Олександр Вельбівець взяв участь у засіданні колегії облдержадміністрації

13 вересня 2016, 12:39
Олександр Вельбівець взяв участь у засіданні колегії облдержадміністрації12 вересня 2016 року голова обласної ради Олександр Вельбівець взяв участь у засіданні колегії облдержадміністрації, на якій розглянуто два питання – про стан виконання місцевих бюджетів за І півріччя 2016 року та заходи щодо детінізації економіки і легалізації заробітної плати; а також про стан готовності до опалювального сезону 2016/17 року.

З першого питання інформувала начальник Департаменту фінансів облдержадміністрації Наталія Кравченко, демонструючи свій виступ для наглядності слайдами.

Олександр Вельбівець взяв участь у засіданні колегії облдержадміністраціїВідмітивши в цілому позитивну динаміку наповнення місцевих бюджетів і зростання надходжень, Наталія Миколаївна звернула увагу на недоліки у цій роботі. Як приклад, повідомила про те, що у кількох районах області орендарі не доплачують орендодавцям необхідні кошти за користування землею. Замість 8% відсоткова ставка іноді складає 3-4%. Як результат, кошти до бюджету у повних обсягах не надходять.

– Було доручення голови облдержадміністрації підвищити розрахунки за оренду паїв до 8%. За таких умов місцеві бюджети могли заробити ще близько 115 млн грн. Але у Корсунь-Шевченківському районі середній розмір орендної плати становить 3,7%, в об’єднаній територіальній громаді с. Єрки – 3%. Так і в ряді інших районів, – зазначила Наталія Кравченко.

Потім присутні на колегії заслухали начальника Головного управління ДФС у Черкаській області Максима Криштопу та заступника начальника управління Держпраці у Черкаській області Марину Жаркову.

Олександр Вельбівець взяв участь у засіданні колегії облдержадміністраціїМаксим Криштопа проінформував, що за рік перевірено більше 3 тисяч суб’єктів господарювання, проведено 2 тисячі роз’яснень на місцях та сотні спільних рейдів. У результаті виявлено майже 9 тисяч неоформлених працівників, легалізовано 65,5 мільйонів доходів, додатково надходження по ПДФО до бюджетів склали майже 12 мільйонів гривень.

Разом з тим, звіт представника управління Держпраці викликав критику у членів колегії. Зокрема, їй зауважили, що згідно поданого нею звіту виходить, що управління за 8 місяців виявило усього 4 факти порушень незаконного (тіньового) працевлаштування.

Вислухавши Марину Жаркову, голова обласної ради Олександр Вельбівець не втримався від коментарів. Він взагалі назвав виступ представниці управління Держпраці провальним.

– Ваша інформація відображає низьку ефективність вашої роботи. Тим більше, що представники вашого управління є у складі таких комісій на місцях. Я знаю в одному з районів більше 20 випадків незаконного використання найманих працівників, приховування доходів, а ви розказуєте лише про 4 випадки на території області.

Олександр Вельбівець взяв участь у засіданні колегії облдержадміністраціїУ продовження теми голова облради Олександр Вельбівець навів протилежний приклад співпраці підприємців та громади:

– Село Берестівець Уманського району. Ось тут є яскравий приклад співпраці влади з бізнесом і громадою. Це та співпраця, до якої нині закликають і Уряд, і Президент. Орендується 1600 га земель, проживають 820 жителів. Побудована церква, утримуються в належному стані школа, дитячий садок, реконструйовано ФАП, будинок культури, де розмістили спортивний і тренажерний зали, парк «Вікторія», в якому облаштовано фонтан, вистелено доріжки з плитки, встановлено альтанки і лавки тощо, будується сучасний стадіон, реконструюється громадський став, працює макаронний цех і ковбасний цех, зводиться будинок послуг, створюються нові робочі місця. На сьогодні середня заробітна плата у селі складає 7 тисяч гривень. Ті ж самі умови, ті ж самі землі, але підходи – різні. Керівник має гарний заробіток, але він знає, що покласти все у свою кишеню – це дорога в нікуди. Завтра почнуться соціальні процеси і співпраця із селом втратиться. Хто не вірить у це, раджу поїхати та переконатися особисто.

Олександр Вельбівець взяв участь у засіданні колегії облдержадміністраціїГолова облдержадміністрації Юрій Ткаченко також висловив незадоволення роботою відповідних контролюючих служб.

–У нас на сьогодні достатньо підприємств, які виплачують тіньові заробітні плати. Потрібно з цим боротись, – наголосив Юрій Ткаченко та заявив, що через невиконання рішень колегії буде піднімати питання про відповідність займаній посаді.

Завершилося засідання колегії розглядом питання про стан готовності до опалювального сезону 2016/17 року. Інформував директор департаменту містобудування, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства облдержадміністрації Сергій Демиденко. Він зазначив, що підготовка котелень становить 93% від наявних. Серед об’єктів соціальної сфери стовідсотково готові до опалювального сезону загальноосвітні навчальні заклади та дитсадки. Що стосується об’єктів охорони здоров’я, то вони підготовлені до холодів лише на 88%.

Голова облдержадміністрації за результатами розгляду цього питання дав доручення усунути недоліки, щоб до 1 жовтня мати стовідсоткову готовність об’єктів ЖКГ до опалювального сезону.

У роботі колегії взяв участь заступник Міністра екології та природних ресурсів - керівник апарату Міністерства екології та природних ресурсів України Віктор Вакараш.