Постійна комісія детально обговорила питання бюджету за 2015 рік та проекту змін до бюджету на 2016 рік, що вносяться на пленарне засідання обласної ради

22 березня 2016, 19:22
Постійна комісія детально обговорила питання бюджету за 2015 рік та проекту змін до бюджету на 2016 рік, що вносяться на пленарне засідання обласної ради22 березня 2016 року проведено засідання постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів, на якому розглянула питання, що внесено до порядку денного майбутньої сесії обласної ради. Це – звіт про виконання обласного бюджету за 2015 рік та внесення змін до рішення обласної ради від 29.12.2015 №2-3/VII «Про обласний бюджет на 2016 рік».

У роботі комісії взяли участь голова обласної ради Олександр Вельбівець і перший заступник голови обласної ради Валентин Тарасенко.

З обох питань порядку денного інформувала присутніх директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Наталія Кравченко. Вона повідомила, що за звітний період до обласного бюджету надійшло 4 116 273,5 тис. грн. доходів, з них: до загального фонду – 3 928 822,7 тис. грн., спеціального фонду – 187 450,8 тис. грн.

У складі доходів обласного бюджету: доходи загального фонду (без міжбюджетних трансфертів) – 405 248,5 тис. грн.; доходи спеціального фонду (без міжбюджетних трансфертів) – 154 869,8 тис. грн.; базова дотація – 36 385,8 тис. грн.; стабілізаційна дотація – 53 685,8 тис. грн.Постійна комісія детально обговорила питання бюджету за 2015 рік та проекту змін до бюджету на 2016 рік, що вносяться на пленарне засідання обласної ради

Окрім того, надходили освітня, медична субвенції, субвенції на виплату допомоги сім\'ям з дітьми, малозабезпеченим сім\'ям, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам та тимчасової державної допомоги дітям; надання пільг та житлових субсидій населенню на оплату електроенергії, природного газу, послуг тепловодопостачання і водовідведення, квартирної плати, вивезення побутового сміття та рідких нечистот; пільг з послуг зв\'язку, інших передбачених законодавством пільг та компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян; надання пільг та житлових субсидій населенню на придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу; виплату державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, за принципом «гроші ходять за дитиною»; будівництво (придбання) житла для сімей загиблих військовослужбовців, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, а також для інвалідів I - II групи з числа військовослужбовців, які брали участь у зазначеній операції, та потребують поліпшення житлових та ряд інших.

Видатки обласного бюджету проведені у сумі 4 029 530,2 тис. грн., у тому числі по загальному фонду – 3 741 222,8 тис. грн., спеціальному – 288 307,4 тис. грн.

Постійна комісія детально обговорила питання бюджету за 2015 рік та проекту змін до бюджету на 2016 рік, що вносяться на пленарне засідання обласної радиУ складі спеціального фонду обласного бюджету видатки: бюджетних установ за рахунок власних надходжень – 165 269,7 тис. грн.; бюджету розвитку – 91 365,5 тис. грн.; на проведення робіт, пов’язаних із будівництвом, реконструкцією, ремонтом та утриманням автомобільних доріг (за рахунок залишку відповідних коштів на початок року) – 1 543,5 тис. грн.; на охорону навколишнього природного середовища – 2 123,1 тис. грн.; на охорону і раціональне використання земель – 1 437,5 тис. грн.; за рахунок допомоги, наданої Європейським Союзом – 2 242,7 тис. грн.; обслуговування кредитів – 6,3 тис. грн.

Із загального обсягу видатків іншим бюджетам протягом звітного періоду з обласного бюджету перераховано: стабілізаційної дотації – 37 470,8 тис. грн.; субвенцій з державного бюджету – 2 405 071 тис. грн.; субвенцій за рахунок коштів обласного бюджету – 43 231,5 тис. грн. Надано кредитів із загального фонду – 944,0 тис. грн., спеціального фонду – 499,2 тис. грн. Повернуто кредитів до спеціального фонду – 860,8 тис. грн.

Керуючись пунктом 17 частини першої статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» члени комісії вирішили підтримати проект рішення і рекомендували внести питання до порядку денного сесії для затвердження цього звіту.

