Олександр Вельбівець взяв участь у відкритті пам’ятника борцям за волю України, в ході якого оголошено про дводенне Свято вояцької звитяги на Черкащині

23 квітня 2016, 19:42
Олександр Вельбівець взяв участь у відкритті пам’ятника борцям за волю України, в ході якого оголошено про дводенне Свято вояцької звитяги на Черкащині23 квітня 2016 року в обласному центрі на Алеї Слави відкрито пам’ятник борцям за волю України та оголошено про початок дводенного Свята вояцької звитяги.

Участь в урочистостях взяли Віце-прем’єр-міністр України В’ячеслав Кириленко, народний депутат України Олег Петренко, голова обласної ради Олександр Вельбівець, голова обласної державної адміністрації Юрій Ткаченко, міський голова м. Черкас Анатолій Бондаренко, представники громадськості.

Розпочалися заходи із заспіву кобзаря Тараса Силенка, під час якого вишикувалися колони бійців полку “Азов”, Легіону “Свобода”, козацьких організацій та 10-ти військових моряків – курсантів факультету Військово-Морських Сил України Національного університету «Одеська морська академія» з прапором Військово-Морських Сил України. Серед них – троє зі Севастополя, з колишньої академії ім. Нахімова, які заспівали Гімн України на плацу під час підняття прапора окупантів, що анексували Крим, четверо – із Севастопольського військово-морського ліцею, які залишилися вірними Україні.

Олександр Вельбівець взяв участь у відкритті пам’ятника борцям за волю України, в ході якого оголошено про дводенне Свято вояцької звитяги на ЧеркащиніНа початку дійства до освячення пам’ятника було запрошено митрополита Черкаського і Чигиринського УПЦ Київського патріархату Іоанна, а відкрити і зняти полотнище було надано право бійцям, нинішнім Героям, які відзначилися, захищаючи українську землю на Сході України від російського агресора.

З вітальним словом до присутніх звернувся В’ячеслав Кириленко, який наголосив, що
ми відкриваємо цей монумент у серці України, в Черкасах, пам’ятаючи не лише про героїв минувшини, але й про теперішніх героїв, які зараз день і ніч пильнують українські простори від москаля.

Олександр Вельбівець взяв участь у відкритті пам’ятника борцям за волю України, в ході якого оголошено про дводенне Свято вояцької звитяги на Черкащині«А москаль не спить! Продовжує зазіхати на нашу землю і прикривається різними угодами, прикривається розмовами про громадянський конфлікт. Бажання ж в нього одне – відновити своє панування тут, в Україні, щоб в Черкасах не ми з вами стояли, а нога окупанта в їхніх брудних скривавлених чоботях. Але це зовнішній фронт, а ще є внутрішній. Ви може помітили, як впроваджується думка, що українська мова нібито неважлива, бо «какая разніца». Мовляв, неважлива пісня, книжка, фільм українською мовою. Та це профанація, бо в Європі кожен народ, кожна нація важливі і прикметні своєю самобутністю! Ми не раз рятували Європу від орди. І зараз наші східні кордони захищають Європу від путінської навали, – заявив Кириленко і завершив закличним: «Слава Україні!».

Потім з нагоди відкриття пам’ятника борцям за волю України присутніх привітали очільники області – голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко та обласної ради Олександр Вельбівець.

Олександр Вельбівець взяв участь у відкритті пам’ятника борцям за волю України, в ході якого оголошено про дводенне Свято вояцької звитяги на Черкащині– Всі ми розуміємо, що воля і незалежність не дарується, її здобувають, виборюють та відстоюють віками, – зазначив Олександр Іванович. – У боротьбі за нашу із вами свободу й оновлення держави заплачено величезну ціну: своє життя віддали найкращі. Сотні високих слів і подяк – ніщо в порівнянні із тим, що зробили вони. І ми повинні про це завжди пам’ятати та на їхньому прикладі виховувати майбутні покоління. Ми зобов’язані підтримувати батьків та рідних загиблих воїнів. Вони виховали достойних синів і заслуговують на нашу шану та увагу.

Голова обласної ради також підкреслив, що дуже символічно, що відкриття монументу відбувається у дні вшанування подвигу героїв-холодноярців, які є взірцем патріотизму, відчайдушної боротьби за свій народ, та завершив виступ такими словами: «Цей монумент – Небесним Сотням, тисячам, мільйонів, які у мирній праці і в боях примножували славу України, в її незламність прокладали шлях».

З великою увагою присутні також сприйняли виступи голови ВО «Свобода» Олега Тягнибока, колишнього бійця полку «Азов», а нині народного депутата України від Черкащини Олега Петренка та курсанта факультету Військово-Морських Сил України Національного університету “Одеська морська академія” Олекси Мацієвського, який залишився вірним Україні і відхилив пропозицію залишитися в окупованому Криму.Олександр Вельбівець взяв участь у відкритті пам’ятника борцям за волю України, в ході якого оголошено про дводенне Свято вояцької звитяги на Черкащині

На завершення президент Історичного клубу «Холодний Яр» Роман Коваль, який вів урочистості, оголосив, що наступного дня в Холодному Яру заплановано відкрити не один пам’ятник Героям України. Зокрема, Чучупакам, гайдамацькому ватажкові 18-го століття Гнатові Голому, а на Хуторі Буда – полеглим воїнам на Донбасі.

Олександр Вельбівець взяв участь у відкритті пам’ятника борцям за волю України, в ході якого оголошено про дводенне Свято вояцької звитяги на Черкащині«Бо від Київської Русі і донині українці завжди захищали своє право жити на цій Богом даній землі», – підкреслив він та запросив усіх учасників сьогоднішнього дійства до урочистої ходи в Долину троянд та перегляду показових виступів і майстер-класів українських бійців, святкового концерту, а вечірньої пори – смолоскипового Маршу Пам’яті до монумента Богдану Хмельницькому, де буде проголошено Присягу пам’яті Героїв.

Додамо, що сам пам\'ятник це - конусоподібна гранітна стела з 15-тиметровим шпилем, з орнаментною металоковкою та променевим нижнім освітленням. У підніжжі розміщені пам\'ятні стели-блоки, на яких викарбувана посвята тим, хто боровся за волю України. На вершині розміщено фігуру Архистратига Михаїла.