«Місцеві громади зможуть забезпечити належний соціальний захист. Головне: раціонально використовувати наявний ресурс», – Олександр Вельбівець

25 лютого 2016, 21:01
«Місцеві громади зможуть забезпечити належний соціальний захист. Головне: раціонально використовувати наявний ресурс», – Олександр Вельбівець25 лютого 2016 року голова обласної ради Олександр Вельбівець та перший заступник голови облдержадміністрації Віталій Коваль взяли участь у засіданні колегії Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, яке провів начальник департаменту Руслан Чикало.

Звертаючись до присутніх перший заступник голови ОДА Віталій Коваль зазначив, що одним із найважливіших на сьогодні – є питання забезпечення соціального захист учасників АТО та їх сімей: «На Черкащині діє затверджена рішенням сесії обласної ради комплексна програма соціального та медичного забезпечення, адаптації, психологічної реабілітації, професійної підготовки та перепідготовки учасників антитерористичної операції на 2015-2017 роки».

Він також додав, що згідно із законодавством, статус учасника бойових дій передбачає понад 20 різновидів пільг, серед яких пільги на оплату житлово-комунальних послуг, послуг зв’язку, придбання палива, отримання разової грошової допомоги до 5 травня, санаторно-курортне лікування, захист прав на працю, право на першочергове отримання житла тощо.«Місцеві громади зможуть забезпечити належний соціальний захист. Головне: раціонально використовувати наявний ресурс», – Олександр Вельбівець

За словами директора Департаменту соціального захисту населення Руслана Чикала, Черкащина посідає друге місце в Україні за рівнем охоплення населення Програмою житлових субсидій. Минулого року субсидію отримали 224 тисячі сімей на загальну суму 1,1 млрд. грн.

«Якщо середній розмір фактично наданих субсидій у грудні 2014 року становив 350,5 грн., то вже у грудні 2015 року цей показник сягнув 1 303,7 грн.», – зазначив Руслан Олександрович.

Про новації, запроваджені в роботі соціальних служб минулого року розповіла начальник управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради Галина Кучер. Вона ознайомила присутніх із напрацюваннями Єдиного центру соціальних послуг – першого в Україні пілотного проекту, який вже другий рік працює в Умані.

«Місцеві громади зможуть забезпечити належний соціальний захист. Головне: раціонально використовувати наявний ресурс», – Олександр ВельбівецьЗ окремих питань, що були озвучені у ході колегії також висловився голова обласної ради Олександр Вельбівець. Зокрема, він зазначив, що на сьогодні в країні є дуже багато соціальних проблем, адже в жодній іншій країні світу, певно, немає такої кількості соціально уразливих категорій населення. Це, зокрема, чорнобильці, воїни-афганці, а останнім часом додалася значна кількість бійців АТО, які потребують соціального забезпечення різного спрямування.

– На сьогодні значна частка видатків із державного бюджету спрямовується саме на забезпечення цих соціальних груп і категорій. Але ми бачимо, що й цих коштів далеко недостатньо… В сучасних умовах децентралізації і передачі повноважень (у тому числі й фінансових) на місця громади і їх керівництво має для себе чітко зрозуміти, що основний фінансовий ресурс наразі зосереджений у їхніх руках. А отже вони повинні доцільно його використати, враховуючи, в тому числі й соціальні видатки і забезпечення, що після реформи є також їх відповідальністю. І ми знаємо, що на разі фінансового ресурсу для цього у громад буде більше. Тож ще раз наголошую: головне – раціонально його розподілити, – наголосив Олександр Іванович.