Потім депутати обговорили проект змін до обласного кошторису 2016 року. Зокрема, Наталія Миколаївна зазначила, що викликані вони змінами до Бюджетного кодексу України в частині міжбюджетних трансфертів, розподілом додаткового ресурсу, зміною бюджетних призначень за рахунок коштів обласного бюджету та отриманням додаткових коштів з держбюджету.

Перше, екологічний податок із складу доходів загального фонду передається до спеціального фонду. Тому, з метою збалансування обласного бюджету по фондах за доходами та видатками, вільний залишок коштів загального фонду у сумі 12 950,0 тис. грн. спрямовується на утримання установ ветеринарної медицини; з бюджету розвитку вилучаються видатки, які планувалися за рахунок екологічного податку і перерозподіляються на природоохоронні видатки.Постійна комісія детально обговорила питання бюджету за 2015 рік та проекту змін до бюджету на 2016 рік, що вносяться на пленарне засідання обласної ради

В частині міжбюджетних трансфертів відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 04.02.2016 № 41 обласному бюджету передбачена стабілізаційна дотація в обсязі 13 884,6 тис. грн. на вирішення проблем професійно-технічної освіти. У проекті рішення передбачено розподіл цієї дотації між містами обласного значення.

Окрім того, перерозподіл коштів передбачено по управлінню охорони здоров’я облдержадміністрації для надання субвенції з обласного бюджету місцевим бюджетам для проведення лабораторних обстежень хворих, які отримують лікування методом гемодіалізу у філіях КЗ «Черкаська обласна лікарня Черкаської обласної ради», а саме Уманському та Звенигородському районному бюджету.

Найбільша питома вага припадає на зміни, пов’язані з розподілом додаткового ресурсу.

Наталія Кравченко зазначила, що він сформувався за рахунок вільного залишку коштів загального фонду, залишків освітньої, медичної субвенцій та цільових залишків коштів спеціального фонду.

Серед найбільших за напрямами: спрямування коштів на забезпечення централізованих заходів з лікування хворих на цукровий та нецукровий діабет – 31,5 млн. грн., кошти містам та районам на лікування хворих нефрологічного профілю методом гемодіалізу – 19 млн. грн., придбання установам охорони здоров’я медичного обладнання та їх ремонт – 5,2 млн. грн. поліпшення матеріально-технічної бази закладів освіти – 6,5 млн. грн., придбання підручників – 2 млн. грн. та придбання шкільних автобусів для сільських закладів освіти – 12,6 млн. грн., фінансування ряду інших обласних програм.Постійна комісія детально обговорила питання бюджету за 2015 рік та проекту змін до бюджету на 2016 рік, що вносяться на пленарне засідання обласної ради

В рамках виконання обласної програми «Турбота» виділено 250 тис. грн. для виплати матеріальної допомоги у сумі 50 тис.грн. членам сімей загиблих в АТО та 508 тис. грн. для виплати щомісячної допомоги політичним в’язням та репресованим.

Серед найбільших об’єктів бюджету розвитку – спільний проект щодо відкриття обласного перинатального центру, на матеріально-технічне забезпечення якого виділено 3,5 млн. грн. з обласного бюджету та планується залучення такого ж обсягу ресурсу з міст та районів.

Внесені пропозиції щодо їх розподілу у членів комісії заперечень в основному не викликали.

Певні неузгодження, що вимагали додаткових роз’яснень, стосувалися спрямування коштів на окремі природоохоронні заходи. В цій позиції одностайного голосування не було. Водночас в питанні фінансування для завершення будівництва меморіального комплексу на площі воїнів-інтернаціоналістів прийнято рішення виділити на цей об’єкт 1,3 млн. грн., як це передбачено у проекті.

В результаті обговорення депутати підтримали проект рішення і рекомендували його до порядку денного сесії.

Вищезазначені питання будуть обговорені на засіданні президії обласної ради.

Також депутати обрали заступником голови постійної комісії представника депутатської фракції політичної партії ВО «ЧЕРКАЩАНИ» Володимира Павличука.