйнятності перетворення пленарних засідань на майданчик для політичних чи особистих протистоянь. Спираючись на практику перших пленарних засідань члени комісії підтримали голову обласної ради щодо того, що зачасту участь «представників громадськості» була потрібна тим особам, які розуміли, що може відбутися несприятливе для них голосування, отож їм був потрібний тиск «громадськості», щоб вплинути на це голосування.Депутати працювали у складі постійних комісій обласної ради

За результатами розгляду депутатами внесено ряд пропозицій і змін до проекту Регламенту та запропоновано його для розгляду на сесії. Також члени постійної комісії обговорили інші профільні питання.

Цього ж дня відбулося засідання постійної комісії з питань агропромислового розвитку та земельних відносин під головуванням Олександра Лупашка. Зокрема, депутати обговорили й підтримали Програму економічного і соціального розвитку Черкаської області на 2016 рік, Положення про постійні комісії обласної ради, схвалили план роботи постійної комісії, а також звернення депутатів обласної ради до центральних органів влади про внесення змін до чинного законодавства щодо передачі органам місцевого самоврядування повноважень в частині передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, розглянули інші профільні питання.