Питання використання природних ресурсів та об’єктів заповідного фонду будуть внесені до порядку денного сесії

12 вересня 2016, 13:38
Питання використання природних ресурсів та об’єктів заповідного фонду будуть внесені до порядку денного сесії12 вересня 2016 року проведено засідання постійної комісії обласної ради з питань екології, використання природних ресурсів та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій. Вів його голова комісії Костянтин Омаргалієв.

В роботі постійної комісії взяв участь голова обласної ради Олександр Вельбівець.

Одними з перших члени комісії розглянули і рекомендували для розгляду на пленарному засіданні обласної ради проекти рішень про надання погодження КП \"Водоканал\" Тальнівської міської ради на користування ділянками надр з метою геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку, родовища прісних підземних вод в адмінмежах Здобутківської сільської ради Тальнівського району та Тальнівської міської ради, а також товариству з обмеженою відповідальністю «Напої плюс» м. Жашків на користування ділянками надр Жашківського родовища з метою видобування питних підземних вод.

Водночас вони відхили питання щодо приведення існуючого поділу лісів у відповідність до Порядку поділу лісів на категорії ПАТ «Племінний завод дослідне господарство «Золотоніське» через недостатнє обґрунтування рішення. Питання використання природних ресурсів та об’єктів заповідного фонду будуть внесені до порядку денного сесії

Конструктивно депутати розглянули питання про території та об’єкти природно-заповідного фонду області (Гідрологічний заказник «Білоусівський» Драбівський район). Основною метою вирішення проблеми є зміна меж територій та об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення області у відповідності до вимог Закону України «Про природно-заповідний фонд України».

Підставою для прийняття рішення з цього питання є наукові обґрунтування щодо розширення цих меж. Місцевість характеризується високими показниками наукової та екологічної цінності. Формування лісових угрупувань пухнастоберезового лісу із домінуванням бореального виду берези пухнастої є унікальним явищем Лівобережного Лісостепу країни.

Тому депутати рекомендували внести до порядку денного сесії обласної ради це питання та підтримати рішення Білоусівської сільської ради Драбівського району Черкаської області від 22.06.2016 № 8-4/VІІ щодо розширення меж гідрологічного заказника місцевого значення „Білоусівський” площею 12,4 га – з 147,3 га до 159,7 га за рахунок земель запасу в адміністративних межах Білоусівської сільської ради Драбівського району (без вилучення).Питання використання природних ресурсів та об’єктів заповідного фонду будуть внесені до порядку денного сесії

Не залишили поза увагою звернення народного депутата України Левченка Ю.В. щодо прийняття рішення про введення мораторію на вирубку зелених насаджень в об’єктах природно-заповідного фонду області та щодо порушень, на його думку, чинного законодавства при будівництві птахопідприємства ПАТ «Миронівський хлібопродукт» на території Рацівської сільської ради Чигиринського району. Звернення депутата прийняли до відома. За результатами його розгляду буде дано відповідь.

Окремо було розглянуто лист громадської спілки «Агенція підтримки підприємництва та інвестицій» щодо заходів із спасіння басейну річки Тясмин і звернення громадських організацій щодо заборони будівництва Канівської ГАЕС.

Присутніх на засіданні було інформовано, що при облдержадміністрації створено робочу групу, яка опікується цими питаннями і до складу якої включено представників громадських організацій. Без їх участі, а також науковців та експертів, порушені в листі проблеми розглядатися не будуть і рішення не прийматимуться.