Представники влади, бізнесу і профспілок області обговорили ключові питання забезпечення соціальної справедливості

17 лютого 2016, 11:15
Представники влади, бізнесу і профспілок області обговорили ключові питання забезпечення соціальної справедливості16 лютого 2016 року голова обласної ради Олександр Вельбівець взяв участь у засіданні «круглого столу» із нагоди Дня соціальної справедливості. Зустріч відбулася за участі першого заступника голови облдержадміністрації Віталія Коваля, представників територіальних органів виконавчої влади, соціальних партнерів і профспілкового активу у приміщенні Федерації профспілок області.

Під час засідання присутні обговорили питання працевлаштування та забезпечення соціального захисту громадян, заслухали інформацію представників обласного Центру зайнятості, фіскальної служби, а також пропозиції соціальних партнерів і бізнесових кіл, профспілкових організацій щодо дотримання прав та відстоювання інтересів працюючих громадян.

Звертаючись до зібрання голова Федерації профспілок області Петро Шевченко зауважив, що на сьогодні пріоритетними завданнями роботи профспілок є контроль за додержанням законодавства про оплату праці, дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці, належного оформлення трудових відносин тощо. З цією метою профспілки усіх рівнів працюють над якісним покращенням пропонованих законодавчих і нормативних документів, що ухвалюють центральні органи влади, відстоюють право громадян на соціальний захист через страйки і демонстрації.Представники влади, бізнесу і профспілок області обговорили ключові питання забезпечення соціальної справедливості

Про ситуацію на ринку праці поінформувала присутніх заступник директора Черкаського обласного центру зайнятості Світлана Качанова. Вона зазначила, що в останні роки стрімко скоротилась зайнятість населення, поширеними стала часткова або сезонна зайнятість, збільшився рівень безробіття. Все це стало наслідком економічного спаду, втрати виробничих потужностей в промисловості і сільському господарстві, що донедавна забезпечували роботою значну частину населення. щодо сільгоспвиробництва ще одним фактором зменшення стало застосування інноваційних засобів і технологій, що мінімізують використання робочої сили.

Однак, багато прикладів умисного приховання виробниками реальної кількості працюючих на підприємствах, що призводить до відтоку коштів в «тінь» та відсутності соціального забезпечення і гарантій робітникам. Про це зауважив начальник управління доходів і зборів з фізичних осіб Головного управління Державної фіскальної служби у Черкаській області Володимир Жаврід. За його словами в «тіні» залишається близько 57 млн. грн. надходжень. В майбутньому це, перш за все, відсутність соціальних гарантій і пенсійного забезпечення працюючого, а також втрати місцевих бюджетів від недоотримання податків з доходів (основного джерела поповнення бюджетів).

Представники влади, бізнесу і профспілок області обговорили ключові питання забезпечення соціальної справедливостіОдним із найпоширеніших проявів тіньової зайнятості є виплата заробітної плати в «конвертах» та комбіновані форми оплати праці, які передбачають приховування реальної величини отриманої заробітної плати. За словами голови обласної ради Олександра Вельбівця, реальні важелі впливу на ситуацію, що склалася, фактично мають лише органи фіскальної служби через продовження дії Мораторію на проведення перевірок бізнесу.

«На сьогодні органи місцевого самоврядування фактично позбавлені впливу на товаровиробників в частині виведення прибутків з «тіні», контролю за дотриманням трудових і соціальних гарантів працюючим. Робота і висновки комісій, створених за участі представників відповідних служб, місцевих органів влади та самоврядування носять лише консультативно-дорадчий характер. Тому я переконаний і наполягаю, що місцева влада – надійний партнер для профспілок і фіскальної служби, адже лише об’єднавши наші повноваження і зусилля зможемо забезпечити зайнятість і соціальний захист громадян, гідну оплату праці і соціальний діалог, а також повноцінне наповнення бюджетів», – наголосив Олександр Вельбівець.