Сесія Золотоніської районної ради: від прозорості голосування до ухвалення важливих рішень

16 вересня 2016, 16:56
Сесія Золотоніської районної ради: від прозорості голосування до ухвалення важливих рішень Депутати Золотоніської районної ради, випробувавши систему електронного голосування ,,Рада Голос”, ухвалили низку важливих рішень, що стосуються забезпечення населення району якісною питною водою, залучення інвестицій, пільгового перевезення, розвитку сільської медицини, фінансування ремонту дорожнього покриття.

Це не повний перелік питань, розглянутих у ході роботи сьомої сесії Золотоніської районної ради, яка відбулася у середу 14 вересня у сесійній залі ради під керуванням голови Валерія Саранчі.

Ця сесія пройшла досить незвично, бо ж на початку депутатам запропонували процедуру голосування провести у тестовому електронному режимі. Слід зазначити, що така система голосування досить ефективна, а ще додає прозорості при ухваленні рішення тим чи іншим депутатом.

Тож, ознайомившись із новою процедурою голосування, депутати відразу ж перейшли до порядку денного, який містив більше двох десятків питань. Їх розглядали досить швидко, адже детальне обговорення відбулося на засіданнях постійних комісій.

Депутати своїм рішенням підтримали програму залучення інвестицій в економіку району. Одностайними були і щодо пільгового перевезення окремих категорій громадян на автобусних маршрутах загального користування в Золотоніському районі за рахунок коштів районного бюджету.

Відтепер на Золотоніщині діятиме програма «Медичний працівник». Нині сільська медицина потребує молодих спеціалістів. Як стимулювати їх роботу і відображено у цьому документі, який схвалено на сесії.

Окрім вищезазначеного, депутати проголосували за зміни та доповнення до програми удосконалення роботи органів виконавчої влади у Золотоніському районі, тим самим забезпечивши фінансову базу для підтримки діяльності органів виконавчої влади.

Отже, районна рада взяла на себе функції держави щодо погашення боргів по заробітній платі та енергоносіях, що мають місце через недофінансування державою райдержадміністрації.

Погодили доповнення до програми економічного і соціального розвитку Золотоніського району. Узгодили деякі аспекти, що стосуються вже раніше прийнятої програми розвитку дорожньої інфраструктури і фінансування робіт, пов’язаних з будівництвом, реконструкцією, ремонтом та утриманням автомобільних доріг загального користування місцевого значення у Золотоніському районі. Депутат Людмила Лисун закликала колег активніше контролювати ремонтні роботи, особливо найпроблемніший напрямок - Броварки – БогданиТ та піддала сумніву, що цю проблему все ж вдасться вирішити. На це керівники району Валерій Саранча та Олександр Лісовий пояснили, що до цього часу чекали підрядника, у якого є відповідна техніка, а ще цей напрямок дороги потребує неабияких капіталовкладень. Тільки один кілометр ремонту обійдеться у 600-700 тисяч гривень. А таких кілометрів аж 7 з половиною. Тож виділених з районного бюджету двох мільйонів замало. Тут без допомоги та фінансової підтримки сільгоспвиробників не обійтись.

У черговий раз на сесії депутати погодили зміни до районного бюджету на поточний рік, розподіливши додаткові фінансові ресурси для розвитку сільської освіти, охорони здоров’я, культури, соціальної сфери та на інші виробничі потреби.

Прийняли рішення про зміну статуту Кривоносівського навчально-виховного комплексу з І-ІІI ступенів на І-ІІ ступенів через мало комплектність класів та статуту колишньої Чапаєвської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів ім. Г.П. Берези на Благодатнівську та про перейменування Чапаєвської сільської ради на Благодатнівську. Проголосували за передачу, оренду та списання майна районної комунальної власності, надали згоду на затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земельних ділянок.

У ході пленарного засідання депутат Людмила Лисун озвучила проблему пожежно небезпечної ситуації на болотах і лісах Золотоніського району, а голова РДА Олександр Лісовий, як депутат райради, закликав колег підтримати програму фінансування ремонту доріг державного значення, які проходять територією Золотоніського району. Цим документом передбачено десяти відсоткове співфінансування робіт місцевими радами.

І насамкінець депутати дали згоду на впровадження системи електронного голосування, сподіваючись, що це дасть можливість їм оперативніше та ефективніше проводити пленарні засідання.