30 років із дня Чорнобильської катастрофи: не допустити повторення лиха

26 квітня 2016, 15:17
30 років із дня Чорнобильської катастрофи: не допустити повторення лиха 26 квітня 2016 року у Міжнародний день пам’яті Чорнобиля біля Меморіалу жертвам аварії в Черкаському інституті пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля відбулися пам’ятні заходи з нагоди 30-х роковин ядерної трагедії.

Відбувся мітинг-реквієм за участі рятівників-ліквідаторів наслідків катастрофи, курсантів, студентів та викладачів інституту. Також вшанували героїв-чорнобильців голова обласної ради Олександр Вельбівець, перший заступник голови облдержадміністрації Віталій Коваль, ректор національного університету ім. Б. Хмельницького Олександр Черевко, начальний управління освіти і науки облдержадміністрації Валерій Данилевський, голова обласної федерації профспілок Петро Шевченко та інші.30 років із дня Чорнобильської катастрофи: не допустити повторення лиха

– Із плином часу ми все більше розуміємо, від якої страшної біди було врятовано нашу країну і світ. Чорнобильська катастрофа сколихнула світ не лише своєю величезною руйнівною силою. А, передусім, – мужністю тих, хто зіткнувся із її страшними наслідками… Рятуючи світ ви пожертвували задля нас найдорожчим – своїм життям! Забути про це ми не маємо права! Адже кожен із вас – герой, який ціною власного здоров’я врятував життя мільйонів, – наголосив Олександр Вельбівець, звертаючись до присутніх ліквідаторів.

30 років із дня Чорнобильської катастрофи: не допустити повторення лиха Саме рятівники-вогнеборці першими стали на захист людства після вибуху на четвертому реакторі ЧАЕС. 28 пожежників інституту першими стали наперекір атомній біді, побувавши в самому епіцентрі ядерної катастрофи. Шестеро з них, отримавши надвисоку дозу опромінення втратили найцінніше – своє життя.

Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять про тих, хто брав участь у ліквідації наслідків аварії та подякували за їх мужність і героїзм, врятовані мільйони життів українців.

На завершення заходів запрошені відвідали музей, в експозиціях якого відображена історія навчального закладу, його бойові та спортивні традиції, стенди, присвячені шанованим випускникам закладу.