Комунальні підприємства області підбили підсумки діяльності за півріччя

15 серпня 2016, 11:46
Комунальні підприємства області підбили підсумки діяльності за півріччяДнями у м. Чигирин, під керівництвом першого заступника голови обласної ради Валентина Тарасенка, відбулася виїзна нарада з питань підбиття підсумків фінансово-господарської діяльності у І півріччі 2016 року підприємств обласної комунальної власності. У ній взяли участь начальник управління майном обласної комунальної власності Віталій Петров, працівники відділів управління, а також керівники та головні бухгалтери госпрозрахункових підприємств обласної комунальної власності.

Засідання відбулося на базі філії обласного комунального підприємства «Фармація» Чигиринської центральної районної аптеки №118. До початку пленарної роботи директор районної аптеки Микола Мотренко ознайомив присутніх із роботою підприємства, поділився досвідом успішної конкурентної боротьби на фармацевтичному ринку району та продемонстрував ряд естетичних переваг аптеки: міні-музей історії фармацевтики, куточок відпочинку і навіть безкоштовні ваги, встановлені для потреб відвідувачів.Комунальні підприємства області підбили підсумки діяльності за півріччя

Розпочинаючи нараду, перший заступник голови обласної ради відзначив, що за останні півроку переважна більшість підприємств показали позитивну динаміку у своїй роботі.

– Головними критеріями роботи підприємств і установ обласної комунальної власності були й залишаються: рівень виконання головних функцій підприємства, отримані прибутки, сплачені податки та динаміка підвищення заробітної плати. Саме за цими показниками ми й оцінювали роботу ваших підприємств… Слід сказати, що півріччя видалось не з легких. Специфіка вимагала від комунальних підприємств орієнтації на поглиблений аналіз і пошук нових шляхів у вирішенні проблем, а для деяких – подолання збитковості. Однак заплановані на початку року заходи із підвищення конкурентної спроможності і збільшення прибутків підприємств, злагоджена робота колективів все ж дали свої результати, – відзначив Валентин Петрович.Комунальні підприємства області підбили підсумки діяльності за півріччя

Як зазначив начальник управління майном обласної комунальної власності Віталій Петров, протягом звітного періоду 19 комунальних підприємств позитивно спрацювали та отримали прибутку до оподаткування на суму 2 млн. 975 тис. грн. Зокрема, обласними підприємствами реалізовано продукції та надано послуг на суму 115 млн. 22 тис. грн. (на 16% більше, ніж в аналогічному періоді 2015 року); сплачено податків до бюджетів всіх рівнів на суму 8 млн. 160 тис. грн. (на 13% більше в порівнянні з минулим роком); середньомісячна заробітна плата зросла проти рівня минулого року на 20% і становить 3 111 грн.

Комунальні підприємства області підбили підсумки діяльності за півріччяОдним із джерелом поповнення доходу підприємств є орендна плата. На сьогоднішні загальна площа орендованих приміщень на всіх об’єктах становить 59,1 тис. м2. Протягом І півріччя 2016 року нараховано орендної плати на суму 3 млн. 263 тис. грн. (на 360,8 тис. грн. більше в порівнянні з минулим роком). За встановленим нормативом розподілу орендної плати до загального фонду обласного бюджету надійшло близько 1 млн. 92 тис. грн. (в т. ч. 387,5 тис. грн. за оренду цілісно майнових комплексів).

Про роботу аптечної мережі, заходи щодо подолання кризових явищ і заборгованості на підприємстві доповіла в.о. директора КП «Фармація» Валентина Ніколенко. Вона зазначила, що з початку року колектив підприємства успішно виконує розроблений на 2016 рік план заходів щодо забезпечення прибутковості роботи та за звітний період вже має позитивні показники діяльності.

Комунальні підприємства області підбили підсумки діяльності за півріччя«Нарешті, за останні три роки ми маємо позитивний баланс. Як це відображено в цифрах: нерозподілений прибуток за результатами першого півріччя складає 55 тис. грн.; дохід від реалізації продукції збільшився на 28%. Поточну кредиторську заборгованість скорочено на 17%. Отримали 587 тис. грн. додаткового доходу, що майже в тричі більше попереднього року. Операційні витрати зменшились на 4%. Фінансовий результат до оподаткування склав 1 649 тис. грн., а чистий прибуток – 1 468 тис. грн.», – зазначила Валентина Ніколенко.

Позитивну динаміку також продемонстрували комунальні підмства «Черкаське бюро технічної інвентаризації» та «Облархбюро», про що поінформували присутні керівники.

Комунальні підприємства області підбили підсумки діяльності за півріччяПопри те, за словами першого заступника голови обласної ради, залишається ще над чим працювати далі. Серед проблем зазначено, що у звітному періоді 5 комунальних підприємств отримали збитки на загальну суму 3 млн. 485 тис. грн. Це, зокрема, такі комунальні підприємства: Камʼянська центральна районна аптека, «Аеропорт Черкаси», «Облпаливо» та інші.

На завершення, присутні обговорили окремі законодавчі новації в сфері управління майном, питання про підготовку підприємств до осінньо-зимового періоду тощо. Також Валентин Тарасенко вручив Почесні грамоти обласної ради найкращим працівникам комунальних підприємств.