«Овіяний легендами і славою гетьманства – наш Суботів, величний і простий»

08 серпня 2016, 18:13
«Овіяний легендами і славою гетьманства – наш Суботів, величний і простий»5 серпня 2016 року жителі Чигиринщини пишно і урочисто відзначили знаменну для краю дату – 400-річчя першої писемної згадки про с. Суботів. Це село, з небагатьох на Україні, що має таку славетну і нелегку долю: бути батьківщиною великого гетьмана України Богдана Хмельницького. Саме звідси бере свій початок українська державність, виборена народом у повстаннях і революціях. Село донині залишається духовною святинею, що осяває історичні шляхи усього українського народу.

Цього дня на гостину до Суботова з’їхались гості з усіх куточків Черкащини. Відкрили урочистості фанфари та козацькі литаври і на імпровізовану сцену в центрі села вийшли сучасні суботівські козаки та сам гетьман Богдан Хмельницький, який звернуся до нащадків крізь призму 400-річної історії. Про славну біографію Суботова розповів і Заслужений працівник культури, заступник генерального директора НІКЗ «Чигирин» Віктор Лазоренко.«Овіяний легендами і славою гетьманства – наш Суботів, величний і простий»

Потім хвилиною мовчання учасники урочистостей вшанували пам’ять усіх безстрашних воїнів, що склали свої життя на вівтар боротьби за свободу і незалежність рідної країни.

Під акорди пісні «Зеленеє жито, зелене» присутні привітали почесних гостей. Серед них – перший заступник голови обласної ради Валентин Тарасенко, голова Чигиринської районної ради Валентина Алєксєвець та голова райдержадміністрації Володимир Клименко та відомі вихідці села – зокрема, проректор з гуманітарно-виховних питань Черкаського державно-технологічного університету Валентин Лазоренко.

«Овіяний легендами і славою гетьманства – наш Суботів, величний і простий»Від душі вітаючи краян із визначним святом Валентин Тарасенко висловив щире захоплення цією увінчаною славою і звитягою місциною. Принагідно перший заступник голови обласної ради зачитав вітальну адресу із 400-річчям першої писемної згадки про с. Суботів, надісланої головою Верховної ради України Андрієм Парубієм:

«Бережіть і шануйте від роду до роду багату історичну спадщину та народні звичаї, примножуйте свої здобутки для нащадків. Хай добробут і злагода панують у кожній хаті, зростають здоровими, щасливими та розумними ваші діти й онуки – гідні громадяни вільної Української держави».

Щиросердечно вітали земляків голови районної ради та райдержадміністрації. Серед іншого, вони висловили вдячність громаді шанобливе ставлення до власної історії та побажали всіляких гараздів майбутнім поколінням, закликали їх жити з вірою в серці: «З вірою в Бога, вірою в Україну, вірою в правду та справедливість».«Овіяний легендами і славою гетьманства – наш Суботів, величний і простий»

Передав вітальну адресу жителям Суботова і голова обласного Товариства Червоного Хреста Іван Гретченко, теж суботянин, захоплений історією та сьогоденням рідного краю.

Разом із привітаннями голова РДА Володимир Клименко виконав і почесну місію – передав почесну відзнаку Президента України – пам’ятну медаль «25 років виведення військ з Афганістану» мешканцю Суботова Анатолію Родньому.

Завершилися урочистості святковим концертом у виконанні місцевих і запрошених самодіяльних колективів, відомих співаків.

Фоторепортаж