Голова обласної ради: Ми повинні будувати Україну європейську, а не Україну в Європі

30 листопада 2016, 17:35
Голова обласної ради: Ми повинні будувати Україну європейську, а не Україну в ЄвропіМинулого тижня голова обласної ради Олександр Вельбівець, у складі делегації з України, із робочим візитом відвідав ряд міст і федеральних земель Федеративної Республіки Німеччина. Поїздка відбулася на запрошення Німецького Бундестагу і Федерального уряду в рамках проекту «Регіональні структури управління та місцеве самоврядування».

Загалом до складу делегації було відібрано вісім українських посадовців – голів чи заступників голів обласних та міських рад. Метою запрошення української делегації було надати можливість представникам місцевого самоврядування нашої країни ознайомитись із досвідом побудови системи органів місцевого самоврядування та громадянського суспільства, діяльністю і взаємодією органів влади й місцевого самоврядування на регіональному рівні, практичним досвідом об’єднання громад та вирішення місцевих проблемних питань.Голова обласної ради: Ми повинні будувати Україну європейську, а не Україну в Європі

У формі дискусій, доповідей, семінарів та презентацій запрошені обговорили широкий спектр політичних й спеціальних тем, зокрема ознайомились із досвідом кращих практик і умов розбудови місцевого самоврядування, взаємодії влади і місцевих громад, регіональних еліт (лідерів) із представниками місцевих адміністрацій, а також неурядових та бізнес-організацій.

Географія зустрічей охоплювала столицю Німеччини м. Берлін, федеральної землі Баварія м. Мюнхенг та м. Гермерінг.

Голова обласної ради: Ми повинні будувати Україну європейську, а не Україну в ЄвропіУ ході візиту відбулися офіційні зустрічі із членами Німецького Бундестагу та представниками Федерального уряду Німеччини, керівниками міст і окремих земель, а також представниками німецьких науково-дослідних установ, економічних об’єднань. Зокрема, члени української делегації ознайомились зі специфікою схвалення рішень у Бундестазі та Бундесраті, роботою Федерального міністерства закордонних справ, поспілкувались із депутатами Парламенту, міжпарламентських груп і комітетів, представниками Берлінського відділення Асоціації міст Німеччини, федеральних й регіональних органів влади і місцевого самоврядування.

За словами голови обласної ради Олександра Вельбівця, дивлячись на європейців, українцям є чому повчитися: і що стосується зміцнення місцевого самоврядування та децентралізації влади, і здійсненню соціально-економічних перетворень, і в розвитку культури.Голова обласної ради: Ми повинні будувати Україну європейську, а не Україну в Європі

– Та попри все, ми повинні пам’ятати головне – нам теж є чим пишатись. І саме це повинні розвивати і підтримувати. Використовуючи кращі приклади побудови європейської демократії, громадянського суспільства й міцного місцевого самоврядування, ми повинні зважати на власні історичні й національні особливості, реалії нашого сьогодення. Ми повинні будувати Україну європейську, а не Україну в Європі. Адже, ознайомившись із досвідом Німеччини, із певністю можу сказати: започатковані в нашій країні реформи, цінності й орієнтири цих змін, враховують кращі практики європейських демократій. Головне, однак, не сходити із наміченого, впроваджувати реформи системно і послідовно», – наголошує голова обласної ради.